onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Büyük Tehlike Kapıda: Salgın Hastalıklar Geri Dönüyor

etiket Büyük Tehlike Kapıda: Salgın Hastalıklar Geri Dönüyor

Türkiye’nin özellikle de büyükşehirlerin kızamık hastalığıyla başı dertte. Türkiye'de bu yılın ilk 2 ayında 343 kızamık vakası görüldü. Kızamık nedeniyle bu yıl içinde İstanbul'da 2 çocuk yaşamını yitirdi.  Kızamık hastalığına ilişkin konuşan Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ''Kızamık hastalığı hiçbir şeye benzemez. Aşılı kişiler bile tehlike altında. Hastalığın hasarları, 8-10 yıl sonra ortaya çıkıyor. Sakatlıklara yol açabilir. Onun için çok ürkütücü bu gerçeği söylemek zorundayız'' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kızamık vakalarının sayısı sır gibi saklanıyor

Kızamık vakalarının sayısı sır gibi saklanıyor

Aşı karşıtları, düzensiz göçmenler ve bakanlık eliyle sağlık sektöründe yapılan değişiklikler sonucu kızamık hastalığıyla baş başa kaldık. 

Çok tehlikeli olan kızamık hastalığıyla mücadelenin kolay bir şekilde olmayacağı ne yazık ki ortada.

Hayatımıza, daha doğrusu yol katettiğimiz kızamık hastalığının ülkemize bu kadar şiddetli bir şekilde dönmesi tesadüf değil. 

Hatta kızamık gibi diğer hastalıkların da şiddetli bir şekilde geri döneceğinin sinyali verildi. 

Kızamık hastalığında gün geçtikçe vaka artışlarıyla karşılaşıyoruz. İstanbul’da kızamık nedeniyle iki çocuk hayatını kaybetti. Tüm yurt genelinde vakaların sayısı Bakanlık tarafından açıklanmadığı için bilmiyoruz.

Asıl sorumluluk devlete ait

Asıl sorumluluk devlete ait

Kızamık hastalığına yakalananların sayısı geçtiğimiz yıllara oranla ciddi şekilde arttı. Bu artışa ilişkin yapılan araştırmalar ise aşı karşıtlarını, düzensiz göçmenleri ve Sağlık Bakanlığı’nın yanlış politikalarını işaret ediyor.

2011 yılından beri Türkiye düzensiz göçmenlerin akınına uğruyor. Sayılarının her geçen yıl artığına şahit olduk. Özellikle de bu sayı seçim döneminde daha çok gün yüzüne çıktı. Düzensiz göçmenlerin sicillerine bakılmadığı iddia edilirken, sağlık taramalarının da yapılmadığını biliyoruz. 

Elbette ki kızamık hastalığının bu nedenle yayılmasının sorumlusu ya da hedefi düzensiz göçmenler değil. Asıl sorumluluk ve halk sağlığını düşünmesi gereken devlettir.

Çocukların ve halkın sağlığı başıboş bırakıldı

Çocukların ve halkın sağlığı başıboş bırakıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bu gerçeklik bir kenarda dururken, bu yazıyı okuyanların bazıları kızamık, su çiçeği, kabakulak gibi hastalıkların aşılarını okullarda oldu. Onların arasında ben de varım. Aşının yapılacağı günün duyurulması sonrası iğneden korkan arkadaşlarım endişeye teslim olurdu. Asıl gün geldiğinde ise tuvalete saklanmaya çalışanlar mı dersiniz, okulda kaçmaya çalışanlar mı, yani iğne korkusu nedeniyle her yolu denemişlerdi. Elbette ne öğretmenden ne de sağlık çalışanlarından kaça bilen olmadı.

Ne yazık ki bu uygulamada, tarihin dozlu sayfalarında yerini aldı. 1 Temmuz 2020 itibariyla, eskiden ilköğretim 1. ve 8. sınıf öğrencilerine okulda uygulanan aşılar artık Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmasına karar verildi. Ayrıca eskiden 1. sınıfta uygulanmakta olan aşılar bundan sonra 4 yaşına giren (48 aylık) çocuklara uygulanacağı belirtildi.

Bu kararla birlikte çocukların ve halkın sağlığı başı boş bırakılmış oldu. Geçtiğimiz yıl 1000’e yakın aile aşı karşıtlığı nedeniyle topuk kan testini ve K vitamin iğnesini yaptırmayı reddetti.

'Kızamık hastalığı hiçbir şeye benzemez'

'Kızamık hastalığı hiçbir şeye benzemez'

Sizler için Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ile kızamık hastalığını ve aşı karşıtlarını konuştuk.

‘’Kızamık hastalığı artıyor bunun nedeni aşı karşıtlığı mı?’’ sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ''Bunun önemli nedeni evet aşı karşıtlığı, aslında 2013 yılından beri  zaman zaman kızamık kontrol dışına çıkıyor. İlk başlangıçtaki neden aşı karşıtlığı ile açıklanabilecek düzeyde değildi. O zaman düzensiz göçmenler ile ilgili yani kayıt altına alınmamış göçmenler ile ilgili küçük kümeleşmeler oluyordu. Ama bunların önünü alabilecek yöntemler elimizde vardı. Hızlıca okuldaki çocuklara iki doz aşıyı bir ay arayla yapmak, o bölgede 9 aydan itibaren çocukları aşılamak için aile hekimlerini uyarmak gibi. Ancak Sağlık Bakanlığı, çocukluk çağı aşılamasını okuldan aldı, 48 aya indirdi ve pasif bir aşılama programına geçti. Pasif aşılama programı şu demek, aile hekimi,  çocukluk çağı aşı uygulaması için aileleri çağırıyor. Ancak ailerin bazıları çocuklarına aşı yapılmasını kabul etmiyor. Bu noktada da aile hekimin yapacağı bir şey kalmıyor’’ dedi.

