Görüş Bildir
Haberler
Dünya Çevre Günü'nde HES Duruşması

Dünya Çevre Günü'nde HES Duruşması

adem kara
05.06.2014 - 15:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rize’de HES protestosu yapan Şimşirli köylüleri, hakim karşısında

Rize’nin İkizdere İlçesi’ne yapılacak hidroelektrik santrali protesto eden 39 kişi hakim karşısına çıktı. Dünya Çevre Günü'nde mahkemeye çıkan köylüler “Çalışma hürriyetinin ihlâli” suçuyla yargılanıyor.

İkizdere İlçesi’ne bağlı Şimşir Köyü’nde yapımı süren hidroelektrik santrali (HES) inşaatını Ağustos 2013 tarihinde protesto eden 39 kişi hakkında Rize Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması çevre gününe rastladı.

Köylüler, 'İş ve çalışma hürriyetinin ihlali', 'tehdit ve hakaret' , 'müessir fiil verme' ve 'iş yeri dokunulmazlığının ihlali' suçlarıyla yargılanıyor.

Duruşma öncesi Şimşirli köylüleri adliye önünde toplandı.

‘İçme suyumuzu vermeyeceğiz’

Şimşirli’de hafta sonundaki eylemde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaralanan Havva Bir de duruşmayı takip etmek için adliye önüne geldi.

Havva Bir, “Bu çevre günü bize hayır getirir ve bu beladan kurtuluruz. İçme suyumuzu hiç kimseye vermemekte kararlıyız. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Devletimize güveniyoruz. Hukuk ve adalet yerini bulacaktır.” dedi.

CHP ve MHP’den destek

Davayı protesto edenlere bir destek de CHP ve MHP’den geldi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer , CHP İstanbul Miletvekili Melda Onur , CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ve MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz mahkeme önünde hazır bulundu.

Açıklama yapan Melda Onur, bu davalara aşina olduklarını ifade etti ve ekledi:

“Tortumlu bir hanım bana, 'Bize işe engel olmaktan dava açmışlar. Peki benim işim ne olacak' demişti. Burada işe engel olmuş olabilir ama bunca insanın çay bahçeleri, tarlası, suyu ve yaşam alanları ne olacak diye sormak lazım. Hak yerini bulacak ve köylülerimiz, Tortumlu kadınlar ve köylülerimiz gibi beraat edecek, o firmalar ceza görecek.”

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de, Dünya Çevre Günü olduğunu hatırlattı ve “Bugüne anlam yükleyeceğimize tam tersine, doğayı koruyanlar yargılanıyor. Bu dünyada tek örnektir diye düşünüyoruz.” dedi.

Kazmaz: Güçleri halalarımıza yetiyor

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, Dünya Çevre Günü'nü hatırlatarak, adliye koridalarında olmaktan hicap duyduklarını söyledi.

Kazmaz, “PKK Güneydoğu’da yol kesip askerleri yaralarken gıkı çıkmayan AKP hükümetinin gücü, 60-70 yaşındaki halalarımıza yetti. Bu yetmezmiş gibi Çevre Günü’nde onları adliye koridorlarına hapsettiler. Hakimlerimize güveniyorum ve bugün bu ayıbı ortadan kaldıracaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Dokuz ay önce dava açıldı

İkizdere Vadisi, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilmişti. Ancak bölgede 26 HES projesi planlanıyor.

Projelere karşı devam eden gösterilerden biri de Ağustos 2013’te yapımına başlanan Onur Elektrik ve Enerji şirketine ait, Şimşirli HES’i protesto için yapılan eylemdi.

Köylüler, Şimşirli Köyü'ndeki eylem sırasında Rize-Erzurum karayolunu bir süre ulaşıma kapatmıştı. İş makinelerinin çalışmasına da izin verilmedi.

Olaydan sonra İkizdere Cumhuriyet Savcılığı, aralarında Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi’nin de bulunduğu 42 kişi hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 39 kişi hakkında, dava açıldı.

Kaynak: DHA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/cev...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0