Görüş Bildir
Haberler
Elazığ'da Yardımlar Yerine Ulaşmıyor İddiaları: Devlet Neler Yapıyor? Depremzedeler Ne Diyor?

etiket Elazığ'da Yardımlar Yerine Ulaşmıyor İddiaları: Devlet Neler Yapıyor? Depremzedeler Ne Diyor?

Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Binlerce depremzede geçici barınma alanlarında zorlu kış şartlarına karşı yaşam mücadelesi veriyor. Bazı depremzedeler barınma ve gıda konularında hâlâ birçok sorunun olduğunu söylerken bazı depremzedeler ise yapılacağı söylenen kira yardımı gibi paraların verilmediğini belirtiyor.

Fotoğraf: Evrensel

24 Ocak'ta meydana gelen deprem sonrası 10 binden fazla vatandaşın geçici barınma alanlarında yaşadığı belirtiliyor. 

Son günlerde medyada yardımlara erişemediğini söyleyen ve kötü şartlarda barındığını belirten depremzedelere ilişkin haberler yer alıyor. Özellikle kent merkezindeki Kültür Park dışında kurulan çadırlarda kalan vatandaşların bu alandakine göre daha kötü şartlarda yaşadığı belirtiliyor. Depremin merkez üssü Sivrice’de banyosu, tuvaleti olmayan çadır kentte 5 aile, toplam 21 kişinin kaldığı çadır bulunurken, evi tamamen yıkıldığı için çadırda kalan bir depremzede, “Çadırları kurdular bir daha gelmediler” diyor.

Biz de resmi kurumların bölgedeki çalışmalarını ve depremzedelerin son günlerde medyaya yansıyan şikayetlerini derledik.

📌 Resmi makamlara göre Elazığ'da yapılanlar şöyle:

📌 Resmi makamlara göre Elazığ'da yapılanlar şöyle:

Resmi veriler Anadolu Ajansı haberlerinden derlendi..

AFAD, Türk Kızılay ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca deprem bölgesine 222 milyon 11 bin 887 lira tutarınca ayni yardım yapıldı.

Barınma ihtiyacı için ne yapıldı?

Barınma ihtiyacı için ne yapıldı?

Elazığ'da merkezde çadır, okul ve spor tesisinden oluşan 108 barınma alanında toplam 11 bin 62 kişi kalıyor. 

Toplu çadır alanlarında 3 bin 330 çadır kuruldu. Bu çadırların 2 bin 49'unda vatandaşlar kalıyor. 

19 bin 409 çadır ise bireysel olarak dağıtıldı. 

Malatya'da 5 bin 948 çadır bireysel olarak dağıtıldı ve kuruldu.

Beslenme ihtiyacı için ne yapılıyor?

Beslenme ihtiyacı için ne yapılıyor?

Elazığ'da Türk Kızılay, Belediye, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları tarafından 109 noktada 46 bin 850 vatandaşa 3 öğün sıcak yemek hizmeti veriliyor.

Malatya'da Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde 3 öğün toplam 6 bin kişilik sıcak yemek hizmeti veriliyor.

27 Ocak'tan itibaren deprem nedeniyle zarar gören vatandaşlara Elazığ'da 300 bin paket, Malatya'da 60 bin paket kumanya dağıtıldı.

Kızılay başta olmak üzere AFAD ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte dağıtılan kumanya sayısı Elazığ'da 181 bin 364, Malatya'da ise 60 bin 604 olup dağıtımlar devam ediyor.

Konteyner kentlerde durum ne?

Konteyner kentlerde durum ne?

Depremzedelerin kalıcı konutlar tamamlanıncaya kadar geçici barınmalarını sağlamak için Elazığ'ın Aşağı Demirtaş, Kırklar, Doğukent, Hankendi ve Sivrice ilçesinin Gölbaşı mevkisinde 4 bin 790, Malatya'daki belirlenen alanlarda ise 407 konteynerin yerleştirme çalışmaları devam ediyor.

📌 Resmi veriler böyleydi. Peki depremzedeler ne diyor?

📌 Resmi veriler böyleydi. Peki depremzedeler ne diyor?

Fotoğraf: Sputnik / Sertaç Kayar

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce bugün yayımlanan haberinde yardımların düzgün dağıtılmadığını, başta barınma ve gıda ihtiyacı olmak üzere temel birçok sorunun hâlâ çözülemediğini belirtiyor.

Yüce, depremin merkez üssü Sivrice’de banyosu, tuvaleti olmayan çadır kentte 5 aile, toplam 21 kişinin kaldığı çadır olduğunu söylüyor. Yüce, röportaj yaptığı bir depremzedenin “Çadırları kurdular bir daha gelmediler” dediğini aktarıyor.

"Yardımlardan bir tas çorba içmişliğimiz yok"

"Yardımlardan bir tas çorba içmişliğimiz yok"

Habere göre 2 çocuk annesi Nigar Şahin, sıkıntılarını şöyle anlatıyor:  “Bir arkadaşım bize evini açtı. Eşim hala spor salonunda kalıyor. Ben 2 çocuğum ile birlikte arkadaşımın evindeyim. Gidecek yerimiz yok. Depremzedelere yapılan yardımlardan bir tas çorba içmişliğimiz yok. Kira yardımı, konteyner diyorlar. Başvurmamıza rağmen hiçbirini görmedik.'

