onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bazılarının Kütahyalı Olduğuna Şaşıracağınız 10 Ünlü

Bazılarının Kütahyalı Olduğuna Şaşıracağınız 10 Ünlü

Herkesin kendi memleketi ile övündüğü bir hakikattır. Bu hakikat memleketinden Türkiye'ye hatta dünyada tanınan bir insan çıktığı zaman daha bir şevkle övünür memleketiyle. Lakin bunun önemli bir şey olmadığını üstüne basa basa Kütahya'nın yetiştirdiği ünlüleri sıralıyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Peri Han

1. Peri Han

Gerçek adı Hatice Perihan Özbeserek olan sinema oyuncusudur. 7 ocak 1934' de Kütahya'da doğdu. . Sinemaya 1958 yılında Mavi Boncuk adlı filmle başladı. Dönemin vamp kadın rollerini başarıyla oynayan Peri Han toplamda 33 filmde rol aldı. 6 Ağustos 2008 yılında yalnız kaldığı evinde kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

2. Ahmet Uluçay

2. Ahmet Uluçay

2 aralık 1954 yılında Kütahya'nın Tavşanlı İlçesine bağlı Tepecik beldesinde doğdu. Kendi imkanlarıyla yaptığı kısa filmlerle bir çok festivale katıldı. Kendi yaşam öyküsünü anlattığı ilk uzun metrajlı 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yamak' ile Türkiye çapında tanındı. Film ile bir çok yerde ödül kazandı. beynindeki tümör ve zatürre hastalığı nedeniyle İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde 30 Kasım 2009 tarihinde öldü.

3. Gülşen Bubikoğlu

3. Gülşen Bubikoğlu

5 Aralık 1954 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Kütahyalı olan Bubikoğlu eğitiminin ilkokuldan liseye kadar olan bölümünü Kütahya'da yaptı.  Daha sonra  L.C.C' da modellik, dil ve dans kurslarında eğtim gördü. 1973 yılında katıldığı Ses dergisinin düzenlediği yarışmayla sinema ile tanıştı. Aynı yıl Yaban filmiyle ilk başrolünü oynadı. Kütahya'da bir çok film çekerek Kütahya'nın tanıtımını sağlamıştır.

4. Gülten Dayıoğlu

4. Gülten Dayıoğlu

Roman ve öykü yazarıdır. 1935 Yılında Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. Yazarlık yeteneğini  daha ilkokul üçüncü sınıftayken öğretmeni keşfetmiştir. 15 yaşına geldiğinde Afyon'un yerel bir gazetesinde öyküsü yayınlandı.  İstanbul'da eski adıyla Atatürk lisesi olan Beşiktaş Atatürk Anadolu lisesini bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü. Daha sonra okulu bıraktı. Dışarıdan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1976'da istifa etti.1963 yılından 2009 yılına kadar kesintisiz bir şekilde 73 kitap yazdı. Bu eserler, altıncı yaştan itibaren çocuk ve gençlik düzeyine göre hazırlanmış öykü ve romanlardır.

5. Ayla Dikmen

5. Ayla Dikmen

25 Mart Kütahya'da doğdu. Profesyonel müzik yaşamına İstanbul'da Yavuz Özışık ile başlayan Ayla Dikmen, bir radyo programı sırasında Şerif Yüzbaşıoğlu ile tanışır ve Yüzbaşıoğlu'nun orkestrasında 'Parla Nur' takma adıyla solist olarak çalışmaya başlar. 1964 yılında Yüzbaşıoğlu orkestrası ile katıldığı İkinci Boğaziçi Müzik Festivali'nde en başarılı şantöz seçilen Dikmen, 1965 Balkan Melodileri Festivali’nde ise 'Niksar'ın Fidanları' ile birinci olmuştur.

