Görüş Bildir
Haberler
Datça 'Çevre Düzeni Planı' Meclis'in Gündeminde

Datça 'Çevre Düzeni Planı' Meclis'in Gündeminde

adem kara
08.05.2014 - 13:55 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 15:31

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Datça- Bozburun'u otel turizmine, marinaya ve konut yerleşimine açmak üzere olduğu haberi kamuoyunda yankı buldu. İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay da Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Datça Çevre Düzeni Planı revizyonununu TBMM gündemine taşıdı. Günay, Datça gibi Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nin, ülke ve dünya ölçeğinde doğal özellikleriyle korunması, bütün kültür yapısıyla geleceğe taşınması gereken ve bu ayrıcalıklı nitelikleri Bakanlar Kurulu kararıyla saptanmış bulunan özel ve sınırlı sayıda alanlar olduğunu hatırlatarak şu soruların Çevre ve Şehircilik Bakanı'nca yanıtlanmasını istedi:

1- Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi Muğla ilinde iki ilçe sınırlarını kapsamaktadır.

Son yerel düzenlemelere göre Büyükşehir olan Muğla Belediyesi ile Datça ve Marmaris Belediyelerinin bu plan revizyonunda katılımı sağlanmış, görüşleri alınmış mıdır?

2- Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde doğal, arkeolojik, kentsel sit ve anıt eser var mıdır? Varsa, bu alanların adları ve sit dereceleri nedir? Revizyon Planında bu sit dereceleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapılmış mıdır?

3- Datça-Bozburun Özel Çevre Planı Revizyonunda, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Muğla Müdürlüğünün görüşü alınmış mıdır? Alınmamışsa, önemli kültür varlığı barındıran böyle bir alanda yapılması düşünülen plan revizyonu için bu, büyük eksiklik değil midir?

4- Bölge çam balı üretiminde dünyanın önemli coğrafyalarından birisi ve önemli bir orman alanıdır.

Bu açıdan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı görüşleri alınmış mıdır?

5- Bölgede verilmiş maden, taş ocağı ve benzeri ruhsatlar var mıdır? Varsa, bunların bölgenin özelliklerine göre yeniden gözden geçirilmesi, gerekirse iptali düşünülmüş müdür? Yahut revizyon planda bu ruhsatlar aynen geçerliğini korumakta mıdır?

6- Marmaris Turizm Alanının ÖÇK sınırları ile ilişkili olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimlerinin görüşleri alınmış mıdır?

7- Çevre Planı Revizyonu, bölgede önceki dönemlerde yapılan kaçak, yüksek, doğal dokuya aykırı yapıların yıkımı için hükümler içermekte midir? Bu çarpık yapılaşmanın yıkım konusunda önceki tarihlerde verilmiş mahkeme kararı var mıdır? Varsa, bu kararlar ne zaman uygulanacaktır? Yapılaşma konusunda getirilen yeni kurallar nelerdir?

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0