onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Erasmus Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Erasmus Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 16:59 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 18:14

Erasmus Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Kısaca Erasmus

1987 yılından itibaren, 6-12 ay arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim üyelerinin değişimini destekleyen Erasmus Programı ismini Hümanizm akımının öncülerinden ve Kuzey Avrupa Rönesans’ında önemli bir role sahip olan klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tan alıyor.

1987-2000 yılları arasında Sokrates I, 2000-2007 yılları arasında Sokrates II olarak isimlendirilen program 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programları içinde yerini aldı. 

Erasmus Programı, 28 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde yer alan Norveç, Lihtenştayn; aday ülkeler içinde yer alan İzlanda, Türkiye ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi İsviçre’yi de kapsıyor. 

250.000’e yakın öğrencinin faydalandığı ve toplam bütçesi yarım milyar dolara yakın olan bu değişim programı, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar tarafından finanse ediliyor. Katılımcılar programa en az 3 en fazla 12 ay olmak üzere, toplam 24 ay katılabiliyorlar. Fakat yalnızca 1 defa, Avrupa hibe programından yararlanılabiliyor.

Erasmus Programı’nın Amacı

Erasmus Programı’nın amacı katılımcı ülkelerin yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapması, eğitimde Avrupa standartlarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması, eğitim programlarının geliştirilmesi ve denkleştirilmesi ve yükseköğretim kalitesini arttırmak. Bunların yanı sıra öğrenci ve öğretim üyelerinin 3-12 ay arasında yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam stillerinin tanınması ve bunlara karşı hoşgörünün geliştirilmesi ve katılımcıların yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi de programın amaçları arasında yer alıyor.

Erasmus Programı ve Türkiye

Türkiye’nin 2004 yılında katıldığı Erasmus Programı, son 5 senede çok hızlı bir gelişim gösterdi. Üniversitelerin farklılaşma konusunda önemli bir koz olarak kullandığı Erasmus Programı ile, 5 senede ülkemizden Avrupa’ya giden öğrenci sayısı 2.852’den 10.095’e sıçradı. Değişime katılan öğrenci sayısı tüm Erasmus programlarında %8.5 civarında büyürken ülkemizde programdan faydalanan öğrenci sayısı %15 yükseldi. Erasmus programları ile ülkemize gelen öğrenci sayısı ise 4.288 oldu. Ülkemize gelen yabancı öğrenci sayısında görülen %30’luk artış ise diğer bir önemli nokta olarak göze çarpıyor. 

Türkiye’de Erasmus Programına katılan kaç üniversite olduğu, öğrencilerin en fazla hangi ülkelere gittiği ve ülkemize en fazla hangi ülkelerden öğrencilerin geldiği gibi çeşitli konular hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Türkiye’de Erasmus yazımızı okuyabilirsin.

Erasmus Programında Öne Çıkan Ülke ve Üniversiteler

Erasmus Programı ile en çok öğrenci kabul eden ülkelerin İspanya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya olduğu görülüyor. Yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler ise sırasıyla İspanya, Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya. Erasmus programları ile gidilebilecek en iyi yerlerin neler olduğunu merak ediyorsan senin için hazırladığımız Yurdışı Eğitim: Erasmus Programı ile Gidilebilecek En İyi 12 Şehir yazımızı okuyabilirsin.

İspanya’nın ülke olarak ön plana çıkmasının doğal sonucu olarak en çok Erasmus öğrencisi kabul eden 5 üniversiteden 4’ü de İspanya’da yer alıyor. Bunlar Granada Üniversitesi, Valencia Üniversitesi, Madrid Complutense Üniversitesi ve Sevilla Üniversitesi. İlk 5’e İspanya dışında giriş yapabilen tek üniversite ise İtalya’da bulunan Bologna Üniversitesi. 

Erasmus Programı ile hangi üniversiteyi seçeceğine karar vermeden önce Yurdışı Eğitim: En Popüler 25 Erasmus Üniversitesiyazımızı okumalısın.Erasmus Programı’na Katılma Şartları

Üniversite hayatının 1 yılını yurtdışında geçirmek önemli bir karar. Bu kararı vermeden önce yurtdışında geçireceğin senenin sana getireceği artıları ve eksileri düşünmen gerekiyor. Ülke dışında geçireceğin bir yıl boyunca yeni bir dil öğrenebilir ve iş hayatında sana yardımcı olacak ilişkiler kurabilirsin. Bu pozitif özelliklerin yanı sıra yüksek maliyet gibi faktörleri de göz önüne almalısın. Bu yüzden daha rahat karar vermek için Yurdışı Eğitim: Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantaj ve Dezavantajları yazımızı  okuyarak senin için önemli olan noktaları belirleyebilirsin.

