Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Maarif Vakfı'nın Kurulmasına İlişkin Tasarı TBMM'de Kabul Edildi

Türkiye Maarif Vakfı'nın Kurulmasına İlişkin Tasarı TBMM'de Kabul Edildi

Onedio Medya
17.06.2016 - 09:32 Son Güncelleme: 17.06.2016 - 13:59

Yurt içi ve yurt dışında okullar ile eğitim kurumları açmak amacıyla 'Türkiye Maarif Vakfı' adıyla bir vakıf kurulmasına ilişkin tasarı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Merkezi İstanbul'da olan 'Türkiye Maarif Vakfı' adıyla vakıf kurulacak. TBMM Genel Kurulu'nda dün gece kabul edilen sekiz maddelik yasayla Fethullah Gülen cemaatinin yurt dışındaki eğitim yapılanmasının önünün kapatılmasının hedeflendiği belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yasaya göre vakıf, 'insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak' örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek; okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak.

Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destek sağlayabilecek olan vakıf aynı zamanda nakdi ve ayni yardım kabul edebilecek.

Vakıf, bütün bu faaliyetleri yürütebilmek için yurt içi ve yurt dışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek. Vakıf, yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek.

Mütevelli heyeti, yönetim ve denetim kurullarından oluşacak

Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olurken, bu heyet dördü Cumhurbaşkanı, üçü ise Bakanlar Kurulu tarafından atanan yedi daimi üye ile ikisi Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Bakanlık bütçesinden vakfa 1 milyon lira

Bu arada kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden bir milyon lira aktarılacak.

Merkezi İstanbul'da olacak olan vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülen taşınmaz bedelsiz olarak verilecek.

Eğitim-İş Şube Sekreteri Maksut Balmuk: 'İşin iç yüzü öyle değil'

Eğitim-İş Şube Sekreteri Maksut Balmuk: 'İşin iç yüzü öyle değil'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğitim İş İstanbul 1 Nolu Şube Sekreteri Maksut Balmuk, 'işin iç yüzü öyle değil' diyerek Maarif Vakfı Yasa Tasarısı'nın tek amacının sadece Cemaat'le mücadele olmadığını aktarmıştı.

Bunun için kaynak olarak 'Ulusal ve uluslararası fonlar, her türlü bağışlar, faaliyetlerden elde edilecek gelirler, Bakanlar Kurulu kararı ile genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarların kullanılacağını söyleyen Balmuk, TÜRGEV, ENSAR gibi vakıflara kanuni alt yapı hazırlandığını iddia etmişti.

Balmuk şöyle devam etmişti:

'Ayrıca; Vakfın kuruluş merkezi için maliye bakanlığınca uygun görülen taşınmaz, bedelsiz olarak vakfa bırakılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü yurt dışında kamuya ait varlıklar bakanlar kurulu kararı ile bedelsiz olarak vakfa devredilecek.

Ve vakıf bir çok vergi muafiyetinden yararlanacak.

İş birliği maddesi:

Maarif vakfı, bu faaliyetleri tek başına yapabileceği gibi tüzel veya gerçek kişilerle ortak olarak da yapabilir.

'Bu eğitimin devredilmesi demektir'

'Bu eğitimin devredilmesi demektir'

Balmuk'un konuya ilişkin açıklaması şöyle devam ediyor: 

'Bu yasa iyi niyetle çıkarıldı denilse de içeriği öyle değildir.

Bu yasa Türkiye de ve yurt dışında her türlü eğitim faaliyetini yapabilecektir. Bunu yaparken her türlü dernek, vakıf, sendika, parti ya da gerçek kişi ile işbirliği yapılabilecek. Yurt, pansiyon, okul akla ne gelirse her türlü bina yapımı,kiralaması, müfredat hazırlanması, eğitim düzenlenmesi söz konusu olabilecek. Kaynak da büyük oranda devlet olacak.

Yani bugüne kadar eğitimde cirit atan, Ensarlar, İHH lar, Hayratlar, İlim yaymalar, TÜRGEV’ler, ÖNDER’ler, KADEM’ler, … aklınıza ne kadar dernek vakıf gelirse hepsine kanuni alt yapı oluşturuluyor.

Onlar artık Türkiye'deki okulların dışında yurt dışında da faaliyet gösterebilecekler ve onlara kaynak aktarılabilecek.

İşin Türkçe’si Milli Eğitim Bakanlığının bugün üzerinde bulunan tüm vazifeleri (öğretmen yetiştirmek dahil) bu vakıf da yapabilecek. Bunu sadece kendisi yapmayacak söylediğimiz tüzel ve gerçek kişilerle de yapabilecek.

Bu eğitimin devredilmesi demektir. Bu devir yapılırken tabii ki tüm eğitim değil istenen tarzda, istenen kişilere yönelik bir devir olacak. İmtiyazlı kurumlar, imtiyazlı okullar yaratılacak ve bu imtiyazlı kurumlara alınacak öğrencilere imtiyazlar tanınacak…

İşin gerçek boyutu budur. Kanun tasarısı ortada ve meclis genel kurulundan geçtiği anda kanunlaşacak. Bu tehlikenin farkında olmak gerekir.

Bu gerici, dindar adı altında kindar, ayrımcı, laiklik karşıtı, yandaş… yaklaşımlı eğitimin Türkiye dahil tüm dünya coğrafyasında gerçekleştirilebilmesinin kanunlaştırılmasıdır.'

Reuters, AA ve Odatv

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
104
57
14
6
6
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Ulan resmen eğitim için değil, gülene hareket olarak kurulmuş bir vakıf. Erdoğan ölüp geber artık...!

Pasif Kullanıcı

Yeni bir tecavüzcüler vakfı daha.

Pasif Kullanıcı

Oyuncak ettiniz lan ülkeyi.