Görüş Bildir
Haberler
Dink Cinayeti Davasında Yeniden Yargılama

Dink Cinayeti Davasında Yeniden Yargılama

adem kara
30.10.2014 - 13:29 Son Güncelleme: 30.10.2014 - 14:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dink davasında Yargıtay’ın bozma kararına uyuldu, sanıklar ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’tan yargılanmaya başladı. Mahkeme Ogün Samast’ın davasının da ana davayla birleştirilmesine karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili dava Yargıtay’ın bozma kararından sonra görülmeye devam etti.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanıklar katılmadı. Dink ailesinin de katılmadığı duruşmada Dink avukatları hazır bulundu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin ‘örgüt yok’ kararını bozarak, sanıkların terör örgütünden değil suç örgütünden yargılanması ve cezalandırılması gerekçesiyle bozmuştu.

Davanın bozulmasının ardından ilk duruşma geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapıldı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyup uymayacağını bir yıl sonunda açıkladı. Mahkemenin bu kadar gecikmesinin nedeni ise davanın sanıklarınran Ahmet İskender’in yakalanamaması oldu.

Mahkeme davanın sanıklarının Yargıtay’ın bozma kararına karşı göşünü aldı. Bir sene Ahmet İskender’in yakalanmasını bekledi. Ancak İskender bir türlü bulunamadı.

Bugünkü duruşmada mahkeme, Ahmet İskender’in görüşünün alınmasının beklenmemesine karar verdi.

Bu kararırının ardından mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyup, uymayacağını açıkladı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına oy birliği ile uyulmasına hükmetti.

Samast artık çocuk mahkemesinde yargılanmayacak

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ayrıca, ‘terör örgütü üyesi olmak’ suçuyla çocuk mahkemesinde yargılanan Hrant Dink cinayeti sanığı Ogün Samast’ın davasının da ana davayla birleştirilmesine karar verildi.

Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu davanın sanıkları bu karar ile birlikte ‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’ suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

Sanıkları bu suçtan ceza verilip verilmeyeceği yargılama sonunda ortaya çıkacak. Sanıkların ve avukatların bu suçlamaya ilişkin beyanları alınacak. Halen devam eden duruşmada Dink Ailesinin avukatları mahkemenin kararına ilişkin beyanlarını sunuyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/din...

Hrant’ın Arkadaşları: 'Taş Yerinden Oynadı'

Hrant’ın Arkadaşları: 'Taş Yerinden Oynadı'

Hrant Dink cinayeti davasının duruşması öncesi, Hrant’ın Arkadaşları Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. Basın açıklamasında, kamu görevlileri için soruşturma izninin verilmesi ‘taş yerinden oynadı’ şeklinde ifade edildi. Hrant’ın Arkadaşları, kamu görevlilerinin “ihmal suçu” olan TCK 83. Maddeden, yani ‘cinayete göz yumma’dan 25 yılla yargılanmalarını istiyor

Adliye önünde saat 10.00 sıralarında toplanan Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını Yetvart Danzikyan okudu. Danzikyan, 8 yıl geçtikten sonra bazı kamu görevlilerinin yargılanmasının önünün açıldığını hatırlatarak ‘taş yerinden oynadı’ dedi.

“Ne kadar anlamlı değil mi? Hukuki süreç doğal akışına bırakıldığında ‘yargılansınlar’ sonucuna gidiyor. Ama bir el ısrarla ‘yargılanmasınlar’ diyor. Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor. Bu dava bize öyle şeyler öğretiyor ki.. Bu davalarda hep varlığını hissettiğimiz o görünmez el işte burada, Hrant Dink cinayeti davasında somut biçimde görüyoruz. Nerelere, nasıl uzandığını gözlerimizle takip edebiliyoruz.”

Cinayetle ilgili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Erol Güngör ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile 6 polis memurunun yargılanmasının önünün açıldığını hatırlatan Danzikyan, “Artık biraz umutla bakmalı mıyız davanın geleceğine? Ya da umut bu dava için uygun bir kelime mi? Bilemiyoruz. Ancak şunu biliyoruz, 8 yıllık mücadelenin ardından taş yerinden oynadı. Kamu görevlilerinin hakim karşısına çıkması için bir imkan doğdu.Bu imkanı sonuna kadar kulanmalıyız. Herşeyden önce görevi ihmalden değil cinayete göz yummak suçlamasından yargılansınlar.” diye konuştu.

AGOS

Kaynak: http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0