Yeterince Güneş Işığına Maruz Kalmadığınızda Vücudunuzda Nelerin Değiştiğini Biliyor muydunuz?
Daha fazla güneşe çıkmalıyız.
2020 yazı önceki yazlardan farklı geçiyor.
Bu yıl her zamankinden daha az güneş ışığına maruz kaldık. Normalde de pek çok insan için gün ışığı bir lüks olmuş durumda.
Güneş ışığına maruz kalmak da kalmamak da çeşitli zararlar içeriyor.
Güneşin zararlı ultraviyole ışınları ciltte kırışıklık, erken yaşlanma, kalıcı lekeler ve gelecekte kansere dönüşebilecek yaralara yol açabiliyor. Bu yüzden güneşe her çıktığınızda yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalısınız. Bu kremler sanılanın aksine güneşin olumlu etkilerini tamamen engellemez.
Biyolojik saat problemleri bunun başında geliyor.
Vücudumuzun hormonlara bağlı bir çalışma prensibi var ve bu programı belirleyen de güneş. Vücudumuz güneşle birlikte uyanmaya, güneşin batışıyla da uyumaya programlı. Bu programı modern insanlar olarak bozduk, güneş battıktan sonra da yapay ışıklarla 'günü' devam ettiriyoruz. Gün ışığından da yeterince faydalanılmadığı zaman vücut saati bozulabiliyor. Bunun yansımasını kronik yorgunluk, insülin direnci gibi metabolizma rahatsızlıklarıyla görüyoruz.
Biyolojik saat bozulunca uyku sorunları da baş gösteriyor.
Karantina boyunca pek çok kişi uyku problemleriyle mücadele etti. Gece uykusunun kalitesini gündüz maruz kalınan güneş ışığı belirliyor. Gündüz gün ışığında salgılanan kortizol seviyesi gece beynin uyku komutu vermesini ve uyku hormonu melatonini salgılamasını kolaylaştırıyor.
Kötü hissetmek, anksiyete ve benzeri hisler de cabası.
Güneş görmek beynimizin mutluluk hormonu serotonin gibi olumlu hormonları salgılamasını sağlıyor Böylece hayatımız nasıl olursa olsun olanlara olumlu bakmaya ve stresi daha iyi yönetmeye başlıyoruz. Dikkat dağınıklığı gibi sorunlar da güneşe maruz kalma oranı artıkça azalıyor; kısacası güneş insan bedeni için bir çeşit şarj makinesi gibi.
Saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biri D vitamini eksikliği.
Genellikle gözardı edilen bir gerçek olsa da, D vitamini aslında bir hormon. Güneş ışığıyla aktifleşen bu hormonu salgılamamak sadece vücuttaki kalsiyum emilimini ve kemik sağlığını etkilemiyor. Evet, kemik sağlığı da güneşe büyük ölçüde bağlı; ancak saç sağlığı da bu vitaminle direkt olarak ilişkili. Yoğun saç kayıplarında öncelikle D vitaminine bakılmalı.
D vitamini eksikliği belirtileri depresyonla ortak özellikler taşıyor.
Bazı depresyon çeşitlerinde doktorlar gündüz saatlerinde yarım saatlik yürüyüşler önererek tedavilerinden daha iyi sonuç alıyorlar. D vitamini takviyelerinin de bunalım, anksiyete gibi sorunların tedavisinde yardımcı olduğu kanıtlandı.
Kalsiyum eksikliği ve kemik ağrılarının yanında kas ağrıları da yapabiliyor.
D vitamini eksikliğinin pek bilinmeyen sonuçlarından biri de kronik ağrılar. Eğer önlem alınmazsa zaman içinde kolay sakatlanmalara, kemik erimesine de yol açabiliyor.
Ne olursa olsun her gün en az 15 dakika güneşe çıkmak şart.
Açık hava sporları, hafif tempolu bir yürüyüş veya sadece balkonda oturmak bile olabilir. Yumurta, somon, ton balığı gibi yiyecekleri tüketmek de D vitamini açısından faydalı ancak hiçbir yiyecek güneşin yerini tutmayacaktır. Fırsat bulduğunuz her anı dışarıda geçirmeli, sağlıklı beslenmeyle de desteklemek önemli.
Yorum Yazın
D vitamini eksikliği yaşayan birisi olarak söylüyorum: Etkileri şeker hastalığı ile de aynı.