Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de 7 Milyonu Aşkın Kişi Okuma-Yazma Bilmiyor...

Türkiye'de 7 Milyonu Aşkın Kişi Okuma-Yazma Bilmiyor...

ATKN
08.09.2016 - 10:30 Son Güncelleme: 08.09.2016 - 17:39

UNESCO'nun bireylerin temel eğitim hakkından yararlanmalarına vurgu yapmak üzere ilan ettiği 8 Eylül Dünya Okuma-Yazma Günü ile ilgili açıklamasına göre küresel çapta 15 yaş üzeri 758 milyon kişi okuma-yazma bilmiyor. Verilere göre Türkiye'de ise bu sayı 7 milyonun üzerinde... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

8 Eylül, UNESCO tarafından bireylerin temel eğitim hakkından yararlanmalarına vurgu yapmak üzere Dünya Okuma-Yazma Günü olarak ilan edilmiş bir gün.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü öncesinde yapılan açıklamaya göre küresel çapta 15 yaş üzeri 758 milyon kişi okuma-yazma bilmiyor... 

DW Türkçe'nin haberine göre bu rakamın üçte ikisini, gelişmekte olan ülkelerin kırsal kesimlerinde dezavantajlı durumda bulunan kadınlar oluşturuyor.

UNESCO Bonn Komisyonu, 2030 yılına kadar küresel sürdürülebilir eğitim hedeflerine ulaşabilmek açısından gelişmenin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

'Ömür boyu eğitime yatırım yapılmalı'

'Ömür boyu eğitime yatırım yapılmalı'
İçeriğin Devamı Aşağıda

UNESCO, uluslararası topluluğa çağrıda bulunarak, insanların ömür boyu eğitimine yatırım yapılmasını istedi. 

Örgütün Yönetim Kurulu Üyesi Walter Hirche, 'İnsanlar ancak okuma-yazma öğrendiklerinde kendi başlarına bilgi sahibi olma yeteneğine kavuşabilirler. Okuma-yazma becerisi, insanların yoksulluktan kurtulmasının, toplumsal yaşama katılabilmesinin, cinsler arası eşitliğin, barışın ve güvenliğin temelini oluşturur“ ifadelerini kullandı.

Güney Sahra'daki kadınlar hâlâ mağdur

Güney Sahra'daki kadınlar hâlâ mağdur

UNESCO verilerine göre yetişkin kadınlarda okuma-yazma oranı geçen 15 yıl içinde yüzde 77’den yüzde 83‘e yükselmiş durumda. Okuma-yazma bilen gençlerin sayısında da -okula gitme imkanlarının ve okula gitme yükümlülüğünün sürekli artış göstermesi nedeniyle- yükselme kaydediliyor. 

Bugün gençlerde okuma-yazma oranı yüzde 91 olarak saptanıyor. Bu duruma rağmen Afrika’nın güney Sahra bölgesinde ve güney Asya’da hâlâ okuma-yazma bilmeyen gençler bulunuyor. Güney Sahra bölgesinde okuma-yazma bilmeyen genç kadınların oranı ise yüzde 66. Bu da bu grubun son derece mağdur durumda olduğunu gözler önüne seriyor.

Peki Türkiye'de durum nasıl?

Peki Türkiye'de durum nasıl?

Açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de de 7 milyonu aşkın kişi okuma-yazma bilmiyor. Bu Nüfusun yaklaşık onda birine karşılık geliyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu kişilerin çoğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor

Bu kişilerin çoğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor

Türkiye'de okuma-yazma bilmeyen 7 milyonu aşkın kişinin çoğunluğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor.

Hürriyet'ten Esra Ülker'in haberinde yer verdiği Milli Eğitim Bakanlığı 2015 Yılı 15 Yaş ve Üzeri Türkiye Okumaz-Yazmazlık Haritası’na göre de sadece İstanbul’da 310 bin 790 kişi okuma-yazma bilmiyor. 

Bu sayı Ankara’da 105 bin 614, İzmir’de ise 65 bin 573.

UNESCO her yıl 8 Eylül Dünya Okuma-Yazma Günü’nde yenilikçi okuma-yazma projelerini ödüllendiriyor

UNESCO her yıl 8 Eylül Dünya Okuma-Yazma Günü’nde yenilikçi okuma-yazma projelerini ödüllendiriyor

Bu yıl toplam 100 bin dolar tutarındaki ödüller Hindistan, Güney Afrika, Tayland, Vietnam ve Senegal’den eğitim girişimlerine verilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
67
27
14
9
8
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Elif Aydın

istatistiğinizi güçlendireyim mi? okuma yazma bilmeyen 7 milyonun en az 1 milyonu bağcılarda sağolsunlar. adamın okuma yazması yok en az 6 tane çocuğu var, h... Devamını Gör

Saim Tunçel

Yanlış istatistik olmuş. Bağcılar 'ın nüfusu zaten 760 bin civarı.

Marvel William

Sadece okuyabilmek değil ki çözüm, okumak

ufukdiyo

Okumayı sevmek.

Pasif Kullanıcı

Küçük bir giydirme de benden.. Osmanlı Devleti'ni her zaman gururla dillendiren andavallar okumadıkları için 3-4 padişahın isminden başka bir şey bilmiyor. O... Devamını Gör