İnternet Yasağını Ortadan Kaldıran VPS Nedir, Ne Değildir?
Vps Nedir?
Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından DNS ve VPN'le birlikte gündeme gelen bir başka erişim yönetimi de VPS. Yani sanal sunucu.
Virtual Private Server (Virtual Dedicated Server olarak da adlandırılır), sunucu niteliğindeki bir bilgisayarın (örneğin HP Proliant, IBM eServer) fiziksel donanımının mantıksal olarak bölümlenmesi sonucu ortaya çıkan her bir Sanal Sunucu’ya verilen genel isim.
Bu sanal sunucuların her birinin üzerinde, ayrı ayrı kendine ait mantıksal donanım bileşenleri var. Dolayısıyla, bir sanal sunucu aynı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak, üzerinde güvenli ve yalıtılmış olarak işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındırıyor. Bu sayede, tek bir fiziksel sunucu üzerinde, fiziksel sunucuların işlevlerini gerçekleştiren birden fazla sayıda sanal sunucu yaratmak mümkün oluyor.
Fiziksel bir sunucu bilgisayarını, mantıksal sunuculara bölümlemek için uygulanan metoda sanallaştırma (virtualization) deniyor. Amaç, sunucu donanım kaynaklarının tam kapasite ile kullanılmasını sağlamak.
Sanallaştırma metodolojisi ilk olarak 1970’lerde IBM Mainframe sistemleri için geliştirildi. Günümüzde Intel ve AMD tabanlı sunucuların desteklediği çoklu çekirdek işlemci yapıları ve hem işlemci hem de hafıza modüllerinde ulaşılan yüksek çalışma frekansları, işletim sistemi ve sunucu yazılımlarının kullanabildiğinden daha fazla donanım kaynağı sağlamakta, böylece sanallaştırmanın performanslı ve yaygın olarak kullanılmasına imkan vermekte.
Sanallaştırma yazılımlarına örnek olarak:
VMWare
Mirosoft Virtual Server
Xensource
Virtuozzo
HyperVM
OpenVZ sayılabilir.
Yazılım ve Donanım tabanlı olmak üzere iki tür sanallaştırma yöntemi var:
Yazılım tabanlı sanallaştırmada, sanal sunucular aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanırlar ve ana makinanın kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Özellikle Web barındırma ortamlarında bu tür sanallaştırmanın büyük faydaları vardır; çünkü sanal makinaları yeniden başlatmaya gerek kalmadan ihtiyaçlar doğrultusunda sunucu kaynaklarının gerçek zamanlı olarak arttırımı ya da azaltımı mümkündür. Virtuozzo ve HyperVM, yazılım tabanlı sanallaştırma uygulamalarıdır.
Donanım tabanlı sanallaştırmada ise, sanallaştırma uygulaması direkt olarak fiziksel donanıma ulaşır; sunucu kaynaklarının gerçek zamanlı olarak arttırımı ya da azaltımı mümkün değildir, ancak sanal sunucunun yeniden başlatılması ile değiştirilebilirler. Bu tür ortamlar göreceli olarak daha fazla yalıtılmış olduğu için daha güvenlidir. VMWare, Microsoft Virtual Server ve Xen, donanım tabanlı sanallaştırma uygulamalarına örnek verilebilir.
VPS'İN AVANTAJLARI:
Sadece şirketinize ya da kendinize özel e-posta sunucusu ve web sitesini çalıştırabilirsiniz.
Yüksek kaynak gerektiren ya da yazılımları özel olarak kullanması gereken web uygulamalarını çalıştırabilirsiniz.
Müşterilerinize web barındırma hizmeti verebilirsiniz.
Oyun sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
Muhasebe ya da haberleşme programlarını şubeleriniz arasında merkezi bir sunucudan çalıştırabilirsiniz.
Radyo yayını sağlayabilirsiniz.
Yedekleme ünitesi olarak kullanabilirsiniz.
Yüksek trafikli web siteleri barındırabilirsiniz.
Mail sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
Şirketinize özel dosya yükleme sistemleri kurabilirsiniz.
VPS’ler, sağladıkları güvenli ortam ve toplam sahip olma maliyetini minimuma indirgeyen finansal avantajlarıyla Web Hosting ile Kiralık Sunucu arasındaki boşluğu doldurur.