Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'Çin Ziyaretim Öncesinde Yapılan Saldırılar Manidar'

Erdoğan: 'Çin Ziyaretim Öncesinde Yapılan Saldırılar Manidar'

Deniz Gök
09.07.2015 - 23:25 Son Güncelleme: 10.07.2015 - 11:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’deki büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemize gelen Doğu Asyalıların can ve mal güvenliği bizim namusumuzdur” dedi. Kendisinin Çin seyahati öncesi Asyalılara saldırılmasını 'manidar' bulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de yabancı büyükelçilere verdiği iftar yemeğinde konuştu. Çin’in Uygur Türkleri’ne uyguladığı baskının protesto edildiği eylemlerdeki saldırıları eleştirdi:

“Çin'e bir ziyarette bulunacağım. Çin seyahati öncesindeki gelişmeler manidardır. Dünyanın her yerinde bizim soydaşlarımız var. Yaşanan bütün hadiseler bizi doğrudan ilgilendiriyor.‘Yalan yanlış görüntüler ve haberler’

Çin’in Uygur Türkleri’ne baskı yaptığına ilişkin haberler, bazı istenmeyen olaylara neden oldu. Medyada dolaşan, büyük bir kısmı da yalan yanlış görüntüler ve haberler, bu duyarlılığı istismara açık hale getiriyor. İstanbul’da asla tasvip etmediğimiz hadiseler yaşandı.

Uygur Özerk Bölgesi’ndekiler için hassasiyetimizi ifade ettik. Çin ziyaretimde meseleyi gündeme getireceğim.

Ülkemize gelen Doğu Asyalıların can ve mal güvenliği bizim namusumuzdur.‘Provokatörlerin oyununa gelmeyin’

İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar bize yakışmaz. Provokatörlerin oyununa gelmeyin. Ülkemize gelenler bize emanettir.”

İki günde iki saldırı

Çin'deki oruç yasağına ilişkin yayılan haberlerin ardından birçok bölgede protesto gösterileri düzenlendi.

Son olarak bugün Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananları protesto etmek için Ankara'da Tayland Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, yakınlarından geçen Uzakdoğulu bir kadına saldırmıştı.

Çinli sanıla kadın turiste saldırı

Ankara'da büyükelçiliğe yürümek isteyen gruba müdahale

Yine bugün Kayseri'den Ankara'ya otobüsle gelen bir grubun Çin'in Ankara Büyükelçiliği'ne yürümek istemesi üzerine gerginlik yaşandı.

Tayland Büyükelçiliği önündeki eyleminin ardından Çin Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağa gelerek bir açıklama yapan grup, elçilik binasına gitmek için polis barikatına yüklendi. Barikatı aşıp büyükelçilik binasına gitmeye çalışan gruba polis biber gazıyla müdahale etti.

Tayland Konsolosluğu'na saldırı

Çarşamba gecesi de İstanbul'da da Tayland Konsolosluğu önünde protesto gösterisi yapılmıştı. Grup, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 200 Uygur Türkü’nün tekrar Çin'e iade edileceği gerekçesiyle toplanmıştı. Sloganlar atan grup, konsolosluk binasının kapısını kırarak içeriye girmiş; konsolosluktaki eşya ve evrakları tahrip etmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Emrah Gürel / AP

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay sonunda Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘kaygı’ açıklaması

30 Haziran’da Türk Dışişleri Bakanlığı, Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlerden duyulan kaygının Çin'e iletildiğini açıkladı.

Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiği belirtilen açıklamada, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçisi'ne de iletildiği kaydedildi.

Çin Dışişleri de, 1 Temmuz'da yaptığı açıklamada bu protestoların Türkiye'deki 'yabancı basının gerçeği yansıtmayan' haberleri neticesinde olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin önemli olduğu mesajını vermişti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanların oruç ve diğer ibadetlerinin kısıtlandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunurken, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini ifade etmişti.

Kaynak:Al Jazeera ve Cihan | Beştepe Fotoğrafları: Cumhurbaşkanlığı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0