Uzmanlar Farklı Görüşte: Düzce Depremi Büyük İstanbul Depremini Tetikler mi?
Düzce çarşamba günü sabaha karşı 04:08'de 6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Merkez üssü Gölyaka olan deprem çok sayıda kentte hissedildi.
İstanbul'da da şiddetli şekilde hissedilen depremin, beklenen büyük Marmara depremini tetikleyip tetikleyemeyeceği merak konusu oldu.
Son iki günde yapılan değerlendirmeler, uzmanların bu konuda farklı görüşlerde olduklarını ortaya koydu.
Prof. Özener: "Marmara depremini etkilemez"
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener,17 Ağustos ve 12 Kasım Düzce depremleriyle dün meydana gelen depremin yeri aynı noktada olduğunu belirtti.
DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Özener şunları kaydetti:
'Aslında bu deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın Düzce ve Dokurcuk fayı olmak üzere Bolu civarında iki kola ayrılıyor. Hemen Düzce fayının batısında Karadere fayı bulunmakta. Deprem aslında Düzce Vadisi'nde diyebiliriz. Orada birçok irili ufaklı fay bulunmakta. O fayların üzerinde 7-8 kilometrelik parçayı kırdı diyebiliriz. Bizim için sürpriz olan bir deprem değil. Burada birçok irili ufaklı deprem üretebilecek aktif fay hattı var. Bu depremde bunların birinin üzerinde oldu.'
Bu depremin Marmara depremini etkilemeyeceğini belirten Özener, 'Bizim genel görüşümüz Marmara depremini tetiklemeyeceği yönünde. Aslında ülkemiz dinamik bir ülke ve Türkiye'deki her fay hattı aktif halde' dedi.
Prof. Şengör: "Asıl stres birikimi batıya oldu"
Prof. Celal Şengör, Düzce'de meydana gelen depremin batıya doğru stres birikimini artırdığını, böylece İstanbul'un depremini daha da öne çektiğini aanlattı. Habertürk'ten Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, şunları kaydetti:
“Fatih, bu deprem müthiş kötü bir haberdir. Bu deprem Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir deprem bu. Oysa herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük.
Bunun anlamı şu. İstanbul depremi bayağı yakınlaşmış. Stres birikimi had safhaya yaklaştı. Naci Görür’ün dediği doğru. Bolu Dağı’na doğru da bir deprem bekleyebiliriz. Ama orada 1944 yılında bir deprem oldu. Stres var ama çok büyük bir depreme yol açacak kadar değil. Asıl stres birikimi Batı’ya doğru oldu. Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.'
İstanbul’u bir kez daha uyarıyorum. Ve belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, şehir içindeki evinden taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter. Taşın çünkü Fatih’siz bir hayat istemiyorum.”
Prof. Ercan: "İstanbul depremini 2045'ten önce beklemiyorum"
Prof. Dr. Ahmet Ercan ise beklenen İstanbul depremi hakkında jeologların çoğundan farklı düşünüyor. Ercan, olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmasının şaşırtıcı olacağını söyledi.
Odatv'ye konuşan Ercan, 'Kuzey Marmara'nın yapabileceği en büyük deprem 7.3 tür. Hangi koşullarda yapar? 1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy'e, Saroz'a kadar kıracak. Yassıada'nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy'e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7,3 olur. Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır. Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum' ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın