Görüş Bildir
Haberler
ABD'den 'Terörle Mücadeleye' 5 Milyar Dolar

ABD'den 'Terörle Mücadeleye' 5 Milyar Dolar

Onedio Medya
28.05.2014 - 19:32 Son Güncelleme: 28.05.2014 - 21:56

ABD'den 'Terörle Mücadeleye' 5 Milyar Dolar

ABD Başkanı Barack Obama, aşırılık yanlılarıyla mücadele için diğer ülkelere verilmek üzere 5 milyar dolarlık 'terör ortaklık fonu' oluşturulduğunu duyurdu.

Fonun Ortadoğu, Afrika ve Doğu Asya ülkelerine gönderileceği kaydedildi.

Obama yıl sonunda muharip Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle serbest kalacak kaynakların dünyanın diğer bölgelerinde ortaya çıkmaya başlayan tehditlere karşı kullanılacağını vurguladı.

Obama, 'Kongreyi 5 milyar dolarlık yeni terörle mücadele ortaklık fonunu desteklemeye çağırıyorum. Bu fonla cephe hattındaki müttefik ülkelerde eğitim ve kabiliyeti arttırma imkânı sağlanacak' dedi.

Barack Obama fondaki paranın 'Yemen'deki güvenlik güçlerinin eğitimi, Somali'deki uluslararası barış koruma gücüne destek, Avrupalı müttefiklerle Libya'da işleyen bir güvenlik yapısı kurulması ve Mali'de Fransa'nın yürüttüğü faaliyetlere yardım' gibi alanlarda kullanılacağını belirti.

Obama Suriye konusunda da Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın muhaliflerine 'desteğin arttırılacağını' söyledi, ancak bunun uygulamada ne anlama geldiği konusunda ayrıntı vermedi.

ABD Başkanı terörle mücadele fonundan Suriye'nin komşuları Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Irak'a da destek sağlanacağını söyledi ve 'Bu ülkeler mültecilere ev sahipliği yapıyor ve Suriye'nin sınırları çevresindeki teröristlerle başa çıkmaya çalışıyor.' dedi.

Obama West Point Askeri Akademisi'nde yaptığı dış politika konuşmasında yönetiminin dış politika doktrini gerektiğinde askeri güç kullanan ancak öncelikle uluslararası uzlaşma arayan bir tutum olarak anlatmaya çalıştı.

ABD Başkanı 'Politika araçlarımızı diplomasi, kalkınma, ambargo, tecrit, uluslararası hukuka başvurular ve adil, gerekli, etkiliyse uluslararası askeri müdahaleyi içine alacak şekilde geliştirmeliyiz' diye konuştu.

Obama geniş kapsamlı dış politika konuşmasında şu mesajları da verdi: 'Terör örgütlerine ev sahipliği yapan her ülkeyi işgal etmek fikri naif ve sürdürülemez' dedi. Küçük ölçekli yakalama ve insansız hava aracı operasyonları artan bir şeffaflıkla kullanılmaya devam edileceğini belirtti. ABD yönetiminin İran'ın nükleer konularda müzakere masasına oturtulmasına yardımcı olduğunu ve Ukrayna krizi konusunda dünya kamuoyu nezdinde Rusya'yı tecrit ettiğini söyledi. BM ve NATO'yu övdü ve NATO'nun 'dünyanın gördüğü en güçlü ittifak' olduğunu belirtti. 'Örnek olursak ABD'nin nüfuzu her zamankinden daha güçlü olur' diyen Obama iklim değişikliğini ve BM Denizcilik Anlaşmasını reddeden ABD'li siyasetçileri eleştirdi. Guantanamo Üssü'ndeki hapishanenin kapatılması için çabaların artarak süreceğini söyledi. ABD'nin eğitim ve kalkınmaya daha çok odaklanması gerektiğini vurguladı ve 'Boko Haram gibi aşırılık yanlısı bir örgütün yarattığı tehdidi hiçbir Amerikan güvenlik operasyonu tamamen ortadan kaldıramaz' dedi.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0