Yaşanılan Kötü Olayların Etkisiyle Beynin Kendini Adeta O Anların İçine Hapsettiği Hastalık: Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Geçmişte hepimizin unutamadığı ve hala etkisinden çıkamadığı anlar vardır. Eğer bu anların etkisi, yaşam kalitenizi düşürüyorsa Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.
Neyse ki tedavi edilmezse ciddi boyutlara ulaşabilen bu rahatsızlık çözümsüz değil...
Bu içerikte __mayoclinic, psikiyatri ve dbe kaynak olarak kullanılmıştır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşama riski her an ve her durumda ortaya çıkabilir; çünkü tam olarak neyin, ne şekilde ve neye göre etki gösterdiği belirlenemiyor.
Travmatik bir olay yaşadığımızda ya da sarsıcı bir olaya tanıklık ettiğimiz zaman yaşanan durumun ağırlığına bağlı olarak Travma Sonrası Stres Bozukluğuna yakalanma durumu ortaya çıkabiliyor.
Düşünce ve davranışları etkileyerek kendinize bile tahammül edememenize neden olup hayatı çekilmez kılıyor.
Öyle ki bu hastalık ciddi iş gücü kaybı ve yetersizlik hissi yaratarak yaşamla bağları koparabilecek kadar ciddileşebiliyor.
Ağır stres ve bulunan ortama uyum sağlayamama gibi sorunlar yaşıyorsanız Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.
Hastalığın farkında olmamak ya da tedavi olabileceğine inanmamak iyileşmenin önüne geçebiliyor.
Teşhis edilebildiği takdirde çoğunlukla psikolojik tedavi ile iyileşebilen hastaların yanı sıra ağır travmalar yaşayan kişiler psikiyatri gözetiminde ilaçlar ile tedavi olabiliyor.
Az etkilenen kişiler sadece bilgilendirilerek, çok etkilenmiş ve ciddi belirtiler yaşayan ama günlük yaşantısında sorun yaşamayan kişiler danışmanlık ve psikoloji seanslarıyla, ciddi belirtiler ve hayatta tutunamama gibi sorunlar yaşayan kişilerse ilaç ve psikiyatri tedavileriyle iyileşebiliyor.
Düzenli bir hayat, sağlıklı beslenme ve spor yapmak beynin yaşattığı semptomların hafiflemesi için büyük fayda sağlıyor.
Kalıcı olarak bıraktığı etkiler de görüldüğü için bazı hastalarda hiçbir zaman tamamen iyileşme görülmüyor ve bu kişiler maalesef ömür boyu gözetim altında yaşayarak hayatlarını sürdürüyor.
Elbette bahsettiğimiz belirtileri taşıyor olmanız, Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşıyorsunuz anlamına gelmiyor. Fakat bu şikayetlere sahipseniz bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Yorum Yazın