Görüş Bildir
Haberler
Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanlığı Açıklaması

Devlet Bahçeli'den Cumhurbaşkanlığı Açıklaması

Caner
31.05.2014 - 18:44

"Kimseye Teklifte Bulunmadık"

Bahçeli, cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili gerçekleştirdiği temas ve ziyaretleri yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.

İlk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine 71 gün kaldığını anımsatan Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin de 28 Ağustos'ta dolacağını hatırlattı.

Bahçeli, siyasi ve toplumsal aktörlerin tüm dikkatini cumhurbaşkanı seçimine çevirdiğini belirterek, bölgesel ve küresel çevrelerin de bu süreci yakinen takip ettiklerini, maşaları eliyle ortalığı karıştırmak ve bulandırmak maksadıyla fırsat kolladıklarını savundu.

Ne olursa olsun Türk milletinin 12. cumhurbaşkanını ilk kez doğrudan doğruya seçeceğini vurgulayan Bahçeli, bu demokratik imkan ve fırsatın, milletin iradesini aslen yansıtması, aracısız ve fasılasız göstermesi bakımından önemli bir kazanım olduğunu bildirdi.

Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en yüksek mevki yapılacak seçimin demokratik usuller, nezaket, sabır ve geniş kapsamlı mutabakatla sağlanmasının ülke ve millet menfaati açısından elzem olduğunu kaydetti.

Bu itibarla 12. cumhurbaşkanı seçiminin kriz ve karmaşadan uzak şekilde icrasının, demokrasinin anlam ve ruhuna sadakatle ifasının çok önemli olduğuna işaret eden Bahçeli, şu ifadeleri kullandı: 'Çatışma kültüründen beslenen mihrakların, gerginlikten çıkar bekleyen taraf ve grupların cumhurbaşkanı seçimine gölge düşürmesine mani olmak herkesin sorumluluğundadır. Milliyetçi Hareket Partisi öteden beri cumhurbaşkanı makamına oturacak şahsiyetin kucaklayıcı, kapsayıcı, kuşatıcı ve kuruluş ilkelerine bağlı olması gerektiğini savunmuştur. Yeni cumhurbaşkanı adayının siyasi ve toplumsal zeminde kayda değer bir mutabakatla belirlenmesi, yani ortak çatı olarak tayin ve tespiti önemli olduğu kadar da hayati bir konudur. Türkiye'nin sürekli tahkim ve tahrik edilen cepheleşmeyle daha fazla meşgul edilmemesi, yorulmaması ve

zorlanmaması acil ve ön şarttır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tahripkar, provakatif, bölücü, nefret saçan kirli üslubunun önüne geçmek ve Türkiye'yi yoğun bakım şartlarından çıkarmak, uçurumun kenarından kurtarmak için cumhurbaşkanı seçimi tarihi bir imkandır.'

Ortak çatı aday önerisi

Parti olarak cumhurbaşkanı seçimi öncesi ortak çatı aday önerisini gündeme taşıdıklarını anımsatan Bahçeli, böylece devletin en yüksek makamına oturacak ismin uzlaşmayla belirlenmesini esas aldıklarını ifade etti.

Bahçeli, bu amaçla 16 Mayıs'tan itibaren yoğun bir temas ve ziyaret sürecini başlattıklarını belirterek, ilk olarak 9. ve 10. cumhurbaşkanlarıyla kanaatleri paylaştıklarını, kendilerinin düşünce ve önerilerini aldıklarını kaydetti.

Halen görevde bulunan 11. Cumhurbaşkanı ile de görüştüklerini ve karşılıklı değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Bahçeli, sırasıyla TBMM Başkanı ile Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti ve Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlarıyla da çok faydalı ve umut

verici görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki Türk siyasetinin güzide partileri, devlet adamlığıyla tebarüz etmiş saygıdeğer isimler ortak çatı adayı fikrine sıcak ve olumlu yaklaşmışlardır. Bu durum sevindirici ve gelecek için anlamlı bir gelişmedir. Şu ana kadar yaptığımız temaslarımızda cumhurbaşkanı olacak şahsın vasıfları konusunda hemen hemen herkesin benzer müşterek hassasiyet ve beklentilere sahip olduğu anlaşılmaktadır.

İki haftayı geçen ziyaretlerimizin hiçbir safhasında cumhurbaşkanı adayıyla ilgili somut bir isimlendirme yapılmamış, herhangi bir kişiye teklifte bulunulmamıştır. Bu gerçeğin haricinde, medya aracılığıyla tedavüle sokulan bilgi, yorum, değerlendirme ve haberler asılsız olduğu kadar maksatlı, marazi ve mahzurludur. Partimiz üzerinden polemik yapma hevesinde olanların, duruşumuzu bozmak için yalan manşetlere, uydurma malumatlara bel bağlayanların Başbakan Erdoğan'ın hedeflerine hizmet etmek üzere gizli ya da açık şekilde görevlendirildikleri de su götürmez bir gerçektir.'

'12. cumhurbaşkanı, herkesin gönül rızasıyla seçilecektir'

Başbakan Erdoğan'ın, ortak çatı adayı fikrinden aşırı ölçüde rahatsız olduğunu ileri süren Bahçeli, 'Çünkü Başbakan, Türk milletinin uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçmesinden ürkmektedir. Milliyetçi, muhafazakar, manevi değerlere sahip, laik ve demokrat özellikleriyle temayüz etmiş kıymetli bir ismin Çankaya'ya çıkmasından korkmaktadır. Kaldı ki cumhurbaşkanlığı makamı Başbakan Erdoğan'a uzak ve kapalıdır. Ortak çatı adayı millet aleyhine faal halde çalışan tüm zümrelerin, Türkiye'nin alttan alta kuyusunu kazan iç ve dış tüm odakların kabusu ve korkulu rüyası olacaktır. İnanıyorum ki 12. cumhurbaşkanı, büyük bir ittifakla, Türk milletinin kutlu iradesiyle ve herkesin gönül rızasıyla seçilecektir. Bu kapsamda açılan diyalog kanallarının ve oldukça ümitvar olduğumuz uzlaşma atmosferinin tam anlamıyla hakim ve tesirli olacağı

görülmektedir' ifadelerini kullandı.

Parti olarak gelecek hafta sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere planladıkları görüşmeleri heyecanla ve hızla sürdüreceklerini belirten Bahçeli, ortak çatı aday teklifine olumlu ve samimi yaklaşan, uzlaşmanın ve anlaşmanın erdemine inanan saygıdeğer isimlere, siyasi partilere, sosyal kesimlere ve Türk milletine şükranlarını sunduğunu bildirdi.

Bahçeli, 'Şuna da inanıyorum ki 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında bir isim olacak ve Türk milleti bu defa yalana, istismara, riyakarlığa, hayal tacirliğine sonuna kadar kapalı ve mesafeli duracaktır' görüşünü savundu.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0