Yargıda MHP Kaosu! Kurultay Olacak mı, Olmayacak mı?
Ankara 2. İcra Mahkemesi, MHP'de olağanüstü kurultayın engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. İtirazın kabul edilmesi durumunda Pazar günü kurultayı düzenleyeceklerini duyuran muhaliflere böylece yol açılmış oldu. Ancak bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi, MHP kurultayı için yeni bir tedbir kararı aldı ve 'Yapılamaz' dedi...
MHP avukatı Yücel Bulut da, 'Söz konusu ihtiyati tedbir kararları gereğince 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir.' dedi. Meral Akşener ise bu açıklamanın ardından attığı bir tweetle 'Olağanüstü Kongremiz, Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonunda 15 Mayıs 2016 günü saat 10.00'da yapılacaktır.' dedi.
Akşam saatlerinde Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nden de yeni bir karar geldi. Kararda 'Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararı geçerlidir, kurultay toplanamaz' denildi. MHP lideri Bahçeli ise Twitter'dan yaptığı açıklamada çok net ifadeler kullandı ve '15 Mayıs’ta olağanüstü büyük kurultayımız yoktur' dedi. Bahçeli'nin ardından Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada da 'Valiliğimize tebliğ edilen mahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır.' denildi.
MHP'de genel başkanlık için adaylıklarını açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın ile Ümit Özdağ, dün bir araya gelmişti.
Adaylar, kurultay sürecine ilişkin iki yerel mahkemenin aldığı tedbir kararlarının kaldırılması durumunda kurultayı hafta sonu yapacaklarını, aksi durumda Yargıtay'ın kararını bekleyeceklerini açıklamıştı.
Ankara 2. İcra Mahkemesi, olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. Kurultayın 15 Mayıs Pazar günü yapılması bekleniyor.
Sinan Oğan: 'Bütün engeller kalktı'
Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, 'Kongrenin yapılması önünde bütün engeller kalkmış durumda' dedi.
Ümit Özdağ: 'Hukukun üstünlüğü çerçevesinde' kurultay olacak
CNN Türk’e konuşan genel başkan adaylarından Ümit Özdağ da, şöyle konuştu:
'Şuanki hukuk çerçevesi kurultayın yapılması önünde bir engel olmadığını gösteriyor. Yargıtay henüz kararını vermedi ama bu kararın icrası için Yargıtay'ın kararı onaylaması gerekmiyor zaten. Onaylarsa iyi olur, tabi ama daha önce bu konuda örnek olay var; Saadet Partisi olayı var. Ankara'da hukukçuların olduğu belli oldu. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde, kurultayımızı yapacağız.'
Çağrı Heyeti Avukatı: 'Yeni tedbir kararı alınması hukuken mümkün değil'
'Bu tartışma bitmiştir' diyen Çağrı Heyeti Avukatı Ahmet Birol Şaban, 'Hem Tosya hem de Gemerek'te alınan kararlar tümüyle kaldırılmıştır. Yeni bir tedbir kararının alınması hukuken mümkün değildir. Gemerek'teki hakim ile ilgili 'reddi hakim' talebinde bulunmuştum. Bu sonuçlanana kadar hakimin dosyadan elini çekmesi gerekiyor' dedi.
Genel merkez avukatı: 15 mayıs'ta kurultayın yapılması hukuken mümkün değil
Genel Merkez avukatı Yücel Bulut düzenlediği basın toplantısında, 'Söz konusu ihtiyati tedbir kararları gereğince 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir.' dedi.
'Adı geçen (Ankara 2.) İcra Mahkemesi hakiminin kimliği ve mazisi genel merkezimizce çok iyi bilinmektedir' diyen Bulut, şunları söyledi:
'Hafta mesaisinin bitimine sayılı dakikalar kala açıklamış olduğu kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine tarafımızca çok iyi bilinmektedir. Bir haftadır düzenli olarak dava yoluyla önüne gelmemiş olan tedbir dosyalarını yetkisi olmaksızın temin eden ve inceleyen mahkeme hakimi hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gerekli şikayetler gerçekleştirilecektir.'
Bulut, 'Mevcut mahkeme kararları karşısında hukuken gerçekleştirilmesi mümkün bulunmayan bir kongre girişimi karşısında, yine yasal olmayan yollarla üst kurul delegelerimizi kongrenin gerçekleşeceği iddia edilen alana davet edenler açıkça suç işlemektedir.' dedi.
Akşener: Olağanüstü kongremiz 15 Mayıs günü saat 10'da...
Bahçeli kararlı: 15 Mayıs’ta kurultayımız yoktur
Yargıtay, kararını mayıs ayı içerisinde açıklayacağını duyurmuştu
Kurultay süreciyle ilgili son sözü Yargıtay'ın söylemesi bekleniyordu.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini 'mayıs ayı içerisinde tamamlayacağı' duyurulmuştu.
En büyük endişe: Gerginlik
Al Jazeera'den Gonca Şenay'a göre her iki taraf da hem güvenlik güçleri ile partililer arasında hem de partililerin kendi aralarında yaşanabilecek şiddetten edişe ediyor.
Kaç delege gelecek?
Yargıtay kararını vermeden toplanmaya hazırlanan kurultayda tarafların bundan sonraki psikolojisini katılacak delege sayısı belirleyecek.
Tüzük değişikliğinin yapılması için toplam delege sayısının yarısının oy vermesi gerekiyor. Muhalefet kurultay toplanması için 548 delegeden oy toplamıştı. Sonraki süreçte imza vermeyen bazı delegeler de kurultayın toplanması için açıklama yaptı.
Muhalefet kurultaya imza verenden çok delegenin katılmasını ve tüzüğün değiştirilmesini bekliyor. Tüzük değişikliği için imza sayısından çok oy çıkması durumunda bu Genel Merkez’in elini zayıflatacak.
Bu rakamın altında oy alınması durumunda, hatta imza veren delegelerin bazılarının dahi gelmemesi durumunda muhalefet hareketi son bulacak.
Seçimli kurultay tarihi belirlenecek
Tüzük değişikliğinin yapılması durumunda yeni bir hukuki karmaşa alanı da seçimli olağanüstü kurultay olacak.
Muhalefet kurultayda sunulacak önergeleri Pazar gününe kadar hazırlayacak. Bunlar içinde olağanüstü kurultayın tarihinin belirlenmesine ilişkin önerge de yer alıyor. Tüzük değişirse muhaliflerin önerisi seçimli kurultayın Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası yapılması yönünde.
Ajanslar, Al Jazeera ve Onedio
Yorum Yazın
Güle güle bahçeli...Bu işlerde vatanını seven ve modern bir Türk kadının olması gerekli artık.Meral Akşener kazanmalı.
Bahçeli mide bulandırıyorsun
Tayyip hukukun tek sahibi olduğu için onun emriyle birlikte Bahçelinin koltuğu güvence altına alınacaktır. Koltuk sevdasına düşen Bahçeli, safını iyiden iyiy... Devamını Gör