Yayınlanan her 45'liği ile büyük başarılar elde eden Ayla Dikmen, 1970'li ve 1980'li yıllarda TRT televizyonundaki pek çok müzik programında yer almıştır. Niksar'ın Fidanları, Yanan Mum, Anlamazdın, Nereye, Aşk Defteri ve Zehir Gibi Aşkın Var; başlıca hit şarkılarıdır. Dikmen, 1990'da henüz 46 yaşındayken yakalandığı rahim kanserine yenilerek yaşama veda etti.

2008 yapımı Issız Adam filminin bitişinde çalan 'Anlamazdın' adlı hit şarkısı ilk çıkışından 32 yıl sonra yeniden Türkiye'de en çok dinlenen şarkılar arasına girmiş ve Ocak 2009 Billboard Türkçe Top 20 Listesi'nde 1 numaraya kadar yükselmiştir. Mezarı İzmir'in Altındağ semtindeki Kokluca Mezarlığındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Asım Gündüz

6. Asım Gündüz

1880 yılında Kütahya’da doğdu. Kütahya Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. Harp Akademisini 1905'de tamamladıktan sonra, 1909 — 1911′de Alman Harp Akademisi'nde okudu ve Alman Genel Kurmayı'nda staj yaptı.27 Kasım 1911′de Binbaşı, 14 Eylül 1915′de Yüzbaşı, 12 Mayıs 1918′de Albay olmuş çeşitli kurmay görevlerinde bulundu.

22 Temmuz 1919′da Harp Akademisi Tabya Öğretmenliği ve aynı zamanda Şehzade Öğretmenliği yapmıştır. 3 Ağustos 1921′de Anadolu’ya geçmiş, 18 Ağustos 1921′de Batı Cephesi Komutanlığı Kurmay Başkanlığına vekaleten ve bir ay sonrada (Kolordu Komutanı yetkisiyle) asaleten atanarak, İstiklâl Harbi’nin sonuna kadar bu görevde kalmıştır.

31 Ağustos 1922′de Tümgeneralliğe yükseltilmiş, 2 Eylül 1923′de Genelkurmay İkinci Başkanlığına atanmıştır. 8 ve 9 ncu Kolordu Komutanlıklarında bulunduktan sonra 30 Ağustos 1926′da Korgeneral olmuş, 5 nci Kolordu Komutanı iken 5 Ocak 1929′da tekrar Genelkurmay İkinci Başkanlığına atanmış, bu görevdeyken 30 Ağustos 1937′de Orgeneral olmuştur.1938’de Hatay’ın Türkiye’ye katılması için Antakya’da Fransızlarla yapılan görüşmelerde Türk Askeri Heyetinin başkanlığını yapmıştır.1945 yılında yaş haddinden emekliye ayrılan Asım Gündüz 1946'da siyasi hayata atıldı. 1946 ve 1950 seçimlerinde CHP Kütahya milletvekili oldu. 1954’e kadar bu görevini sürdürdü. 14 Ocak 1970 yılında vefat etmiştir.

7. Halil Akkaş

7. Halil Akkaş

1983 yılında Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde doğmuştur. Türk atletizminin en başarılı uzun mesafe koşucularından olan Halil Akkaş, ilk büyük başarısını 2002 Balkan Gençler Şampiyonası’nda 3000 metrede birinciliğiyle elde etti. 2006 Avrupa Şampiyonası 5000 metre finalinde dördüncü olarak dikkatleri üzerine çeken Halil, 2007 Dünya Atletizm Şampiyonasında 3000 metre engellide altıncı oldu. Avrupa’da yılın atleti seçilen Halil Akkaş, Dünya Atletizm Şampiyanasında final koşan ilk Türk atlet ünvanını kazandı.

8. Nurhan Damcıoğlu

8. Nurhan Damcıoğlu

1 Mayıs 1941 yılında Kütahya'nın Gediz ilçesinde doğmuştur. Devlet Tiyatrosu çocuk bölümüne 9 yaşında başladı ve böylece çok küçük çağlarda tiyatro eğitimi aldı. Bale dersleri aldı. Radyo Çocuk Kulübünde dokuz yıl çalıştı. 16 yaşından itibaren de Devlet Tiyatrosunda oynadı. 1965 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu, Mücap Ofluoğlu Topluluğu ile çalıştı. Mücap Ofluoğlu’nun teşviki ile 1969’da ilk olarak kanto türü şarkı söyledi ve halen devam etmektedir.