Bir yıl yurtdışında okumaya ve bu deneyimin bir parçası olmaya karar verdikten sonraki adım hangi ülkeyi, şehri ve üniversiteyi seçeceğin. Yurtdışında geçireceğin bir seneyi en verimli ve kendine en faydalı olacak şekilde kullanabilmek için sistematik bir biçimde düşünmelisin. Öncelikle ilgini çeken ve merak ettiğin bir kültür var mı? Kariyerin için en uygun fırsatlar nerede? gibi çeşitli sorulara cevap vermelisin. 

Sana en uygun olan seçimi yapmak için Yurtdışı Eğitim: Hangi Ülkeyi Nasıl Seçeceğim? yazımızda yer alan sorular ve ipuçları sana yardımcı olabilir.

Yukarıdaki önerilerimizi takip ettikten sonra artık tercihini yapmış, gitmek istediğin ülke ve üniversiteyi belirlemiş olacaksın. Sırada işin idari kısmı olan başvuru ve koşullar kalıyor. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmak, 

  • Hazırlık sınıfı hariç üniversitede 1 yılı dolmuş olmak,

  • Erasmus Programı’na dahil olan bir bölümde okumak,

  • Belirlenen süreler içerisinde üniversitenin, enstitünün ya da dengi bir eğitim kurumunun Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurmuş olmak,

  • Aranan akademik başarı ortalaması şartlarına uymak (her üniversite için farklı olsa da genelde 2.00-2.50/4.00 veya 70-75/100’den yüksek bir ortalamaya sahip olmak),

  • Dil sınavından minimum 70 almış olmak (TOEFL, IELTS, ÜDS, vb. sınavlardan yeterli puanı almış olmak) şartları aranıyor.

Erasmus Programı’na katılacak öğrencilerin tüm şartları sağlaması ve yabancı dil sınavından geçerli notu almasının ardından başarı puanı, akademik başarı düzeyinin (genel not ortalamasının) %45’i, yabancı dil sınavının %37,5’i ve mülakat sonucunun %12,5’i alınarak hesaplanıyor.

Erasmus Programı’nın Özellikleri

Programa katılmaya hak kazanan öğrencilerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar ise şu şekilde:

  • Erasmus Programı ile gidilen staj ya da eğitim programı kapsamındaki çalışma ve dersler, öğrencinin üniversitesinde tanınıyor,

  • Program sırasında dil becerisi için destek sağlanıyor,

  • Gidilen ülkede eğitim harcı ödenmiyor; ancak Türkiye’deki üniversiteye kayıt yaptırılıyor ve bu üniversitenin harcı ödeniyor,

  • Programa katılan öğrenciler en az 30 ECTS Kredisi ders almak zorundalar. Ders seçimi için ise ECTS Koordinatörlüğü’ne başvurmalılar,

  • Program boyunca alınan yabancı dil dersleri yalnızca istek dahilinde transkripte yer alıyor ve öğrencinin not ortalamasını etkilemiyor,

  • Program sırasında öğrenci geçemediği dersleri, Türkiye’deki üniversitede tekrar alıyor,

  • Programa katılan öğrenciler her ay, ülkeye göre 300, 400, 500 ve 600 Euro olarak değişen Erasmus hibesi alıyor,

  • Öğrencilerin Türkiye’deki burs ve kredileri kesilmiyor,

  • Erasmus Programı ile 1 dönemi ya da yılı dolan öğrenciler, anlaşmalarını ve belgelerini yenileyerek bir sonraki dönem veya yıl gittikleri üniversitede eğitimlerine devam edebiliyorlar; ancak Avrupa hibesinden yararlanamıyorlar,

  • Öğrencinin gideceği üniversite kesinleştikten sonra, Avrupa hibesinin %80’i öğrenciye ödeniyor, kalan %20’si ise öğrenci dönüp, gerekli belgelerini teslim ettikten sonra ödeniyor,

  • Programa katılan öğrenciler kalacakları yeri kendileri buluyorlar; ancak genelde gittikleri üniversite bu konuda yardımcı oluyor.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam