Yaşanan Tüm Gelişmeler ile Cumhuriyet Gazetesine Operasyon
Türkiye güne ve haftaya Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik operasyon haberiyle başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gazete yöneticisi ve yazarı 16 isim hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin yazarlarından Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Kadri Gürsel ve Güray Öz ile çizer Musa Kart da bulunuyor. Şu ana kadar 12 kişinin gözaltına alındığı aktarılıyor.
Operasyonun gerekçesi ise ‘FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ olarak açıklandı ve başlatılan soruşturmaya gizlilik getirildi. Karar dünün, yani 30 Ekim 2016'nın tarihini taşıyor. Hükümetten operasyonla ilgili ilk açıklamayı yapan Numan Kurtulmuş da operasyonun Cumhuriyet yazarlarına değil, gazetenin bağlı olduğu vakfa yani tüzel kişiliğe yönelik olduğunu söyledi ve 'Hep beraber süreci izleyeceğiz' dedi.
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul'da, yazar Güray Öz ise Ankara’daki evinde gözaltına alındı.
Cumhuriyet gazetesi bu sabah saatlerinde, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve gazete yazarı Güray Öz'ün evlerinin basılarak gözaltına alındığını aktardı.
Aydın Engin, gazetecilerin "Neden gözaltına alındınız" sorusunu "Cumhuriyet'te çalışıyorum, yetmez mi?" diye yanıtladı.
İlerleyen saatlerde ise Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara, Musa Kart ve Turhan Günay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay için de gözaltı kararı bulunduğu ancak Atalay’ın yurt dışında olduğu belirtiliyor.
Gözaltına alınan yazar ve yöneticilere beş gün boyunca avukat kısıtlaması getirildi.
Bu süre boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyecekler.
Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler kim?
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu
Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay
Yazar Hikmet Çetinkaya
Yazar Aydın Engin
Yazar Güray Öz
Yazar Hakan Kara
Gazeteci Nebil Özgentürk - Yurt dışında
Karikatürist Musa Kart
Avukat Akın Atalay Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı - Yurt dışında
Avukat Bülent Utku Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi
Avukat Mustafa Kemal Güngör Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi
Önder Çelik Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi
Bülent Yener Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi
Mali Müşavir Eser Sevinç Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi
Eski genel yayın yönetmeni Can Dündar - Yurt dışında
Karikatürist Musa Kart: 'Şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum'
Cumhuriyet gazetesine dönük operasyonu protesto etmek için İstanbul ve Ankara büroları önünde toplanıldı
Cumhuriyet'ten açıklama: "Teslim olmayacağız. Gazetecilik suç değildir"
Cumhuriyet Vakfı Adına İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, tarafından yapılan açıklamada 'Cumhuriyet gazetesi hiçbir güç tarafından teslim alınamayacak' denildi.
Operasyonun gerekçesini ilk olarak Sabah duyurmuştu
Sabah gazetesi haberi şöyle verdi:
'Operasyonun Cumhuriyet Gazetesi hakkında Ağustos ayı içerisinde başlatılan ve gazetenin terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işledikleri iddiasıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği, bu suç kapsamında kuvvet şüphe ve delillere ulaşıldığı öğrenildi.'
Ayrıca gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi
Sabah gazetesi ayrıca dosyadaki toplam şüpheli sayısının 15 olduğunu, Orhan Erinç'in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapılacağını, Can Dündar'ın ise yurt dışında firari olduğu bilindiğinden hakkında yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticilerine yönelik operasyon hakkında açıklama yaptı.
Hükümetten ilk açıklamayı Numan Kurtulmuş yaptı
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhuriyete yönelik operasyonla ilgili şunları söyledi:
'Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna dönük bir operasyon değil. Yenigün Haber ve Yayıncılık Grubu'na yani Cumhuriyet gazetesine, Cumhuriyet gazetesinin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Gazetesi Vakfı'na ilişkin 18 Ağustos 2016 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan bir soruşturma var. Dolayısıyla bu, tüzel kişiye açılmış bir soruşturmadır ve bugün itibariyle değil, 18 Ağustos'ta başlatılmış bir soruşturmadır. 30 Ekim itibarıyla ise yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiş, ilgili kişilerle ilgili de bu uygulama 31 Ekim itibariyle başlatılmıştır. Devam eden bir hukuki süreç var. Hep beraber bu süreci izleyeceğiz. Bizim bir şey söylememiz mümkün değil, doğru da değil'
Cumhuriyet'ten Kurtulmuş'a tepki: Göz göre göre yanlış bilgi verdi
Gözaltı sayısı 12'ye yükseldi
Anadolu Ajansı akşam saatlerinde Cumhuriyet gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel'inde gözaltına alınmasıyla soruşturma kapsamındaki gözaltı sayısının 12'ye çıktığını duyurdu.
Cumhuriyet'e düzenlenen operasyonun sosyal medyaya yansımaları ise şöyle 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Yanlış olmasın bu ülkenin darbe olmamış hali
Fetöydü pkkydi diye diye ülkede adam birakmadiniz. Alakasi olmayanlari bile iceri atiyosunuz elinize firsat gecti ya temizleyin yolunuzu.
onlara göre herkes fetöcü pkklı ama kendileri hoca efendi diye ayaklarına kapandığı günleri unuttular . ve içlerinden biri dahi içeri alınmadı.bu bir algı op... Devamını Gör