Yerli ve Yabancı Ressamlar Tarafından Osmanlı Döneminde Yapılmış 12 Ünlü Tablo
Osmanlı hem yaşam biçimi hem de bilim, kültür ve sanat alanındaki gelişmeleri ile bir dönemin örnek imparatorluklarındandı. Osmanlı'nın görkemli medeniyetini gözler önüne seren, kudretini ve ihtişamını dünyaya tanıtmasını sağlayan sanat eserlerinin bir çoğu hala paha biçilemez değerde. Bunlar arasında dönemin önde gelen ressamlarının binbir emekle hazırladığı, kimisi neredeyse 500 yıllık olan sayısız tablo da mevcut.İşte size Osmanlı'nın ihtişamını yaşatacak birbirinden eşsiz 12 tablo...
Rüyaları Resmetmek İsteyen Benzersiz Ressam: Zdzislaw Beksinski
Distopik sürrealizm denince akla gelen ilk isimlerden biridir Zdzislaw Beksinski. Hepimizi büyüleyen ve baktıkça içine çeken gotik resimleriyle akıllarda kalan sanatçı, eserlerinde grotesk, korku, ölüm, endişe, çürüme ve yok olma anlarıyla adeta kabus gibi bir ortam yaratır. Gelin birlikte Beksinski'nın hayatı ve eserleriyle ilgili detayları öğrenelim.Sanatçının eserlerini bağışladığı, doğduğu şehirdeki sergiyi sanal olarak buradan gezebilirsiniz. Sanatçının eşi benzeri olmayan kendi sitesine de buradan göz atabilirsiniz.
Rönesans Dönemi Sanatçılarından Sandro Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu İsimli Tablosu
Sandro Botticelli eserlerini birçok sanatçıdan ve kaynaktan ilham alarak ortaya çıkarmıştır. Bunlardan en önemlisi ünlü şair Angelo Poliziano'nun Venüs'ün Doğuşu'nu anlattığı şiiridir. Bu şiir aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit için yazılmış Antik Yunan ilahisinden alınmıştır. Afrodit Yunan mitolojisindeki ismi Venüs ise Latin mitolojisindeki karşılığıdır.
Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi Romanındaki Motifler ve Sergilenen Eşyaların Roman ile Arasındaki Bağlam
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un 1990'ların başından itibaren romanı ve müzeyi beraber düşündüğü bir eseridir. İstiklal Caddesi ile Tophane arasında yer alan Çukurcuma Caddesi'nde yer alan müzede, anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler kutu ve vitrinlerde özenle sergilenir. 2008 yılında yayımlanan romanın müzesi 2012 itibariyle kapılarını ziyaretçisine açmıştır.Müzeden zevk almak için romanı okuma mecburiyetiniz yoktur. Aynı şekilde romanı daha iyi kavrayabilmek içinde müzeyi gezmek zorunda değilsiniz. Fakat romanı okuyan ziyaretçiler arasındaysanız müzenin her bir detayını kavrayacak, müzeyi gezip romanı okumaya karar verdiyseniz pek çok detayı bilerek daha keyifli okuyacağınızdan emin olabilirsiniz.
Geleneksel Türk Tiyatrosunun En Önemli Köşe Taşlarından Biri: Gölge Oyunu
Gölge oyunu, Türk halkının genelde Karagöz ve Hacivat Oyunu ile bildiği bir sanat. Kökenleri pek çok millete dayansa da Türkler gölge oyununun biçimini çok değiştirmiş ve ona çok daha renkli, hareketli, özgün bir biçim vermişlerdir. Farklı yörelere ait tiplerin bulunduğu gölge oyunu, adını gölgelerin beyaz bir perdeye düşürülmesi ile oynanır.Bu içeriğimizde gölge oyunu hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Sanatta Semboller - 2
Bir önceki yazımda sanatta kullanılan sembollerden ve anlamlarından söz etmiştim. Sembol kavramı ile devam etmek ve sembollerin önemli yeri olan sanat akımlarına da göz atmak istiyorum.
İstanbul'un Eski Sofra Geleneği '' Tuhaf Bir Pazar'' Adıyla Tekrar Başladı!
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin önde gelen yazarları, oyuncuları, müzisyenleri ve sanat camiasından pek çok kişi önemli bir etkinlikte bir araya geldi. Sanat camiasının ve iş dünyasının yakından tanıdığı isim olan Nurhak Kaya, ''Tuhaf Bir Pazar'' isimli bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe ise İlber Ortaylı, Zülfü Livaneli, Pınar Sabancı ve Gazapizm gibi birçok ünlü isim akın etti.
Yunan Mitolojisinin İlk Kadını Olan Tanrıların Armağanı Pandora
Pandora, bir marka olarak günlük yaşamda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ancak bizim bugün bahsedeceğimiz Pandora, Yunan mitolojisinde yaratılan ilk kadın. Pandora'nın kutusu ise yıllardır konuşulan büyük bir gizem. Bizler de bugünkü yazımızda Pandora kimdir, Pandora'nın kutusu nedir gibi sorulara yanıt aradık. Hadi gelin hep birlikte Pandora kimmiş öğrenelim!
Kendine Özgü Boyama Teknikleri ve Çarpıcı Anlatım Dili ile İncelikle İşlenen Bir Sanat: Minyatür
Minyatür sanatı, çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılan bir ifadedir. Osmanlı döneminde 'tasvir' ve 'nakış' olarak da adlandırılan minyatür, anlatılmak istenen konunun eksiksiz olarak aktarılmakta olması yönüyle dikkat çekiyor. Bu nedenle de perspektif kullanılmıyor. Birçok özelliğe sahip olan bu eşsiz sanat hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.
IMDb Tarafından Seçilmiş Son 25 Yılın En İyi 50 Korku-Bilim Kurgu Filmleri
Imdb sitesinin yaptığı bir araştırmada en çok oy ve en yüksek puan alan korku, bilim-kurgu filmleri listelenmiş. Bakalım bu son 25 yılın en sevilen 50 korku, bilim-kurgu filmleri arasında hangi yapımlar var.Korku bilim-kurgu türünde filmler izlemek istiyorsanız içerisinde; Daybreakers, Event Horizon, World War Z gibi sevilen bilim-kurgu filmlerinde yer aldığı içeriğe göz atabilirsiniz. İyi seyirler.🎬🎥