Görüş Bildir
Haberler
Yerli ve Yabancı Ressamlar Tarafından Osmanlı Döneminde Yapılmış 12 Ünlü Tablo

Yerli ve Yabancı Ressamlar Tarafından Osmanlı Döneminde Yapılmış 12 Ünlü Tablo

Merlot Vinho
29.09.2022 - 17:44

Osmanlı hem yaşam biçimi hem de bilim, kültür ve sanat alanındaki gelişmeleri ile bir dönemin örnek imparatorluklarındandı. Osmanlı'nın görkemli medeniyetini gözler önüne seren, kudretini ve ihtişamını dünyaya tanıtmasını sağlayan sanat eserlerinin bir çoğu hala paha biçilemez değerde. Bunlar arasında dönemin önde gelen ressamlarının binbir emekle hazırladığı, kimisi neredeyse 500 yıllık olan sayısız tablo da mevcut.

İşte size Osmanlı'nın ihtişamını yaşatacak birbirinden eşsiz 12 tablo...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hasan Rıza - Fatih'in Gemilerin Karadan Yürütülmesi Emri

1. Hasan Rıza - Fatih'in Gemilerin Karadan Yürütülmesi Emri

Osmanlı Dönemi'ne ait en ünlü tablolardan olan ve uzun yıllar İtalyan ressam Fausto Zonaro tarafından yapıldığı düşünülen Fatih'in gemilerin karadan yürütülme emrini gösteren tablo aslında Balkan Savaşlarından sonra şehit olan Hasan Rıza tarafından resmedilmiş. Fausto Zonaro tarafından ise kopyalanmış. Ressam genellikle savaş kompozisyonları ile portreler çalışmış ve Edirne'nin işgali sırasında atölyesinde şehit edilmiş. Bu ünlü eser şu an Dolmabahçe Sarayı'nda sergileniyor.

2. Hasan Rıza - Fatih’in İstanbul'a Girişi

2. Hasan Rıza - Fatih’in İstanbul'a Girişi

Uzun yıllar Zonaro imzalı olduğu düşünülen eserlerden bir diğeri olan Fatih'in İstanbul'a giriş tablosu da aslında Hasan Rıza'ya ait. 90'lı yıllardan beri tabloların asıl ressamının Zonaro olmadığı iddiaları olmasına rağmen kesin kanıt 2000'lerde bulundu. Hasan Rıza'nın bu tabloda kendini Fatih'in yanındaki yeniçeri olarak resmettiği düşünülüyor ve eser günümüzde Dolmabahçe Sarayı'nda sergileniyor.

3. Johann Peter Krafft - Zigetvar Kuşatması

3. Johann Peter Krafft - Zigetvar Kuşatması

Avusturyalı ressam Krafft tarafından 1825 yılında yapılan eser, 1566 yılında gerçekleşen Zigetvar Kalesi kuşatmasını konu alıyor ve Macar Ulusal Galerisi'nde sergileniyor. Neoklasik yapıdaki tablo Osmanlı tarafından yapılan kuşatma sırasında hayatını kaybeden Macar lideri Zrinski'ye adanmış.

4. Osman Hamdi Bey - Satranç Oynayan İki Adam

4. Osman Hamdi Bey - Satranç Oynayan İki Adam

Osmanlı Döneminin en ünlü ressamlarından olan Osman Hamdi Bey, aynı zamanda ilk Türk arkeolog ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı. Sanatçının resmettiği bu ünlü eser Osmanlı'daki çeşitli meslek ve görev gruplarını ele alarak gündelik hayatı anlatıyor. Osmanlı için büyük önemi olan ahilerin özellikle zanaat hayatını organize edişlerini, çalışkan ve yardımsever olduklarını gösteriyor. Osmanlı'yı 'aydın' olarak simgeleyen eser aynı zamanda sosyal mekanların mimari güzelliğini de vurguluyor.

5. John Frederick Lewis - Öğle Yemeği

5. John Frederick Lewis - Öğle Yemeği

Doğu ve Akdeniz manzaraları ile ünlü olan İngiliz oryantalist ressamı Frederic Lewis, bu eserinde öğle yemeği yiyen bir Osmanlı ahalisini anlatmış. Eserde medreselerin günlük hayatta önemli bir buluşma noktası olduğu ve esnafın yiyeceklerini evden sefer tası içinde getirerek sofra kurduğu bir kare ele alınmış durumda. Herkesin önüne ne konursa yediği, paylaşmayı ve şükretmeyi bildiği vurgusu yapan eser 1875 yılında yapılmış, şu an ise Londra'daki Owen Edgar Galerisi'nde sergileniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Konstantin Kapıdağlı - III. Selim'in Bayram Töreni

6. Konstantin Kapıdağlı - III. Selim'in Bayram Töreni

19. yüzyılda yaşayan Rum asıllı Osmanlı ressamının fırçasından çıkan bu eser 1789 yılında yapılmış. Dönemin padişahı III. Selim, Kapıdağlı'nın kendisini ziyarete gelen sultanları resmetmesini istemiş. Kapıdağlı daha sonra III. Selim'in portresini de yapmış. Dönemin önemli tasvirlerinden olan bu ünlü eser günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi'nde muhafaza ediliyor.

