Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Ayrılıkçılar Sandık Başında

Ukrayna'da Ayrılıkçılar Sandık Başında

Ulaş
02.11.2014 - 17:54
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna'nın doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçılarca tek taraflı olarak ilan edilen 'Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinde', Ukrayna'nın tanımadığı parlamento ve başkanlık seçimleri için halk oy kullanıyor.

Ukrayna'nın tanımadığı ve bölgedeki ateşkes sürecini zora sokacağını açıkladığı bu seçimlerde, doğuda yaşayan seçmenler için, ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk'te 364, Luhansk'ta ise 95 seçim sandığı oluşturuldu. Doğu bölgelerinde yerel saat ile sabah 08.00'de başlayan oy kullanma süreci, akşam saat 20.00'de sona erecek.

Bölgede kayıtlı üç milyondan fazla seçmen var. Oy kullanılar yerlerde yoğun güvenlik önlemi alınırken, silahlı şahıslar da nöbet tutuyor.

Seçmenlerden 58 yaşındaki Sergey Kovalenko, 'Biz Donetsk'in vatandaşlarıyız ve bize sırtını çeviren Kiev yönetiminin himayesi altında yaşamak istemiyoruz' diyor.

Bölgede yaşan Vitaly (34) ise, 'Oy kullanmak için bir neden görmüyorum. Bu hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Ayrıca bu seçimler Donetsk halkı için değil ayrılıkçılar için yapılıyor' şeklinde konuşuyor.

Donetsk'te üç, Luhansk'ta dört aday

Milletvekili adayları, yüzer sandalyeden oluşan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri parlamentolarında yer alabilmek için yarışıyor. Her iki bölgede ayrı ayrı yapılan parlamento seçimlerinde, en az bin imza toplayan 'Donetsk Cumhuriyeti Birliği' ile 'Özgür Donbas Birliği' Donetsk'te, 'Luhansk'a Barış', 'Luhansk Ekonomik Birliği' ve 'Halk Birliği' ise Luhansk'taki seçimlere katılıyor. Parlamento seçimlerini kazanan milletvekilleri dört yıllığına görev yapacak.

Başkanlık seçimlerinde ise en az biner imza toplayan üç adayın olduğu 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde, Başbakan Aleksandr Zaharçenko, Donetsk Halk Cumhuriyeti Parlamentosu üyesi Yuriy Sivokonenko ve Yeni Rusya (Novorossia) Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Kofman yarışıyor. 'Luhansk Halk Cumhuriyeti'nde ise adaylar arasında 'Luhansk Cumhuriyeti Başbakanı' İgor Plotnitski, Luhansk Sendikalar Federasyonu Başkanı Oleg Akimov, Luhansk Sağlık Bakanı Larisa Ayrapetyan ve işadamı Viktor Penner' yer alıyor.

'Onlar bizi tanıyacak ve topraklarımızı geri verecek'

Başkanlık için esas aday olarak görülen 'Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı' Aleksandr Zaharçenko, Donetsk'teki bir okulda oyunu kullandı. Zaharçenko, basına yaptığı açıklamada, 'Bu seçimlerin ardından Kiev yönetiminin kendilerini tanıyacağını ve hükümet güçlerinin işgâl ettiği topraklarını geri vereceğini' öne sürerek, 'Ondan sonra bizler eşit partnerler olarak var olacağız' dedi. Zaharçenko, 'Seçimlerin ardından ülkesinin kaderinin emin ellerde' olacağını ifade etti.

Sürekli olarak askeri kıyafet giyen Zaharçenko'nun seçim sandığına ilk defa ceketle gelmesi dikkat çekti.

'Luhansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı' İgor Plotnitskiy de, Luhansk'taki bir tiyatro binasında kurulan seçim sandığına eşiyle birlikte gelerek oyunu kullandı.

Plotnitskiy de halkının özgürlüğü, Luhansk'ta barışın sağlanması ve inancı için oy kullandığını kaydetti. Plotnitskiy, seçim sürecini takip edeceklerini ve herhangi bir hileye ilişkin olacak şikayetleri değerlendireceklerini belirtti.

'Diğer ülkeler de bize eşit davranacak'

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, seçimlerin ardından bölgenin statüsünün yasallaşacağını umut ederken, bazı liderler de seçimlerin ardından birçok ülkenin kendilerini tanıyacağını ileri sürüyor.

'Donetsk Halk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Boris Litvinov', daha önce yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından diğer ülkelerin kendilerine eşit davranmaya başlayacağını ifade ederken, şimdiden Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester, Dağlı Karabağ, Venezuela, Küba, Vietnam, Suriye ve Irak yönetiminin kendileriyle diyalog kurmaya hazır olduğunu iddia etti.

Litvinov, 'Seçimlerden sonra, diğer ülkeler de bizim hükümetimize eşit davranmaya başlayacaktır. Konuşmaya ve sorunları çözmeye yönelik adımlar atılmaya başlanırsa, mutlaka sonuçları da olur. Bu ise yeni istihdam sağlar, emeklilik ve sosyal ödemeler verilmeye başlanır. Bizlerin, potansiyel ortaklarla ticari ilişkileri geliştirmemiz gerekir. Ancak bunun için seçimleri düzenlememiz gerekir' dedi.

'Ateşkesi tehlikeye atar'

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise 'sözde seçimlerin, taraflar arasında Minsk'te sağlanan tüm ateşkes sürecini tehlikeye atacağını' belirterek, 'bunun Minsk protokolü ile bağdaşmadığını, ayrıca onun ruhuna aykırı olduğunu' ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, seçimlerin sonuçlarını tanımaya hazır olduğunu bildirmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı da seçimlerin, Minsk'te yapılan mutabakatlar çerçevesinde gerçekleştirileceğini kaydederken, seçimlerin doğudaki mevcut durumun yapıcı diyalog rayına oturmasına imkan sağlayacağını belirtmişti. NATO ve Avrupa Birliği ise bu seçimlere gidilmesini kınadı.

Silahlı çatışmalar sonucu bölgede yaklaşık dört bin kişi ölmüştü.

  • AA ve Reuters
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ukr...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0