Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu’nun 4 Kriteri

Davutoğlu’nun 4 Kriteri

ATKN
26.08.2015 - 12:23 Son Güncelleme: 26.08.2015 - 13:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu'nun, isimlere bakanlık tekliflerini bugünden itibaren yazılı olarak sunması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugünkü (26 Ağustos 2015) köşe yazısında 'Başbakan, milletvekillerine yazılı teklif sunarak, davetlerini kağıda geçirmiş olacak. Bu tekliflerin, CHP ve MHP tarafından reddedilmesi de hukuki olarak elle tutulur bir kanıta dönüşmüş olacak' diyen Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Davutoğlu'nun 'liyakat ve tecrübe, kabine içi uyum, temsil kabiliyeti ve bölgesel dağılım' olarak 4 kriter gözettiğini belirtti.

Çevikcan'ın bugünkü yazısının bir bölümü şöyle:

Türkiye ilk kez anayasadaki tarifiyle, “Geçici Bakanlar Kurulu”yla bir erken seçime gidiyor. Dün YSK Başkanı’nın yaptığı açıklamayla tarih de 1 Kasım olarak netleşmiş oldu. Geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yaptığı basın toplantısında geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurulabilmesi için gösterdiği çabaları anlattı ve bundan sonra izleyeceği yol haritasına ilişkin ipuçları verdi.

Dün sohbet ettiğimiz kaynaklar, Davutoğlu’nun önümüzdeki 5 gün için izleyeceği yol haritasının aslında Anayasa’nın 114. maddesiyle sınırlı olduğunu özetledikten sonra, Başbakan’ın geçici hükümeti kurarken, gözeteceği kriterler ve izleyeceği yöntem konusunda şu bilgileri paylaştılar:

Davutoğlu, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini açıklayan CHP ve MHP’den milletvekillerine teklif götürürken tabiri caizse “yasak savmak” için teklifte bulunmayacak. Kaynaklar, Davutoğlu’nun “Nasıl olsa reddedilecek” öngörüsüyle CHP ve MHP’den isimler belirlemediğinin altını çizdiler.

Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’den seçim kabinesinde yer almasını istediği isimleri belirlerken, 4 temel kriteri gözetti. Bunlar, liyakat ve tecrübe, kabine içi uyum, temsil kabiliyeti ve bölgesel dağılım. Başbakan’ın hem Ak Parti’den hem de diğer partilerden isimleri saptarken titiz bir çalışma yaptığı, Türk kamuoyunun genelinde kabul görecek, başta kamu tecrübesi olmak üzere sorumluluk alanında deneyime sahip isimleri saptadığı belirtildi. Davutoğlu’nun özellikle HDP’li üç üyenin tespitinde, “Türkiyelilik” kimliğiyle problemi olmayan isimleri öncelediği kaydedildi.

Hukuki sürecin kanıtları

Başbakan, milletvekillerine bakanlık tekliflerini bugün sabahtan itibaren yazılı olarak sunacak. Kaynaklar, seçim hükümetine kadar gelen koalisyon müzakereleri aşamalarının siyasi bir süreci içerdiğini, oysa ülkeyi seçime götürecek Geçici Bakanlar Kurulu’nun oluşmasının daha çok hukuki bir süreci ifade ettiğini belirterek, Davutoğlu’nun teklifleri yazılı olarak sunma kararının bu açıdan bir içtihat oluşturacağının altını çizdiler. Başbakan, milletvekillerine yazılı teklif sunarak, davetlerini kağıda geçirmiş olacak. Bu tekliflerin, CHP ve MHP tarafından reddedilmesi de hukuki olarak elle tutulur bir kanıta dönüşmüş olacak.

Koalisyon görüşmeleri sürerken, Meclis Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen alternatifli simülasyonda, iki kabine sayısı üzerinden partiler arası dağılım yapılmıştı. Bunlardan biri 4 başbakan yardımcısı ve başbakanı dahil ederek 26 üyeli kabineydi, diğerinde ise başbakan yardımcıları bulunmuyordu. Davutoğlu, seçim hükümetini 26 üye üzerinden kuracak. Bu durumda CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye üçer üye düşüyor. Anayasal zorunluluk çerçevesindeki 3 bağımsız dışında Ak Parti’ye 11 bakanlık düşüyor. Burada kritik olan konu, başbakan yardımcılıklarının tamamının Ak Parti’de olup olmayacağı. Herhangi bir başbakan yardımcılığının HDP’ye verilme durumu zayıf görülüyor.

CHP ve MHP’den milletvekillerinin teklifleri kabul etmemesi halinde, Davutoğlu hiç beklemeden bağımsız isimler konusunda harekete geçecek. Anayasanın seçim hükümeti kurmak için tanıdığı 5 günlük sürenin tamamını kullanmayı düşünmediği belirtilen Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı’nın kabineyi onay sürecini de hesaba kattığı kaydediliyor.

Tamamı için buraya tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0