Türkiye'nin Kaderini Etkileyen Kahire Konferansı 80 Yaşında! İnönü-Churchill Diyaloğunu Mutlaka Okumalısınız
Türkiye'nin Kaderini Etkileyen Kahire Konferansı 80 Yaşında! İnönü-Churchill Diyaloğunu Mutlaka Okumalısınız
Hiç kuşku yok ki yakın dönem siyasi tarihimizin en önemli hadiselerinden birisi İkinci Dünya Savaşı'na katılmamamız.
Tüm dünyanın yangın yerine döndüğü insanlık tarihinin gördüğü en büyük felaketin dışında kalan Türkiye, belki de tüm ülkenin büyük bir işgal ve yıkıma uğramasının da önüne geçmeyi başardı.
Bu sürecin en önemli olaylarından birisi ise 4 Aralık 1943'te Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan konferanstı.
Türkiye'yi savaşa dahil etmek için düzenlenen bu konferansta neler yaşandığını birlikte inceleyelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İkinci Dünya Savaşı'nın en kritik görüşmelerinden birisi 4-6 Aralık 1943 tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlendi. 80 yıl önce bugün başlayan konferansa Amerika Birleşik Devletleri'nden Başkan Roosevelt, Birleşik Krallık'tan Başbakan Churchill ve Türkiye'den Cumhurbaşkanı İnönü katıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Roosevelt ve Churchill, Türkiye'nin Müttefik Devletler'in lehine savaşa katılmasını istiyorlardı. Özellikle Churchill, Türklerin Balkanlar'da yeni bir cephe açmasını umuyordu. Ancak Almanya'nın Avrupa'nın üstünden silindir gibi geçen orduları karşısında Türkiye'nin hiç şansı yoktu. Bunu çok iyi bilen İnönü de bu istekleri sürekli püskürtmeye çalıştı.
Ustaca bir manevrayla Churchill'i püskürten İnönü, müttefiklerden ek silah ve teçhizat desteği talep ederek zaman kazandı. Ancak Churchill pes etmeyecekti.
Churchill kesin bir şekilde Türkiye'yi savaşa sokmak isterken Roosevelt'in çekinceleri vardı. Türk saldırısının hala çok riskli olduğuna ve muhtemel Türk yenilgisinin Müttefikler için felaket etkileri olacağına inanıyordu.
Türkiye'nin savaşın dışında kalması, Sovyet Rusya'yı çok öfkelendirdi. Milyonlarca insanını kaybeden Rusya, Türkiye'nin savaşın dışında kalmayı tercih etmesinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'nin son anda savaşa dahil olması Sovyetler'in öfkesini dizginlemedi. Bundan dolayı savaşın hemen ardından Türkiye'nin Kars, Ardahan ve Artvin kentlerini kendi topraklarına katmak istediler.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın