Görüş Bildir
Haberler
Dünya, Berkin Elvan Cenazesini Böyle Gördü

Dünya, Berkin Elvan Cenazesini Böyle Gördü

adem kara
13.03.2014 - 16:08 Son Güncelleme: 13.03.2014 - 19:08

Dünya, Berkin Elvan Cenazesini Böyle Gördü

Geçen yıl gösteriler sırasında ağır biçimde yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra önceki gün vefat eden Berkin Elvan’ın cenaze töreni dolayısıyla Türkiye çapında yapılan büyük protesto gösterileri ve yaşanan şiddet olayları, dünya medyasında geniş yankı buluyor.

- FİNANCİAL TİMES: “BERKİN’İN ÖLÜMÜ TÜRKİYE’Yİ SARSTI”-

Berkin’in cenaze törenine katılan binlerce insanın buluştuğu İstanbul merkezindeki protestocuları dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını anlatan Financial Times ise, “Belkin Elvan’ın ölümü Türkiye’yi sarstı” ifadesini kullanıyor. İngiliz gazetesi, Gezi protestolarının aksine bu defa televizyon kanallarının cenaze törenini geniş biçimde yansıttıklarına işaret ettiği haberinde “Bu yıl hem Erdoğan ile bir mücadele içinde olan vaiz Fethullah Gülen’e yakın medya hem de daha laik kuruluşların hükümete ilişkin konuları daha agresif biçimde haberleştiriyorlar” diye yazıyor.

-GUARDİAN: “HUZURSUZLUĞUN ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRMASI BEKLENİYOR”-

İngiliz The Guardian gazetesi, Berkin’in cenaze törenine on binlerce kişinin katıldığını anlatırken polisin yas tutanları dağıtmak için gaz ve tazyikli su kullandığına dikkat çekiyor. “Elvan’ın ölümü haberinin hükümete ve itibarının, ailesini ve siyasi müttefiklerine yönelik suçlamaları içeren bir yolsuzluk soruşturmasıyla paramparça olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı yeni bir şiddetli sokak protestoları dalgasını tetikler” görüşünü dile getiren gazete, ”Yeniden başlayan huzursuzluğun, Erdoğan üzerinde baskıyı artırması bekleniyor” diyor.

- BBC: “KARIŞIKLIKLAR, ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ ARTAN BASKIYI KÖRÜKLÜYOR”-

Türkiye’deki huzursuzluğun Başbakan Erdoğan üzerindeki artan baskıyı körüklediğini düşünen BBC, Berkin’in ölümünden sonra Türkiye çapında meydana gelen protestolarda yaşanan şiddete vurgu yapıyor ve Çarşamba günü olaylar sırasında biri polis iki kişinin öldüğüne dikkat çekiyor. Haberde “Başbakan Erdoğan, protestoları küçümseyerek görevini sadece seçimleri kaybetmesi durumunda bırakacağını söyledi” diyor.

- WALL STREET JOURNAL: “ÇATIŞMALAR KUTUPLAŞMAYA VURGU YAPIYOR”-

Türkiye’de Çarşamba günü olup bitenlere ilişkin haberine Berkin’in ölümünün, geçen yıl da tüm ülkeyi etkileyen “huzursuzluktan sonra en büyük hükümet karşıtı gösterileri” tetiklediğini, cenaze töreninin ardından da “birkaç Türk kentinde protestolar büyürken iki insanın öldüğünü” anlattıktan sonra şu savlarını dile getiriyor:

“Çatışmalar, bu aydaki kritik seçimler öncesi ülkenin karışıklıklar içine sürüklenebileceği korkularını körüklüyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçiler ile muhalifleri arasındaki kutuplaşmaya vurgu yapıyor. Başbakan ise, bir seçim mitinginde konuşurken sokaklara dökülen insanların demokrasiyi yıktıklarında ısrar ederek meydan okumaya devam etti” savlarını öne sürüyor.

- LE MONDE: “ERDOĞAN’A KARŞI ÖFKELERİNİ HAYKIRDILAR”-

Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Monde da “Bir gencin ölümünden sonra Erdoğan karşıtı hareket” başlığını kullandığı haberinde polisin Taksim’e doğru yürüyen protestocuları dağıtmak için gaz kullandığını anlatıyor. Gazete, diğer bir haberde ise “Geçen Haziran ayında polis tarafından ağır yararlanan 15 yaşındaki bir genç olan Berkin Elvan’ın ölümünün açıklanması üzerine Türkiye’nin birçok kentinde toplananlar, Başbakan Erdoğan’a karşı öfkelerini haykırdılar” ifadelerini kullanıyor.

- LE FİGARO: “SEÇİME ÜÇ HAFTA KALA DEV GÖSTERİLER”-

Diğer Fransız gazetesi Le Figaro ise, “Sokağın Erdoğan’a karşı uyanışı” sözlerini başlığına çıkarttığı haberinde “İlk bahardan bu yana komada olan bir gencin cenaze töreni, kritik seçimlere üç hafta kala dev gösterilere yol açtı” yorumunu yapıyor. Gazete, protestoculara karşı gaz kullandığı gösteriler sırasında bir polis vefat ettiğine dikkat çekiyor.

- EL PAİS: “BERKİN, HALKIN İSLAMCI HÜKÜMETE MUHALEFETİNİN SEMBOLÜ OLDU”-

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, “15 yaşındaki bir çocuğun ölümü, Erdoğan karşıtı gösterileri canlandırdı” derken Berkin’in “halkın, İslamcı hükümete muhalefetinin sembolü haline geldiği” yorumunu yapıyor. Başbakan Erdoğan’ın göstericilerin demokrat olmadıklarını söylediğine, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış’ın da göstericileri “nekrofil” olarak nitelediğine dikkat çektikten sonra “Çocuğun ölümü, mensup olduğu ve İslamcı hükümete karşı olan Alevi topluluğunu çileden çıkarttı” değerlendirmesini yapıyor.

(ANKA)

Kaynak: http://birgun.net/haber/dunya-berkin-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0