'Aşılama bireysel karara bırakılamaz’

'Aşılama bireysel karara bırakılamaz’

Bu uygulama sonrası aşı karşıtı olan ailerin sayılarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘’2017 yılında aşı karşıtı aile sayısının kritik eşiğe doğru gelmeye başladığını anladık, daha doğrusu o zamanlar Sağlık Bakanlığı bizlerle veri paylaşıyordu. Pandemiden önce bu sayının 40 bine ulaştığı anlaşıldı. Bu 40 bin ailenin daha çok güneydoğu ve tarikatların ağırlıklı olduğu bölgelerde olduğunu tespit ettik. Bu zorunluluk değil bir düzenlemenin olması şart çünkü aşılama bireysel bir koruma değildir, toplumsal koruma sağlar. Aşılama bireysel karara bırakılamaz’’ diye belirtti.

Düzensiz göçmenler nedeniyle de kızamık hastalığının ciddi boyutlara ulaştığına değinen Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, düzensiz göçmenlerinde acilen aşılanmaları gerektiğinin altını çizdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Aşı karşıtlığının önü alınmadığı takdir de bu korkunç hastalıklar salgın şeklinde geri dönecek’

'Aşı karşıtlığının önü alınmadığı takdir de bu korkunç hastalıklar salgın şeklinde geri dönecek’

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ''Aşı karşıtlığı nedeniyle karşımıza çıkabilecek hastalıklar nelerdir?’’ sorusuna yanıt verdi. Prof. Dr. Esin Şenol, ’’14 tane çocukluk çağı hastalığının hepsi geri döner. Su çiçeği, çocuk felci, kızamıkcık gibi hastalıklar gündemimize sıklıkla gelecek. Su çiçeği, çocuk felci, kabakulak, kızamıkçık bunların hepsi ağır hasarlar bırakan hastalıklar. Bu hastalıklar korkunç hastalıklardır. Aşı karşıtlığının önü alınmadığı takdir de bu korkunç hastalıklar salgın şeklinde geri dönecek’’ diye konuştu.

'Hekim de olsa, bilim insanı da olsa o tarikat ne derse onu yaptıklarına şahit olduk'

'Hekim de olsa, bilim insanı da olsa o tarikat ne derse onu yaptıklarına şahit olduk'

Çocukların ve halk sağlığını korunması gerekenin devlet olduğuna işaret eden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘’Aşı karşıtlığının bayrağını taşımış kişiler TBMM’ne girdi. Pandemi zamanı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki öğrencilerden PCR testi istedik. Testi vermek istemeyenler oldu. Sonra öğrendik ki testi vermek istemeyen öğrencilerimiz bir tarikata bağlıymış. Aşı da olmamışlar. Hekim de olsa, bilim insanı da olsa o tarikat ne derse onu yaptıklarına şahit olduk. Tarikata üye olan o öğrencimiz, koronavirüse yakalanarak hayatını kaybetti’’ diyerek aşı karşıtlığının sonuçlarının ağır olduğuna değindi.

'Hastalığın hasarları, 8-10 yıl sonra ortaya çıkıyor, sakatlıklara yol açabilir'

'Hastalığın hasarları, 8-10 yıl sonra ortaya çıkıyor, sakatlıklara yol açabilir'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kızamık vakalarının daha da artmaması için öncelikle neler yapılması gerektiği konusunda yurttaşı uyaran Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ankara, İzmir, İstanbul ve Gaziantep gibi kızamık vakalarının görüldüğü bu illerde 9 ay üzerindeki çocuklar aşılanmalı. 2. dozları yapılmayan çocukların ise aşıları tamamlanmalı. Bakanlık acilen mobil aşı merkezleri kurmalı. Kızamık hastalığı hiçbir şeye benzemez. Aşılı kişiler bile tehlike altında. Hastalığın hasarları, 8-10 yıl sonra ortaya çıkıyor. Sakatlıklara yol açabilir. Onun için çok ürkütücü bu gerçeği söylemek zorundayız.’’

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2016 yılında Erciyes Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldum. Kayseri'de gördüğüm eğitim sonrası Ankara'da bulunan Uğur Mumcu Vakfı'nda Uğur Mumcu Vakfı Araştırmacı Gazetecilik eğitimimi tamamladım. Aldığım eğitimlerin ardından Türkiye'nin en köklü gazetelerinden birinin İstihbarat Servisi'nde haber editörlüğü ve muhabirlik yaptım. Buradaki görevimin ardından çeşitli haber portallarında özel haber ve röportajlar ürettim. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyor ve deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri gündem ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
144
44
30
26
14
3
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gokhan Ozkan

Aşı cansız miktobun vücuda verilerek bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesidir. Sağlık devrimlerinden biridir... Saçma sapan komplo teorileri yüzünden salg... Devamını Gör

ipimle kuşağım

şu an aşı karşıtı olanlar hatırlamayacakları yaşlarda aşı oldukları için pek çok hastalığı görmeden geçirdiler. bugün öyle hastalıklar olmadığını zannediyorl... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Çok haklısınız ama maalesef onlar için çocuğunun hastalanması veya ölmesi önemli değil. Allah verdi allah aldı der geçer mallar.Bu yüzden aşıya karşılar. Zar... Devamını Gör

Boncuk Mavisoy

Aşı olduk çocukken, bu yaşta ne korkutuyorsunuz bizi. Ne yapalım yani, biz mi aldık bu istilacıları ülkeye?

Purple Liebe

Maalesef Türk ailelerden de bir hayli çocuğunu aşılatmak istemeyen var. Ben küçük bir ilçedeyim burada bile her hafta 1-2 tane aşı reddi dilekçesi geliyor.