"Kültür Park'ın dışındaki çadırkentlerde banyo ve tuvalet dahi yok"

"Kültür Park'ın dışındaki çadırkentlerde banyo ve tuvalet dahi yok"

Haberde Elazığ’ın farklı noktalarına kurulan çadırlarda yaşayan depremzedelerin, Kültür Park’ta yaşayan yurttaşlarla aynı imkânı paylaşmadığı vurgulanıyor.

Kültür Park dışında kurulan çadır bölgelerinde banyo ve tuvaletin dahi olmadığı çadır alanları olduğu belirtiliyor.

"Çadırları kurdular bir daha gelmediler"

"Çadırları kurdular bir daha gelmediler"

Santral Mahallesi’ndeki çadırda kalan Saliha Gül, “Çadırları kurdular, bir gittiler, bir daha gelmediler. Kendi imkânlarımızla burada kalıyoruz, zor durumdayız” diyor.

"Merkez üssü Sivrice'de 1 çadırda 21 kişi"

"Merkez üssü Sivrice'de 1 çadırda 21 kişi"

50 çadırın kurulduğu depremin merkez üssü Sivrice’de de kent merkezindeki Kültür Park’ta yaşayanlara sağlanan imkânlar yok. 

Depremzede Erhan Türkmen, “Burayı unuttular. Buradaki evlerin çoğu kerpiç. Büyük kısmı zarar gördü. Her şeyi kendi imkânlarımız ile karşılıyoruz. Bu çadırda 5 aile kalıyoruz. 21 kişiyiz. Yan yana yatıyoruz. Tuvalet banyo ihtiyacımızı dahi karşılayamıyoruz' diyor.

Depremzedelerin şikayeti bunlarla sınırlı değil. 👇

Depremzedelerin şikayeti bunlarla sınırlı değil. 👇
twitter.com

Depremzedelerin isyan ettiği bir videoyu İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu Twitter hesabından paylaştı.

Bu videoda da yardımların kendilerine ulaşmadığını söyleyen depremzedeler bulunuyor. 🎥

Tarihi tam olarak bilinmeyen videoda bir depremzede yardım paralarının kendilerine ulaşmadığını belirterek şunları söylüyor: 

'Hani paralar yatmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu paralar yattı dedi. Kime yattı arkadaşlar. Dilek sitesinde oturanlar. Alan var mı parayı? '

Yardımlara ilişkin yetkilileri suçlayan bir başka depremzede ise:

'Cenazelerin üstünde şov yaptılar, hiç kimse para alamadı. Ben bu binada oturuyorum, bir yardım almadım. Gündüz otelde oturuyorum, gece gidip yurtlarda kalıyorum. Yerim yok. Yurtta yemek falan yok. Bizi sadece yatmak için alıyorlar. Acun o kadar para topladı nereye gitti o yardımlar? Ben 5 nüfuslu bir aileyim. Eşim emekli, hiçbir yardım almadım. Şu ana kadar tek bir battaniye alabildik. Kimse bize demedi bir ihtiyacınız var mı? Sadece arkalarında 10-15 kişiyle geldiler gittiler. Hepsi şovlarını yapıp gitti.' diyor.

'Buraya yardım gelmiyor" demişti. Bir depremzedenin isyanı Sözcü'ye haber olunca duyuldu. 🎥

Karşıyaka Mahallesi'ndeki bir depremzede kendilerine devlet tarafından yardım yapılmadığını söylemişti. 

Evren Demirdaş'ın 11 Şubat'ta Sözcü'de yayımlanan haberinde Gaffure Aşık'ın şu sözlerine yer verilmişti.

'Gelen yardımların hepsi Kültür Park'a, diğer çadırkentlere gidiyor. Karşıyaka Elazığ'ın bir parçası değilmiş gibi davranılıyor. Burada çoluk çocuk hepsi aç sefil. Yardım hiçbir şekilde gelmiyor. Gelen yardımlar da halktan geliyor. Devlet buraya hiçbir şekilde yardım vermedi.'

Demirdaş, konuyu gündeme taşımalarının ardından Karşıyaka Mahallesi'ndeki depremzedelere yetkililerin yardım ulaştırdığını yazdı.  

Haberde Sözcü'ye teşekkür eden Gaffure Aşık'ın şu sözlerine yer verildi:

'Gıda kolisi, yardım kolisi, giyimdir, odunumuzdur, kömürümüzdür, ihtiyaçlarımız karşılandı. Devlet büyüklerimiz buraya akşam ziyaretimize geldi. İhtiyaçlarımızı giderdik. Sorunlarımız ortadan kalktı.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
225
78
28
6
6
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Benim bir tanıdığım bir kaç kamyon yardım taşıyordu (yardım kuruluşu üzerinden) gittikleri köyün muhtarı siz bırakın biz ulaştırırız diyor aklınca gelen malz... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Nerede oldu bu, isim kişi yer söyleyin yarın başına dikilmezsem adam değilim. Ellerimle dağıttım yardımları, öyle oturduğunuz yerden iftira atmakla olmuyor, ... Devamını Gör

Murat

Artık devlet kurumlarına yardım yapmayın bütün güvenilirliklerini kaybettiler. Yapacağınız her yardım AKP lilerin çoluğunun çocuğunun benzin parası oluyor.

Yunus Emre Can

O değilde cnn türk hiç oradan ayrılmıyordu şimdi neden haberlerde bu konuya yer vermiyor