Görüş Bildir
Haberler
İtalyan Rönesansı'ndan Barok Döneme! Modern Görsel Tarihi Şekillendiren En Önemli Sanat Akımları

İtalyan Rönesansı'ndan Barok Döneme! Modern Görsel Tarihi Şekillendiren En Önemli Sanat Akımları

Günümüz sanat anlayışına ulaşana kadar sanat tarihinde çokça sanat akımı meydana geldi. Rönesans, kübizm, barok dönem ve romantizme kadar sanat tarihini şekillendiren sanat akımları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İtalyan Rönesansı

1. İtalyan Rönesansı

İtalyanca Rinascimento veya “yeniden doğuş” kelimesinden türetilen bir terim olan Rönesans olarak bilinen bu dönem, sanat ve mimari gibi kültürel konulara artan ilgi gördü.

Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Raphael gibi İtalyan Rönesans sanatçıları, Antik Roma ve Yunanistan'dan klasik sanattan ilham alarak denge, natüralizm ve perspektif gibi eski ilgi alanlarını benimsediler.

2. Barok

2. Barok

Rönesans'ın sonlarına doğru İtalya'da Barok akımı ortaya çıktı. Barok sanatı gerçekçilik ve zengin renklere yönelik sanatsal ilgileri sergiledi. Ancak Rönesans sanatı ve mimarisinden farklı olarak Barok eserler savurganlığı vurguladı.

Caravaggio gibi ressamlar, ışığı ele almaları ve hareket tasvirleri yoluyla dramayı önerdiler.

3. Rokoko

3. Rokoko

Rokoko terimi, Rönesans'ta mağaraları ve çeşmeleri süslemek için çakıl taşları, deniz kabukları ve çimento kullanan bir dekorasyon yöntemi olan rocaille'den türedi. 

Resimde bu dekoratif üslup, kaprisli anlatılara, pastel renklere ve akışkan formlara duyulan bir aşka dönüştü.

4. Neoklasizm

4. Neoklasizm

Neoklasizm, Roma ve Antik Yunanistan'dan sanatın ideallerine dayanan 18. yüzyıl sanat hareketidir. Sadeliğe ve uyuma olan ilgisi, kısmen dekoratif Rokoko stilinin aşırı uçarı estetiğine olumsuz bir tepki olarak ilham aldı.

5. Romantizm

5. Romantizm

Romantizm, 1780 civarında ortaya çıkan kültürel bir hareketti. Klasik konulara odaklanma, estetik ve aydınlanma ile uyumlu fikirler, entelektüel, felsefi ve bireye vurgu yapan edebi bir hareketti.

Eugène Delacroix gibi sanatçılar kendi hayal güçlerinden ilham aldılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Realizm

6. Realizm

Realizm, 1848 Fransız Devrimi'nden sonra Fransa'da başlayan bir sanat türüdür. Kendinden önce gelen baskın üslup olan Romantizmin açık bir reddi olan Realist ressamlar, çağdaş insan ve günlük yaşam sahnelerine odaklandılar.

7. İzlenimcilik

7. İzlenimcilik

Gerçekçilikten kopan İzlenimci ressamlar, ışık ve hareket duygusunu yakalamak için görünür fırça darbeleri ile canlı renkler ve açık kompozisyonlar kullanmak için gerçekçi temsillerden uzaklaştı. İzlenimcilik akımı temel olarak bir grup Fransız sanatçının açık havada resim yapmasıyla başladı.

8. Post Empresyonizm

8. Post Empresyonizm

Yine Fransa'dan gelen bu sanat türü, 1886 ve 1905 yılları arasında İzlenimci harekete tepki olarak gelişti. Daha önceki tarzların aksine, Post Empresyonizm, Georges Seurat'ın Pointilizminden Paul Gauguin'in Sembolizmine kadar birçok farklı sanat türünü kapsar.

9. Sezesyonizm

9. Sezesyonizm

19. yüzyılın sonunda, bir “yeni sanat” hareketi Avrupa'yı kasıp kavurdu. Doğanın güzelliğini stilistik olarak yeniden yorumlamaya ilgi duyan kıtanın dört bir yanından sanatçılar bu avangard stili benimsedi ve uyarladı. 

Resim ve heykel gibi güzel sanatların yanı sıra dönemin mimari ve süsleme sanatlarında da ağırlıklı olarak yer almıştır.

10. Kübizm

10. Kübizm

Kübizm, 20. yüzyılın en önemli sanat akımlarından biridir. Pablo Picasso ve Georges Braque, 1900'lerin başında Kübizm'i geliştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Fütürizm

11. Fütürizm

20. yüzyılın başlarındaki Fütüristler, yeni endüstriden büyülenen ve önlerinde olanlardan heyecan duyan tarihte bir yer edindiler. İtalya dışında büyüyen bu sanatçılar ressam, heykeltıraş, grafik tasarımcı, müzisyen, mimar ve endüstriyel tasarımcı olarak çalıştı.

12. Sürrealizm

12. Sürrealizm

1920'lerde başlayan bu tür sanatın ayırt edici özelliğidir. Hareket, bir grup görsel sanatçının yaratıcılık için bilinçaltına dayanan bir teknik olan otomatizmi benimsemesiyle başladı.

13. Soyut Dışavurumculuk

13. Soyut Dışavurumculuk

Soyut Dışavurumculuk, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan, uluslararası ölçekte ilk patlamayı gerçekleştiren bir Amerikan sanat hareketidir. Tür 1940'larda ve 1950'lerde gelişti, ancak aynı zamanda Wassily Kandinsky gibi daha önceki sanatçıların çalışmalarını tanımlamak için de kullanıldı

14. Pop Art

14. Pop Art

1950'lerde yükselen Pop Art, çağdaş sanatın başlangıcını müjdeleyen çok önemli bir harekettir. Bu savaş sonrası tarz, reklamlardan, çizgi romanlardan ve gündelik nesnelerden alınan görüntüler de dahil olmak üzere İngiltere ve Amerika'da ortaya çıktı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?