Hala kendi derlediği kantolar, düettolar çalınıp söylenmektedir.

9. Seda Akman

9. Seda Akman

19 ocak 1978 yılında Kütahya'da doğdu. Liseden sonraki 4 yılını Ankara'da geçirdi. 1997 yılında Ankara Bilkent Üniversitesi'nde diksiyon ve oyunculuk üzerine üç aylık bir kurs gördükten sonra aynı yıl Kanal 6’da Jetset adında bir TV programı sundu.Ankara'da yaşadığı dönemde 1998'de Miss Palmolive seçildi. Daha sonra aynı yıl 23 ülke güzelinin katıldığı Miss Intercontinental yarışmasında dördüncü oldu. 1999'da Best Model of Turkey yarışmasında Best Fotomodel seçildi.1999 yılında İstanbul'a yerleşti. 2000-2004 yılları arasında Number One veDream TV’de farklı programlarda sunuculuk yaptı.2003 yılından beri TV dizilerinde oyunculuk yapmaya devam eden Seda Akman, ilk olarak ATV'de yayınlanan Ölümsüz Aşkadlı dizide rol aldı. Oynadığı diziler arasında Bir İstanbul MasalıKanlı DüğünEmret KomutanımAnnemMükemmel Çift veBehzat Ç. yer almaktadır. Son olarak 'Acil Servis' adlı dizide oynamıştır

10. Hisarlı Ahmet

10. Hisarlı Ahmet

Kütahya'nın Aşık Veysel'i olan Hisarlı Ahmet hoca 1908'de Kütahya ilinin çekirdeğini oluşturan Yukarı Hisar'da dünyaya geldi. Çocukluğunu ve gençliğini babasının yanında geçirdi. Gençlik döneminde; gençlerin evlerde toplanarak eğlendikleri ve sohbet ettikleri Gezeklerde üç telli bağlama ile tanıştı. Askerlik çağında klarnet çalmayı ve okuma-yazmayı öğrendi. Askerlik dönüşü evlendi ve şehir merkezine taşındı. Şehir merkezine taşınmasıyla meslek değiştirdi ve kahvehane açtı. Kahvehanesi aşıkların ve onu dinlemeye gelenlerin uğrak yeri oldu. Burada hevesli gençlere ücret karşılığında ders verdi ve çalışmalarını sürdürdü.

Muzaffer Sarısözen'in daveti üzerine Ankara Radyosu'na gitmiş ve radyoda kalması teklif edilmiştir. 'Hacı' olduktan sonra 'Elini eteğini çek bu işlerden' diyenlere 'Ben sazımla Rabbime sizden daha yakınım' demiştir. 'İnegöllüoğlu' olan soyadı yerine yörede 'Hisarlı' olan lakabını soyadı olarak almıştır. Sanatçının adına konferans ve sempozyumlar düzenlenmektedir.

 Elif Dedim

Kütahya'nın Pınarları

Feracemin ucu Sırma

Gidin Bulutlar Gidin

Gar mı Yağdı Kütahya'nın Dağına

Meşeden Gel A Sürmelim

Karanfil Oylum Oylum

Altın Tas İçinde Kınam Ezdiler ve daha bir çok Türküyü Kütahya'ya, Kütahyalıya ve Türkiye'ye armağan etmiştir.

Hoca 4 Ocak 1984'de vefat etmiş akıllarda son olarak Oğlu Mustafa Hisarlı ile yaptığı amatör Feracemin Ucu Sırma türküsünü seslendirmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=onMUlIv2Zlw

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
60
57
32
23
21
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur

Bir Kütahyalı olarak içerik güzel olmuş

Pasif Kullanıcı

Bir kütahyalı olmayarak içerek yine de güzel olmuş.)