Görüş Bildir
Haberler
‘Şeffaflık Paketi Ertelendi Diye Bir Karar Yok’

‘Şeffaflık Paketi Ertelendi Diye Bir Karar Yok’

ATKN
07.02.2015 - 16:59 Son Güncelleme: 07.02.2015 - 19:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'nın çekinceleri olduğu iddia edilen şeffaflık paketinin seçim sonrasına ertelenmesi diye bir kararlarının olmadığını açıkladı, 'Yetişirse bu yasama dönemine çıkar' dedi.

AK Parti'nin Sakarya il kongresine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu daha sonra basının sorularını yanıtladı. Şeffaflık paketinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çekinceleri nedeniyle askıya alındığı, seçim sonrasına bırakıldığı iddialarına yanıt veren Davutoğlu şunları söyledi:

'Biz hiçbir ilan ettiğimiz reformu askıya almayız. Reform ve yasal çalışmalar kendi rutin şeyinde seyreder. Böyle bir askıya alınma ifadesi doğru değil. Bazı gazetelerde yer alan bu tutumu da doğrusu yadırgıyorum.'

'Tabii yasama döneminde bir, gittikçe seçimler yaklaşıyor, zamanlama itibarıyla yetiştirilememesi konusunda hızlandırıyoruz bütün süreçleri, ama bunu görmek mümkün değil. Fakat seçim sonrasına ertelendi diye bir irade bir karar yok. Çalışmalarımızı normal seyri içinde devam ettireceğiz. Bu yasama dönemine yetişirse bu yasama dönemine çıkar, yetişmezse mutlaka istişarelerle birlikte en kısa zamanda çalışmalarını sürdürürüz. Ama şu andaki perspektifimiz bu yasama dönemine yetiştirebilmek.'

Şeffaflık paketi

14 Ocak’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 'kamuda şeffaflık paketi'nde Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMM'ye mal bildiriminde bulunması zorunluluğu, imar planlarında oluşan değer artışlarından doğacak olan gelir düzenlemesi bulunuyordu.

Davutoğlu paketteki değer artış düzenlemesinin hemen yürürlüğe gireceğini şu sözlerle ifade etmişti:

“Kanun Meclis'e gidene kadar birileri bundan faydalanmak isteyebilir, bu değer artışları o sebeple bugünden itibaren geçerlidir. Bu bir aylık sürede herhangi bir insiyatif kullanarak bu dönemde bir belirsizlik söz konusu olmayacak.”

Erdoğan rahatsız mı?

Hürriyet gazetesinin Cuma günkü haberine göre, 15 Ocak’ta AK Parti'nin grup başkanvekillerini ve yönetim kurulu üyelerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlayan Erdoğan, paketin özellikle mal bildirimi ve imara ilişkin düzenlemelerine itiraz ederek, “Mal bildirimini il, ilçe başkanları düzeyine indirirseniz, bu görevi üstlenecek kişiyi bulamazsınız. İnşaat sektörü ekonominin lokomotifidir. İmarda yapılan düzenlemelerin bu sektöre zarar vermemesi gerekir” dedi.

Canikli 'Seçim sonrasına' demişti

NTV’de bir programa katılan Gümrük Bakanı Nurettin Canikli 'şeffaflık paketi' ile ilgili şöyle konuşmuştu:

“Zaten planlanırken özellikle yasal düzenleme gerektiren bölümlerin bu dönem yetişmeyeceği çok açıktı. Orada esas olan kararlılıktır. Kamuoyuna taahhütte bulunmuştur hükümetimiz. Esas olan seçimden sonra hayata geçirilecektir. Zaten yasalaştırılması konusunda zaman konusunda bir açıklama yapılmamıştı.”

'İstifanın 7 Şubat'a denk gelmesi anlamlı bir tevafuktur'

'İstifanın 7 Şubat'a denk gelmesi anlamlı bir tevafuktur'

Hakan Fidan

Başbakan Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan'ın istifasına ilişkin, '7 Şubat olması tevafuktur, tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sakarya Valiliğini ziyaretinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası ve milletvekili aday adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz? İlginç bir tarihe denk geldi, 7 Şubat'ta KCK soruşturması için çağrılmıştı' şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, geçen gün bir televizyon programında bu konuda gerekli açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Fidan'ın devlete çok ciddi hizmetlerde bulunmuş, önemli bir bürokrat olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 'Fedakarane bir şekilde çalışmalarda bulunmuştur. Çözüm süreci ve birçok, Suriye gibi kritik konularda gerçekten önemli görevler üstlenmiş ve bunu hakkıyla yerine getirmiş bir arkadaşımızdır' diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Dün kendisi istifasını, dilekçesini sundu ,10 Şubat'tan geçerli olmak üzere. Biz de bunu işleme koyduk. 7 Şubat olması tevafuktur, tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir. Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar, ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onurla adları geçer. 7 Şubat'ta Hakan Bey'e dönük olarak, özellikle de o zaman çözüm sürecini bloke etmek, engellemek üzere yapılan operasyon diyeyim, aslında Hakan Bey'e değil, bugün de yıl dönümü olması itibarıyla, hükümetimize ve Sayın Başbakanımıza, doğrudan Hakan Bey'in bağlı olduğu Sayın Cumhurbaşkanımıza, o dönem Başbakanımıza yapılan bir operasyondu.'

Fidan'ın ve başta da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dirayetli tutumunun, bütün bu kumpasları bozduğunu dile getiren Davutoğlu, 'Daha sonra MİT tırlarına yapılan operasyonda da yine aynı çevrelerin nasıl pervasızca, devletimize, sadece seçilmiş hükümetimize değil devletimizin ulusal çıkarlarına, ulusal güvenliğine dönük, ne kadar alçakça çalışmalar içine girebileceklerini ortaya koyan gelişmelerdi. 7 Şubat'a denk gelmesi, planlanmış bir husus değil ama millete ve devlete hizmet edenlerin önünde ufkun hiç bitmeyeceğini gösteren anlamlı bir tevafuktur' dedi.

Kaynak: AA, Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0