onedio
Görüş Bildir
Elimizin Kiri Olan Paranın Mucidi ve Ege Bölgesinin Eski Misafirleri: Lidyalılar
Lidyalılar, çoğu kişinin ilkokul veya lise tarih derslerinden adını duyduğu bir toplumdur. Özellikle de paranın mucidi olarak tanınırlar. Biz burada, genel olarak bilinen bazı temel bilgilerin yanı sıra, bu bilgileri daha da geliştirebilecek bazı hususi noktalara da değinerek, ilgililer için kısa bir Lidya Tarihi özeti yapmaya çalışacağız.
Ölümün En Vahşi Yönü Olan İdamı Tasvir Eden Yazmalardan Çıkmış 10 Görsel
Ortaçağ tarihçileri ele aldıkları el yazmalarındaki görselleri, çoğu zaman çalışmalarında ele almadan üstün körü geçerler. Sadece günümüze yansıyan kadim bilgeliğe, savaşlara ve siyasal mücadelelere odaklanan tarihçiler görsel malzemenin büyüsünden uzaklaşırlar. Oysa el yazmaları sadece birer kitap değil tek başına bir sanat eseridir. Yazmaların içinden çıkan bu görseller, kelimelerle anlatılamayan dönem şartlarını bizlere aktarırlar. İşte bu dönem şartları Ortaçağ'a özgü kabul ettiğimiz bilgilerimizi teyit ederler. Avrupa'da keşişlerin manastırlarda, İslam ülkelerinde mutasavvıfların medreselerde aktara aktara zamanımıza taşıdığı el yazmalarındaki tasvirler böylece kadim bilgileri anlaşılır kılmaktadır. Bu amaçla daha önce Salyangoz-Şövalye ilişkisini ele aldığım içerikten sonra bu içerikte başı kesilenleri, kellesi uçurulanları veya boynu vurulanları bir araya getirmeye çalıştım. Bir celladın elinden çıkan ölümle bazen şehitliğin, bazen azizliğin, bazen de günahsızlığın anlaşıldığına inanılırdı o zamanlar. Ortaçağ insanı bu görseller aracılığı ile meşrulaştırılmış ve sıradanlaştırılmış ölümle yüzleşirdi. Ölümün en vahşi yönü olarak niteleyebileceğimiz idamı tasvir eden yazmalardan çıkan bu görseller ortaçağdaki tarihsel malzemelerinin özgün nitelikleri ile karşımızda.Uyarı: Görseller rahatsız edici olabilir. Ebeveyn kontrolü tavsiye edilir.
11 Maddede Zeytiniyle, Köftesiyle, Futbol Takımıyla Ege'nin İncisi Akhisar
Galeriye başlamadan önce Akhisar hakkında genel bilgi verelim;Akhisar, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa iline bağlı ve 170.000'lik nüfusuyla Manisa'nın il merkezi dışında nüfusu en yoğun olan ilçelerinden biridir.Manisa ilinin kuzeybatısında bulunan ilçenin yüz ölçümü 1754 km²dir. İlçenin en önemli geçim kaynağı tarımdır. Özellikle zeytin ve üzüm tarımı en çok yapılan tarımsal faaliyetlerdendir. Akhisar'ın diğer önemli geçim ve istihdam kaynağı ise organize sanayidir. Özellikle son dönemde ilçede hızlı bir gelişme gösteren organize sanayi bölgesi Akhisar başta olmak üzere çevre ilçelere de pek çok istihdam alanı yaratmıştır. Ayrıca ilçenin futbol takımı Akhisar Belediyespor Süper Lig'te mücadele etmektedir.Eminim ki bir çok İstanbullu, Bodrum, Muğla gibi yerlerden dönerken genellikle kırmızı ışığa takılıp, ''Akhisar burası mıymış?'' diye düşünüyordur. Şimdi tatilden dönerken içinden geçtiğiniz o tatlı ilçe Akhisar'a göz atın!
Asırlar Boyu Yunan Devletleriyle Savaşmış Eski Doğunun Muharip Kavmi: Persler
Persler veya bir diğer adıyla Ahameniş İmparatorluğu, eski doğunun en güçlü toplumlarından birisiydi. Büyük ve geniş sayılardan oluşan ordusuyla düşmanlarına korku salmışlardı. İsimleri çoğu insan tarafından duyulsa da haklarında pek sağlıklı bilgiler duyulmamaktadır. İşte bu sebeple biz, ilgililer ve meraklılar için, herkesin anlayabileceği ve sade bir şekilde Pers / Ahameniş İmparatorluğunun tarihini özetlemeye çalıştık.Not: Bu çalışmada, Oğuz Tekin'in Eski Yunan Ve Roma Tarihine Giriş adlı eserinden faydalandık.
Eskiçağı Kasıp Kavuran Kanlı Pers-Yunan Savaşlarının Başlangıcı: Marathon Muharebesi
Persler, Mezopotamya topraklarının dışında, Ege ve Yunan tarihini de şekillendirmesi bakımından incelenmeye değer bir toplumdur. Yıllar boyu süren uzun Pers-Yunan savaşları, Eskiçağ tarihinin en mühim konularından birisini teşkil etmektedir. Biz burada bu muharebelerin başlangıcı kabul edilen ve esasında Pers-Yunan savaşlarının sebeplerini de içinde barındıran Marathon Savaşı üzerinden, bu hadiselere sade bir biçimde değinmeye çalışacağız.Not: Buradaki içeriğimizde Arif Müfid Mansel'in Ege Ve Yunan Tarihi adlı eserinden yararlandık.