7. Fausto Zonaro - Bayram

7. Fausto Zonaro - Bayram

Osmanlı kültürüne ilgi duyan İtalyan ressam Zonaro, İstanbul'da yaşadığı 20 yıl boyunca 300'e yakın eser yapmış ve 8 sergi açmış. Bu eserler arasında kopyaladıkları olsa da ressamın Bayram isimli eseri gibi pek çok ünlü tablosu da mevcut. Osmanlı'nın son saray ressamı olan Zonaro, bu tabloda panayır alanındaki bir tulumbacı takımını resmetmiş ve kültürümüzdeki bayramlaşma önemini vurgulamış.

8. Jean-Baptiste Vanmour - Damat İbrahim Paşa'nın Takdimi

8. Jean-Baptiste Vanmour - Damat İbrahim Paşa'nın Takdimi

İstanbul'daki Osmanlı yaşamının en önemli görsel belgeleyicilerinden olan Fransız ressam Vanmour, Osmanlı başkentinde 38 yıl kalarak dönemin klasiklerine şahitlik etmiş. Eserlerinde dönem olaylarını, kostümlerini, insanlarını ve manzaralarını betimleyen ressam; 1724 tarihinde resmettiği bu tabloda, Damat İbrahim Paşa'nın büyükelçileri III. Ahmed'e takdim edişini anlatıyor. Osmanlı'nın Lale Devri'ni gözler önüne seren bu eser, Fransa'daki Bordeaux Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergileniyor.

9. Hermann David Salomon Corrodi - Tüccarlar

9. Hermann David Salomon Corrodi - Tüccarlar

Aslında manzara resimleri ile ünlü olan İtalyan ressam Corrodi, eserlerinde oryantalist etkilere sık sık yer verirdi. Kıbrıs, Mısır, Suriye gibi pek çok yeri gezen ressam Tüccarlar isimli eserinde; Osmanlı'daki yaşamın sabah ezanıyla başladığını ve akşam ezanıyla sona erdiğini anlatıyor. Esnaf için çalışma saatlerinin gün ışığına göre ayarlandığını konu alan bu ünlü eser 1905 yılında resmedilmiş ve günümüzde özel bir koleksiyonun parçası olarak saklanıyor.

10. Stanislaw Chlebowski - Varna Savaşı

10. Stanislaw Chlebowski - Varna Savaşı

1864-1876 yıllarında saray ressamı olarak çalışan Stanislaw Chlebowski, Polonya asıllı bir ressamdı. Dönemin padişahı Sultan Abdülaziz ressamın yaratım sürecinde aktif rol oynayarak Varna Savaşı'nın resmedilmesini istemişti. 1444 yılında II. Murat'ın Polonya-Macaristan Kralı'na karşı çatıştığı Varna Savaşı'nı konu alan eser, Hristiyan kuvvetlerin bozguna uğratılışını betimliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Jean-Baptiste Vanmour - Elçi Alayı

11. Jean-Baptiste Vanmour - Elçi Alayı

1725 yılında Fransız ressam Vanmour tarafından yapılan Elçi Alayı tablosu 4 farklı eserden oluşan bir seri ve günümüzde Pera Müzesi'nde sergileniyor. Osmanlı'nın Müslüman ve Hristiyan elçileri kabul ederken nasıl bir protokol izlediğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Osmanlı'daki elçi kabulüne dair en önemli kaynaklardan olan bu seri, aşamalarıyla birlikte elçi alayının ağırlanmasını gözler önüne seriyor.

12. Osman Hamdi Bey - Kaplumbağa Terbiyecisi

12. Osman Hamdi Bey - Kaplumbağa Terbiyecisi

Osman Hamdi'nin bir diğer ünlü eseri olan Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun yılı 1906 olarak kabul ediliyor fakat eserin iki farklı versiyonu bulunuyor. İlk versiyon bir sergiye yetiştirilmek üzere hazırlandığından bazı noktalarda eksikti, bu nedenle Hamdi Bey sonradan ikinci bir versiyon resmetmişti. Bu tablo hakkında pek çok iddia olduğundan önemli bir eser olarak görülüyor ve Osman Hamdi Bey'in kendini astlarını eğitmeye adamış yorgun biri olarak gösterdiği düşünülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
12
4
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın