onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yoksulluk Sınırı 5 Bin Liraya Dayandı

Yoksulluk Sınırı 5 Bin Liraya Dayandı

FreiGeist
26.01.2016 - 14:24 Son Güncelleme: 26.01.2016 - 17:36

Türk-İş'in araştırmasına göre, ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 447 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 714 lira oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasının 2016 Ocak ayı sonuçları açıklandı.

Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı bin 447 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı 4 bin 714 TL, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 781 TL oldu.

Aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL arttı

Aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL arttı

AFP

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL artarken, son bir yıldaki artış 190 TL olarak hesaplandı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise son bir yılda 620 TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın neredeyse üçte birini oluşturan 202 TL'si ise bu ay gerçekleşti.

Gıda için asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında arttı

Gıda için asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında arttı
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim, 'Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,47 oranında artış gösterdi. Yılın ilk aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 4,47 olarak hesaplandı. 

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,15 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı. Ocak ayında meydana gelen yüksek oranlı artışın gerisinde özellikle ekmek ile kış mevsimi ve soğukların artmasıyla sebze fiyatında görülen artış bulunuyor.' şeklinde aktarıldı.

Balık fiyatı bu ay yine artış gösterdi

Balık fiyatı bu ay yine artış gösterdi

Beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları incelendiğinde; süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatlarında düşük oranlı artış belirlenirken yoğurt fiyatı aynı kaldı, peynir fiyatı ortalamada değişmedi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et ve tavuk fiyatı değişmedi, balık fiyatı bu ay yine artış gösterdi. 

Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibi- her tezgahta olan, satışı fazla çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı 2 kuruş geriledi. Sakatat fiyatı yine aynı kaldı. Bakliyat ürünlerinde (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb.); barbunya ve kuru fasulye fiyatları gerilerken, nohut ve mercimek fiyatlarında artış görüldü.

Yaş sebze-meyve fiyatlarını bu ay kar soğuğu vurdu

Yaş sebze-meyve fiyatlarını bu ay kar soğuğu vurdu

Yaş sebze-meyve fiyatlarını bu ay kar soğuğu vurdu. Geçtiğimiz ay 3,46 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,67 TL oldu. Ancak ortalama sebze fiyatı geçen ay 3,68 TL iken bu ay -patlıcan, yeşilbiber vb. sebzeler gibi fiyatı artan ürünler hesaplama dışında tutulmasına rağmen- 4,09 TL'ye yükseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2,94 TL'den bu ay 2,64 TL'ye geriledi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL

Ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmekte beklenen fiyat artışı yüzde 25 oranında oldu ve ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL oldu. Ancak bazı fırınların, rekabet nedeniyle, eski fiyat üzerinden satışlarını sürdürdüğü dikkati çekti. Aile bütçesinde ve geleneksel beslenmede ağırlıklı yeri bulunan ekmeğin fiyatında gerçekleşen enflasyonun neredeyse üç katı tutarındaki artış, deyim yerindeyse mutfağa 'bomba düşmüş' etkisi yarattı. 

Aynı grupta yer alan pirinç fiyatı biraz gerilerken, makarna, bulgur, un, irmik fiyatı aynı kaldı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı yine değişmedi. Zeytin ortalama kilogram fiyatı hem siyah hem yeşil zeytinde arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve fındığın fiyatı bu ay biraz gerilerken, fıstık ve ay çekirdeği fiyatı arttı. Şeker, bal, reçel, pekmez ile tuz fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Benzeri biçimde baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı da değişmedi. Çay fiyatındaki ayarlama ile biraz gerileme görülürken, ıhlamur fiyatı yine aynı kaldı.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
80
45
18
11
10
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tahir seymen

Zengin daha fazla zenginleşirken, fakir daha fazla fakirleşiyor. Biz hala ölüp giden zenginlerin ardından ağıt yakalım... :(

gwn

7 tane gemiciğim var kıt kanaat geçiniyorum, 5bin iyi bence beğenmeyen anasınıda alsın gitsin !!!