Az Zamanda Çok İş Yapan ve Düşmanlarına Korku Salan Başarılı Bir Komutan: Büyük İskender
M.Ö. 356 yılında doğan ve az zamanda çok büyük işler başaran Büyük İskender, tarihteki en başarılı komutanlardan birisiydi. Ege coğrafyasından yola çıkarak Anadolu, Mezopotamya ve hatta Orta Asya topraklarını ele geçirmişti. Belki tek başarısızlığı, teşkil ettiği bu büyük imparatorluğun kendisinden sonra istikrarlı bir biçimde sürdürülememiş olmasıydı. Biz burada tahta geçişinden itibaren, yaptığı büyük savaşlar etrafında Büyük İskender'in yaşamını incelemeye çalışacağız.Not: Bu yazıda Ord.Prof Dr. Arif Müfid Mansel'in Ege ve Yunan Tarihi adlı eserinden faydalandık.
Reklam
Reklam
Reklam
Fatih Sultan Mehmed'i Bir Dönem Çok Zor Duruma Düşüren İlginç Bir Düşmanı: Uzun Hasan
Uzun Hasan, bir zamanlar Timur tarafından Diyarbakır, Mardin ve çevresine yönetici olarak yerleştirilen Kara Yülük Osman'ın torunuydu. Bir dönem, en tanınmış Osmanlı padişahlarından, İstanbul'un fatihi olan II.Mehmed'in en tehlike düşmanlarından birisiydi. Bununla da kalmadı, Timur'un geride bıraktığı imparatorluğu da tehdit etmeye başladı. Timurlenk, bir zamanlar fethettiği topraklara yönetici yaptığı bir adamın torununun, kendi çocuklarına karşı savaşacağını nereden bilebilirdi ki?Not: Bu yazımızda Prof. Dr. Faruk Sümer'in DİA'daki Uzun Hasan maddesinden yararlandık.
Reklam
Mete Han'ın Önderliğinde Yapılan 'Türk Tarihinin İlk İhtilali' ve Hunların Yükselişi
etiket
Hunlar, biz Türklerin tarih sahnesindeki ilk topluluklarından birisidir. Uzun yıllar boyunca Çin'i tehdit etmiş, çok geniş bir coğrafyaya hükmetmiş ve bütün Türk boylarını tek bayrak altında toplamışlardır. Biz burada, Hunların en fazla tanınan lideri Mete Han çerçevesinden, Hunların ana hatlarına değinmeye çalışacağız.Not: Bu yazımızda Prof.Dr. Ahmet Taşağıl'ın Kök Tengri'nin Çocukları isimli eserinden yararlandık.
2500 Yıllık Antik Yunan Şarkısı
Milattan önce 750 ila 400 yılları arasında Yunanlar lir, flüt ve çeşitli perküsyon enstrümanlarıyla şarkılar besteliyordu. Aradan geçen 2 bini aşkın seneden sonra modern çağın bilim insanları o besteleri birebir aynı şekilde çalmanın yolunu buldu.
Reklam
En Gizemli Uygarlıkların Başında Gelen Mayaların Yazdığı Sırlarla Dolu Bir Kitap: Popol Vuh
Mayalar şüphesiz ki eski zamanların en gizemli uygarlıklarından birisidir. Yıllarca Amerika topraklarını kendileri gibi farklı yerlilerle paylaştılar. Amerika kıtasının keşfinden sonra yönetimlerini kaybetseler de Mayaların soyundan gelen insanlar günümüze kadar ulaştılar. Burada yazımıza konu olan ise bu gizemli Maya Uygarlığının kutsal kitabı olarak kabul edilen Popol Vuh adlı eserdir.Benzer bir konu için ayrıca bakınız: Ölümden Sonra Ruhun Yaşayacaklarını Anlatan Gizemli Bir Vesika: Tibet Ölüler Kitabı
Madımak'ta Hakk'a Yürüyenlerden Halka Kalanlar
2 Temmuz 1993'te, tarih bir kez daha tekerrür ediyordu Sivas'ta. Göz göre göre gelen bir katliamın vahşi finali sergilenmek üzereydi. Yüzlerce yıldır her fırsat verildiğinde onlardan olmayanları vahşice katledenler, bir kez daha bir araya gelmişlerdi. Madımak Oteli'nin içinde can pazarı vardı. Kimi son şiirini yazıyor, kimi mızıkasını çalıyordu. Tarihi biliyorlardı, olacakları biliyorlardı, öleceklerini biliyorlardı, yardım gelmeyeceğini biliyorlardı. Yüzlerinde şaşkınlıktan çok umutsuzluk ve hüzün vardı. O gün 35 can Hakk'a yürüdü. 'Birimize bir şey olursa ne yaparız?' dediler. 'Kalanlar ölenler için şiirler yazar' dedi Metin Altıok. Çok şiirler, çok türküler yazıldı, çok ağıtlar yakıldı arkalarından. Bir de onların yazdıkları, söyledikleri, çizdikleri vardı tabii. İşte o gün Hakk'a yürüyenlerin, halka bıraktıklarından naçizane seçmeler.
Reklam