Görüş Bildir
Haberler
'Tanık' Zarrab Çapraz Sorgudaydı: Davanın En Kritik Gününde Neler Yaşandı?

'Tanık' Zarrab Çapraz Sorgudaydı: Davanın En Kritik Gününde Neler Yaşandı?

FreiGeist
05.12.2017 - 22:42 Son Güncelleme: 06.12.2017 - 11:45

Halkbank'ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılandığı davada 6. duruşma görüldü. Onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıyayken savcıyla anlaşarak ‘tanık’ sıfatıyla 5 gündür ifade veren Zarrab çapraz sorguda, diğer bir deyişle söz savunmadaydı. 

New York Güney Bölgesi, Federal Mahkemesi'nde görülen davada, ABD'li olmayan gazetecilerin içeri cep telefonu sokmasının önünde yasal engel bulunuyor. Davayı takip eden ABD'li basın mensuplarının sosyal medya paylaşımları ve gazeteci Cüneyt Özdemir'in oturum sonrası verdiği bilgiler çerçevesinde, duruşmada yaşananları ana hatlarıyla derledik. 

📷  Elif Key

Önceki duruşmalarda yaşananları sizlere aktarmıştık 👇

Duruşma, Hâkim Berman'ın, Hakan Atilla'nın avukatları tarafından yazılan mektubun kamuya açıldığını açıklamasıyla başladı.

Duruşma, Hâkim Berman'ın, Hakan Atilla'nın avukatları tarafından yazılan mektubun kamuya açıldığını açıklamasıyla başladı.

Berman, daha önce koruma emri kapsamında yer alan belgelerin yeniden dosyaya konmasını istedi. ABD'li gazeteci Pete Brush bu durumu 'Zarrab'ın suçluluk beyanını haftalarca gizli tutmuş olan hâkim Berman, şeffaflığa olan aşkını tekrar keşfetmiş gibi görünüyor. Dünkü mektupların kamuoyuyla yeniden paylaşılması hükmünü verdi' diye aktardı.

Bugünkü duruşmada Reza Zarrab'ı, Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming sorguladı. Fleming, ABD'li gazeteciler arasında 'ejderhalı kadın' olarak anılıyor.

Bugünkü duruşmada Reza Zarrab'ı, Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming sorguladı. Fleming, ABD'li gazeteciler arasında 'ejderhalı kadın' olarak anılıyor.

Çizim: Necdet Yılmaz

Gazeteci Katie Zavadski, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming'in çapraz sorgusunu aktardı: "Hakan Atilla'ya asla rüşvet vermedim"

  • Fleming: Hakan Atilla'ya hiç rüşvet vermediniz, doğru mu?

  • Zarrab: Hayır, Atilla'ya hiç rüşvet vermedim.

  • Fleming: Ve Atilla da sizden hiç para talebinde bulunmadı?

  • Zarrab: Bu doğru, Atilla benden hiç para talep etmedi.

  • Fleming: Sizden hoşlanmadığının farkında mıydınız, bunu söyleyebilir miyiz? 

  • Zarrab: Doğru. 

  • Fleming: Sizin de ondan pek hoşlanmadığınızı söylemek doğru olur mu?

  • Zarrab: Evet. 

  • Fleming: Halkbank'taki işiniz süresince, Süleyman Aslan'a Atilla'yı şikayet ettiniz mi? 

  • Zarrab: Bazen.

Zarrab'ın, Süleyman Aslan ile bir telefon konuşmasında Atilla için "çarka çomak sokan biri" dediği aktarıldı.

"Hakan Atilla'nın telefon rehberinde bile kayıtlı olmadığını söyledi"

Şoförünün 15 milyon dolarla Türkiye sınırında durdurulduğu iddiasını reddetti.

Klasfeld'in aktardığı bilgiye göre, avukat Fleming, Zarrab'ın Rusya'daki işlemlerine ait 15 milyor dolar nakit parayla Türkiye sınırında durdurulduğunu iddia etti. Zarrab ise bu iddiayı reddetti.

Adam Klasfeld, Zarrab'ın"Yalan söylemenin hapishaneden çıkmanın en hızlı yöntemi olduğu" yönündeki sözlerini kabul ettiğini aktarmıştı.

Ancak dün canlı aktarım sırasında hata yaptığını söyleyerek bugün bir düzeltme paylaştı ve kastedilenin 'yalan söylemek' değil 'işbirliğine gitmek' olduğunu vurguladı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir: "Zarrab ile ABD hükümetinin ilk işbirliği sinyali Ağustos 2016'da"

Katie Zavadski "Bu sözler, tüm bilgilere yeni bir ışık tutuyor: Erdoğan'ın, Zarrab'ın salıverilmesine çalıştığı dönemde, Zarrab çoktan işbirliği teklifinde bulunmuştu"

Savunma avukatı Cathy Fleming, Zarrab'ın ABD'de tutukluyken uyuşturucu kullandığını söyledi, Zarrab inkar etmedi...

Savunma avukatı Cathy Fleming, Zarrab'ın ABD'de tutukluyken uyuşturucu kullandığını söyledi, Zarrab inkar etmedi...

ABD'li gazeteci Zavadski'nin aktardığı bilgiye göre, Fleming'in bahsettiği uyuştucu tipi sentetik marihuana. Zarrab ise 'Bunun bir suç ya da yasa dışı bir şey olduğunu bilmiyordum' dedi. 

Fleming, ABD Savcılığı'nın, Zarrab'ın başkaları için (2013 yılında) 'seks işçisi temin etmesini' görmezden geldiğini iddia etti ve 'Bu doğru mu?' diye sordu. Zarrab, 'Evet, doğru' cevabını verdi.

Zarrab, gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdiğini kabul etti.

"Zarrab paranın 'Türk avukatları' tarafından verildiğini, alkol, cep telefonu ve soğuk algınlığı ilacı için olduğunu söyledi"

Adam Klasfeld'in aktardığı bilgiye göre,  Zarrab 'Tüm bu suçlardan ne kadar para kazandınız?' sorusuna 'Tam olarak hatırlamıyorum ama 100 milyon dolar olabilir. Belki de 150 milyon dolar' cevabını verdi.

Duruşma sona erdi. Bugün Türkiye saatiyle 17.15'te devam edecek.

Cüneyt Özdemir, öğleden sonraki oturumda yaşananları aktardı 📹

Bir önceki duruşmada neler olmuştu? Hatırlamak için bakınız 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
43
20
12
9
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bucky B

Baydı ve sıktı ha? Yazık ulan; milyonlarca $ ın rüşvet olarak verilmesini, haram yenmesini, hırsızlığı ortaya çıkaran davayı daha 6. Günden sıkıcı buldunuz h... Devamını Gör

hans zimmer

SIKMADI BAYMADI

Mert Karakaya

sagfkjasgfkjgha

Mr Logical

Ebru'ya yeni albümünün çıkış şarkısı için öneri; "Bülbülüm altın kafeste / Öter aheste aheste..."