Görüş Bildir
Haberler
Veli Küçük ve Levent Ersöz'e Tahliye!

Veli Küçük ve Levent Ersöz'e Tahliye!

Ergenekon'da Tahliyeler Sürüyor

Ergenekon davasında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu'nun avukatlarının yaptıkları tahliye talepleri, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildi.

Mahkeme, 'tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilen sanıkların da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olmasını' dikkate alarak, Tolon ve Özoğlu'nun tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, bu sanıklar hakkında ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

Öte yandan, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Korgeneral Mehmet Eröz'ün avukatları tarafından yapılan tahliye talebini değerlendirdi. Mahkeme, iki sanık hakkında da yurt dışına çıkış yasağı koyarak, tahliyelerine karar verdi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise eski Yarbay Mustafa Dönmez, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım ve emekli Orgeneral Nusret Taşdeler'in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi de emekli Binbaşı Fikret Emek ile SESAR Başkanı İsmail Yıldız'ın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise Ergenekon davasında, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin dosyanın sanığı Boğaç Kaan Murathan ile Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye taleplerini değerlendirdi.

Mahkeme, 5 Aralık 2008'den bu yana tutuklu olan Murathan'ın tahliyesine karar vererek, hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Mahkeme, Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise tutuklulukta 5 yıllık süreyi doldurmadığı için reddetti.

Ergenekon davası kapsamında Mayıs 2012'den bu yana tutuklu bulunan Gülaltay, 12 yıl hapis cezası almıştı. Boğaç Kaan Murathan ise 16 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmıştı.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Kemal Şahin ve Aykut Mete Şükre'nin tahliyesine de karar verdi

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Kemal Alemdaroğlu ve Ergün Poyraz'ın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliyesine yurt dışına çıkış yasağı koyarak hükmetti. Mahkeme ayrıca Alemdaroğlu hakkında, hafta bir gün karakola giderek imza atması yönünde karar verdi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Veli Küçük, Levent Ersöz ve Fuat Selvi'nin tahliyesine karar verdi.

Tolon cezaevinden çıkamayacak

Bu arada, Malatya'da görülen Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davada bir yıldır tutuklu yargılanan Tolon, cezaevinden çıkamayacak.

Hurşit Tolon'a, Ergenekon davasında 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan TCK'nın 312/1. maddesinden müebbet hapis cezası verilmişti.

Tolon'a ayrıca 'kişisel verileri ele geçirme' suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası uygulandı. Tolon, 'Danıştay saldırısı' ve 'Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırı' olaylarına ilişkin hakkındaki davalardan ise beraat etmişti. Tolon, Ergenekon davasında Ocak 2012'de tutuklanmıştı.

Yayınevi sahibi Durmuş Ali Özoğlu ise 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan TCK'nın 312/1. maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 'yasaklanan bilgileri temin etme' suçundan 2 yıl, 'kişisel verileri ele geçirme' suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Özoğlu,Ergenekon davası kapsamında 5 yıl 8 aydır tutuklu bulunuyordu.

Özoğlu Silivri Cezaevi'nden ayrıldı

Ergenekon davasında 2014 gün süren tutukluluğun ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tahliye kararı verilen Durmuş Ali Özoğlu, Silivri Cezaevi'nden ayrıldı.

Akıllara durgunluk veren suçlamalarla karşılaştığını ifade eden Özoğlu, 'Hayatımı 6 yıl boyunca haram ettiler bana. Sevdiklerime haram ettiler. Bunun vebali büyüktür. Bugün helalleşme günüdür. O haramı helal edeceğiz inşallah' dedi.

Kılıçdaroğlu: 'Tahliyeleri mutlulukla karşılıyorum'

CHP'den yapılan açıklamada, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tahliyelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi.

Kılıçdaroğlu'nun, değerlendirmesi şöyle:

'Haram yemeyen demokrasilerde dürüst politikacının, aydının, yurtseverin, gazetecinin yeri demir parmaklıklar arkası değildir. Bu nedenle tahliyeleri mutlulukla karşılıyor, gasp edilen özgürlüklerine kavuşan dostlarımızı, arkadaşlarımızı, namuslu dürüst politikacıları, vatanseverleri, gazetecileri hoş geldiniz diye kutluyo,r ailelerinin de sevinçlerini paylaşıyorum.'

Veli Küçük'ün avukatından itiraz

Bu arada, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye talebinin reddine ilişkin kararına itiraz etti.

Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği itiraz dilekçesinde, verilen tahliye kararlarında birçok sanığın 5 yıllık tutukluluk süresini doldurmadığını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda sanıkların tahliye edildiğini kaydetti.

Avukat Küçük, müvekkilinin de tahliye edilmesini istedi.

Öte yandan, CHP Milletvekili Mehmet Haberal da yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için nöbetçi mahkemeye başvurdu.

Balyoz planı davasında da tahliye talepleri

Balyoz Planı davasında haklarında verilen karar onanan İhsan Balabanlı, Bekir Memiş, Mustafa Önsel ve Hanefi Yıldırım da nöbetçi mahkemeye tahliye talebinde bulundu.

Ergenekon davası sanıklarından, Aydınlık gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Deniz Yıldırım, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye kararının ardından cezaevinden ayrıldı.

Muhabir: Hanife Sevinç, Barış Gündoğan, Muhammed Enes Can

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/299331--erg...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0