Görüş Bildir
Haberler
Uçan Kuşa Borcu Var

Uçan Kuşa Borcu Var

Onedio Medya
28.03.2014 - 18:13 Son Güncelleme: 28.03.2014 - 18:19

Uçan Kuşa Borcu Var

İSA YAZAR - HABERLER EKONOMİ ANKARA

Hazine Müsteşarlığı’ndan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açıkladığı en borçlu kuruluşlar listesinin başında da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yer aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2,5 milyar liralık bölümü vadesi dolan toplam 5 milyar 742 milyon lira borcu bulunuyor. SGK en yüksek prim borcu bulunan kuruluşları açıkladı. Listenin ilk sırasında 2013 yıl sonu itibarıyla 167 milyon 386 bin lirayla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yer aldı. 2012 yılında da yine listenin başında 118 milyon liralık prim borcuyla yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bulunuyordu.

Yerel seçimlere sayılı günler kala belediyelerin mali bilançoları da seçmen tarafından merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre kuruma prim borcu bulunan belediyelerin başında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geliyor. 2013 verilerine göre belediyenin SGK’ya 167 milyon 386 bin TL borcu var. Her yıl yayınlanan borçlu listesinin bu yıla ilişkin verileri henüz açıklanmadı. Kocaeli Belediyesi, geçmiş yıllarda da borçlu belediyeler listesinde hep başı çekiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2012’de 118 milyon TL prim borcu bulunuyordu. Bu tabloya göre her yıl prim borcu artan Kocaeli Belediyesi, işçilerin SSK primlerini yatırmıyor. SGK’nın borç şampiyonu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2 dönemdir AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu tarafından yönetiliyor. Karaosmanoğlu 2004 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı.

SGK verilerine göre borçlular listesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni, 84,8 milyon TL borçla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi takip ediyor. Şanlıurfa Belediyesi de prim borcu bulunan belediyeler listesinde sürekli ilk sıralarda yer alıyor. Üçüncü sırada ise 56 milyon TL borç ile Kırıkkale Belediyesi var.

SGK, her yıl prim borcu bulunan kuruluş ve şirketleri kamuoyuna açıklıyor. Prim borcunu ödemeyen kurumların başında da belediyeler geliyor. Son olarak 150 bin liranın üzerinde borcu bulunanların listesi açıklandı. 9 bin 896 kurum ve şirketin yer aldığı listede ilk 16 sırayı belediyeler kapattı. Bu belediyelerin borç toplamı 700 milyon TL’yi geçiyor. Listede pek çok belediyenin prim borcu ile yer alması dikkat çekiyor. Listede 12 büyükşehir belediyesi yer alıyor.

Listedeki diğer büyük prim borçluları şöyle: Trabzon Büyükşehir Belediyesi 14 milyon TL, Van Büyükşehir Belediyesi 13,9 milyon TL, Sakarya Büyükşehir Belediyesi 8,8 milyon TL, Ordu Büyükşehir Belediyesi 5,6 milyon TL, Antalya Büyükşehir Belediyesi 3,4 milyon TL, Mersin Büyükşehir Belediyesi 1,3 milyon TL, Samsun Büyükşehir Belediyesi 980 bin TL, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 731 bin TL, Erzurum Büyükşehir Belediyesi 630 bin TL ve Ankara Büyükşehir Belediyesi 289 bin TL borç ile listede yer aldı.

Listedeki ilk 50 kurumdan 46’sının belediyelerden oluşması belediyelerin ekonomik durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kimi belediyelerin, prim borçlarını neredeyse hiç ödemedikleri görülüyor. SGK prim borcu bulunan kuruluşlar arasında spor kulüpleri de dikkat çekiyor. 1 milyon 751 bin liralık borcuyla Karşıyaka Gençlik Kulübü en borçlu kulüp.

Prim borçluları listesinde özel şirketlerden üniversitelere, spor kulüplerinden belediyelere birçok kuruluş bulunuyor. SGK, prim borcunu tahsil edemediği kuruluşları kamuoyuna deşfire ederek alacaklarını tahsil etmeyi hedefliyor. Prim alacaklarının tahsil edilememesi, sosyal güvenlik açıklarının önemli bir nedeni. Kurum, Bağ-Kur başta olmak üzere prim tahsilatında önemli sıkıntı yaşıyor. Devlet, zaman zaman çıkarılan prim aflarıyla alacaklarını tahsil etme yoluna gidiyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/_ucan-kusa-bo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0