onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
14 Maddede "Gelişmiş Bir Demokraside Sarayda Oturmanın Maliyeti!"

14 Maddede "Gelişmiş Bir Demokraside Sarayda Oturmanın Maliyeti!"

Arslan Ural Karabağlı
17.12.2014 - 09:15 Son Güncelleme: 17.12.2014 - 12:40

Saraylar gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazı mıdır? Denildiği gibi; sahipleri milletler ise, oturanlar da kiracılardır. O halde gelişmiş demokrasilerde kiracılar, oturdukları saraylara nasıl bir fatura ödüyorlar?

'Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  Ak Saray'ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı. Şimşek, saray için Başbakanlık bütçesinden 964 milyon harcandığını, 2015'te 300 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi.'

Rakamlar bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Ama gelişmiş demokrasilerde sıradan her vatandaşın yapılan harcamalarla ilgili soru sorma hakkı vardır...

Bir saray, bir ülkenin prestijine, elbette önemli katkı yapabilir. Özellikle de, o sarayın sakinleri aynı zamanda da birer mütevazi vergi mükellefi oldukları gerçeğini, halkıyla açıkça paylaşıyorsa. Aslında bu tür bir şeffaflık, topluma önderlik etmenin en güzel yoludur. 

Herkes tarafından bir süper güç olarak kabul edilen Amerika'da, 'Beyaz Saray'da oturmanın bir faturası var. Kimilerine göre ödeniyor kimilerine göre de ödenenler gerçekleşen harcamaların binde biri bile değil. İşte o faturalar:

Kaynak: http://amerikabulteni.com/2014/10/20/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Giderler Kime Ait?

1. Giderler Kime Ait?

ABD Başkanları Beyaz Saray’a kira ödemez ama onun dışındaki her şey maaşlarından kesilir. Beyaz Saray, devletin ABD Başkanı için tahsis ettiği misafirhanedir ve orada 4 ya da 8 yılını geçirmek zorunda olan her aile, kendilerinin ve kişisel misafirlerinin bütün masraflarını kendisi karşılamak durumundadır. Sadece resmi devlet konuklarının ağırlanma masrafını Amerikan vergi mükellefleri öder. Geri kalan kişisel mutfak giderleri, hizmet ve malzemelerin ücreti Başkan ve ailesine aittir. 

Başkan takım elbiselerinin kuru temizleme ücretini kendisi ödemek zorundadır. Kaybolan düğmesinin yerine alınacak yenisinin de, ayakkabılarının boya ve cilasının da… 

Konutun başkan ve ailesinin kaldıkları kısmındaki temizlikçi, garson ve hizmetçilerin çalıştıkları süredeki saat ücretini de başkan öder. Kısacası, kira ve elektrik faturası dışında kendileri için harcanan her kuruşu devlete ödemek zorundadırlar.

2. Reagan Ailesine Fatura Şoku

2. Reagan Ailesine Fatura Şoku

1981 yılında yemin ederek ABD Başkanlığına göreve başlamasından yaklaşık bir ay sonra dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve eşi Nancy ReaganBeyaz Saray’da akşam yemeğini yedikten sonra hiç beklemedikleri bir sürprizle karşılaşırlar. Görevli garson yemeğin hesap faturasını getirmiştir. Baş kahyanın bir garsonla gönderdiği hesap faturasında sadece o akşamın değil son bir ayın bütün yemeklerinin hesabı da yer almaktadır.

3. "Kimse bahsetmemişti!"

3. "Kimse bahsetmemişti!"

Sadece yemekler de değil… Ağırladıkları kişisel misafirlerin, bir aydır kullandıkları kuru temizleme hizmetinden, diş fırçası, diş macunu, temizlik ve parfümeri malzemelerine kadar bütün kişisel malzemelerin ücreti de miktarlarıyla beraber kaydedilmiştir. 

Ronald Reagan, hesabın büyüklüğüne şaşırsa da görevlinin getirdiği faturayı gülümseyerek alır ve muhasebeye maaşından ödenmesi talimatı verir. Kocasının aksine Nancy Reagan’ın şaşkınlığı çok daha büyüktür. Anılarında, ‘kimse bize Başkan ve eşinin Beyaz Saray’da yaşarken yedikleri yemeklere ve kullandıkları günlük malzemelere para ödemek zorunda olduklarından bahsetmemişti’ diye anlatıyor o şaşkınlık anını.

4. Gary Walters Anlatıyor...

4. Gary Walters Anlatıyor...

Gerald Ford’tan George W. Bush’a kadar 6 başkan döneminde bu evin ‘baş kahyası (chief usher)’ olmuş Gary Walters’ın deyişi ile, başkan ve ailesi bu evin 4 veya 8 yıllık kira sözleşmesine sahip kiracılarıdır. İstedikleri yemekler pişirilir, malzemeler ve ürünler istedikleri markalardan seçilir ama parasını Amerikan halkı değil, Başkan ve ailesi maaşlarından öder. 

Ve doğal olarak fiyatın yüksekliğine alışmaları zaman alır. Çünkü başkanlar ve ailelerine verilen hizmet 5 yıldızlı otel kalitesinde olduğu gibi başkanın bunlar için ödeyeceği para da 5 yıldızlı otel fiyatları düzeyindedir. Devlet konutu diye cüzi ücretlendirme yapılmaz. Walters, ‘yemek, hizmet ve malzemelerin pahalı olduğundan yakınmayan tek bir first aile hatırlamıyorum’ diyor. Hatırladığı en büyük tepki ise Jimmy Carter’ın eşi Rosalynn Carter’a ait:

5. "Atlanta'ya Geri mi Dönsek..."

5. "Atlanta'ya Geri mi Dönsek..."

Jimmy Carter’ın eşi Rosalynn Carter, memleketleri Atlanta’da yemeğin de malzemelerin de çok daha ucuz olduğunu söyleyip durmuş aylarca. Ama ‘first lady’nin şikayetleri, fiyatları aşağı çekmeye yetmemiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. "Beş Parasız ve Borç İçinde Kaldık!"

6. "Beş Parasız ve Borç İçinde Kaldık!"

ABD eski Başkanı Bill Clinton’un eşi ve birinci Obama döneminin dışişleri bakanı Hillary Clinton‘ın, bu yıl yayınlanan “Hard Choices” kitabının Haziran ayındaki tanıtım ve imza gezilerinden birinde, Beyaz Saray’dan ayrıldıkları zaman, ‘borç içinde ve beş parasız olduklarını’ söylemesi, sosyal medyada büyük yankı yapmıştı.

7. Kalan Son Borçlarını Ne Zaman Ödeyebildiler?

7. Kalan Son Borçlarını Ne Zaman Ödeyebildiler?

Hillary Clinton, sekiz yıl kaldıkları Beyaz Saray’dan taşınınca Washington DC’de ve New York’ta mortgage kredisiyle iki ev aldıklarını, bu kredi ile kızları Chelsea’nin Stanford Üniversitesi parasının kendilerini, 2001 kışında 12 milyon dolar borcu olan olan bir aile haline getirdiğini anlatacaktı. Borç batağından, Bill Clinton’ın art arda yayınlanan kitaplarının, ücretli konuşmalarının gelirleriyle düzlüğe çıkacaklardı. Son borçlarını da 2004 yılında ödeyerek borçlarını temizleyeceklerdi.

8. En Lüks Sosyal Yardım Konutu

8. En Lüks Sosyal Yardım Konutu

ABD Başkanlarının maaşına en son 1999 yılında zam yapıldı. Buna göre ABD Başkanın çıplak maaşı yıllık 400 bin dolar civarında. 50 bin dolar da görev tazminatı ödenir. Bu her iki ödeme de vergiye dahildir. Başkan bunların gelir vergisini ödemek zorunda. Bunların yanı sıra başkanın gezileri için, vergiden muaf yıllık 100 bin dolar harcırah ödenir. 

Ancak, Beyaz Saray faturasının yüksekliği göz önüne alındığında bir ABD Başkanı, maaşının neredeyse tamamını aylık giderlerine harcar. Yani ayrıca bir serveti yoksa, Beyaz Saray’da ‘ucu ucuna’ yaşamak durumunda… Belki de bu yüzden Başkan Gerald Ford, Beyaz Evi, ‘Bugüne kadar gördüğüm en lüks sosyal yardım konutu’ diye tanımlamıştı.

9. Aylık Gelen Faturalar

9. Aylık Gelen Faturalar

George W. Bush’un eşi Laura Bush da, “Spoken from the Heart” adlı anı kitabında, Beyaz Saray’da yaşamanın ne kadar pahalı olduğundan yakınıyor. Onu en çok zorlayan konulardan biri de, her gün saçlarını yapan kuaföre, devleti temsil edeceği törenlere giderken bile olsa, ücretini kendisinin ödemesi olmuş. Bayan Bush kitabında, faturanın aylık geldiğini ve Başkan ve eşi ile iki kızının bütün yemeklerinin, kullandıkları bütün kişisel malzemelerin, kuru temizleme dahil tüm hizmetlerin, garsonların ve temizlik görevlilerinin saat başı ücretinin, özel misafirlerinin tüm masraflarının bu faturada yer aldığını yazıyor.

10. ‘’Faturada ağzımı açık bırakan kalemler de vardı’’

10. ‘’Faturada ağzımı açık bırakan kalemler de vardı’’

‘’Faturada ağzımı açık bırakan kalemler de vardı’’ diye aktaran Bayan Bush şu örneği veriyor: 

 ‘’Ülkenin First Lady’si olarak giyeceğim kıyafetlerin de özel tasarım olması gerektiği şartı vardı ama elbisenin ücretinin yanı sıra bu tasarımların ücreti de yine benden tahsil ediliyordu.’’

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Kimse Devletin Parasını Keyfince Harcayamaz!

11. Kimse Devletin Parasını Keyfince Harcayamaz!

Çünkü, ABD bir monarşi değil bir cumhuriyettir ve bu konut da bir ‘saray’ değil bir evdir.  Ve ABD’ye devlet başkanı seçildi diye kimse, devletin parasını keyfince harcayamaz. Sadece bu ev içinde de değil her yerde…

12. Faturaya Bunlar da Dahil...

12. Faturaya Bunlar da Dahil...

ABD Başkanı, şehir dışı tatil masraflarını, hafta sonlarını geçirmek istediğinde Camp David’teki dinlenme evinin hafta sonu masraflarını kendi cebinden karşılamak zorunda. Yine örneğin başkan, ABD Başkanlık uçağına, devlet delegasyonundan olmayan tek bir kişi bile bindirecekse, (kardeşi bile olsa), bir ticari yolcu uçağının ‘first class’ uçak bileti miktarınca devlete para ödemek zorundadır.

13. ‘’Buraya her dört yılda bir başkanlar gelir gider… Biz kalıcıyız’’.

13. ‘’Buraya her dört yılda bir başkanlar gelir gider… Biz kalıcıyız’’.

Beyaz Saray, başkanlar için kalıcı bir ihtişam ve keyif sarayı değil geçici bir barınma ve hizmet yeridir. Mülk sahibi Amerikan halkı ve demokrasisidir. Bu gerçeği, bir hizmetçisi, Baba George Bush’un eşi Barbara Bush’a şöyle söyler bir gün:

‘’Buraya her dört yılda bir başkanlar gelir gider… Biz kalıcıyız’’.

14. 1.4 Milyar Dolarlık Adam

14. 1.4 Milyar Dolarlık Adam
www.dailymail.co.uk

Ancak hikayenin bir başka kısmı daha var. O da Obama döneminde Beyaz Saray harcamalarının 1.4 milyar dolara gelmiş olması. Konu ile ilgili haber yapan İngiliz medyasına göre Kraliyet ailesinin harcamaları bile 60 milyon pound'un altında. 

John F Groom'un iddialara göre Obama ailesinin vergi mükelleflerine yıllık maliyeti 1.4 milyar doları aşmış durumda. Bu büyük meblayı oluşturan çok çeşitli harcamaların arasında; '300 milyon dolarlık Başkanlık Helikopteri, 311 milyon dolarlık 'Federal Hükümete geri ödenmeyen' kampanya harcamaları, ve 20 milyon dolarlık seyahat harcamaları ön plana çıkıyor. 

Bu masrafları detaylarıyla ortaya koyan ve şikayetlerini yüksek sesle dile getiren onlarca internet sitesi bulunmakta.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam