Türkiye Küresel Barış Endeksi'nde Üç Sıra Geriledi ve 163 Ülke Arasında 149. Oldu
Uluslararası Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün Küresel Barış Raporu'na göre dünya 10 yıl öncesinden daha huzursuz bir yer. Türkiye ise 163 ülke arasında üç basamak daha geriledi ve 149. sırada Kuzey Kore'nin hemen üzerinde yer aldı.
Endeks, 23 farklı gösterge üzerinden hesaplanıyor.
92 ülkede barış gerilerken, 71 ülkede iyileşme gösterdi.
"Çatışmaların dünya ekonomisine maliyeti 14,8 trilyon dolar"
Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre, Ekonomi ve Barış Enstitüsü Başkanı Steve Killelea son 10 yılda dünya barışı ve ortalama huzurda kademeli bir düşüş yaşandığını ifade ederek şunları söylüyor:
'Bu yavaş ama kararlı düşüş trendinin başlıca nedeni Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki diğer ülkeleri de etkileyen çatışma ortamı. Buradaki sorunların çevreye ve oradan da dünya geneline taşması ile genel huzurda düşüş görülüyor. Avrupa 2015'ten bu yana ciddi bir göç ile karşılaştı. Libya ve Suriye'de yaşanan savaşlar sonucu 1 milyondan fazla insan Türkiye üzerinden veya deniz yoluyla Avrupa'ya kıtaya geldi. Ortadoğu ve Afrika'nın yanı sıra Afganistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden de ciddi göç dalgaları oldu. Çok sayıda resmi veri, düşünce kuruluşu araştırmaları ve üniversite çalışmalarını inceledik ve 2017'de şiddetin dünya ekonomisine olan genel maliyetini 14,8 trilyon dolar olarak hesapladık. Bu kişi başına 2 bin dolar demek.'
En tepesinde İzlanda'nın yer aldığı en huzurlu ülkeler sıralaması son birkaç yıldır değişmedi.
İzlanda'yı, Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka takip etti.
Barış ve huzurun ekonomik refah seviyesi ile son derece bağlantılı olduğu görülüyor. Killelea bu araştımanın şiddetin ekonomiye etkisini ölçen dünyadaki tek araştırma olduğunu aktarıyor. Avrupa dünya üzerindeki en huzurlu ve barışçıl bölge olarak kayda geçiyor. Buna rağmen 2008'den bu yana Avrupa kıtasındaki ülkelerin yüzde 61'i endekste arka arkaya düşüş yaşamaya devam ediyor.
Dünyanın en huzursuz ülkeleri ise Suriye, Güney Sudan ve Irak olarak sıralandı.
Türkiye raporun Avrupa bölümünde değerlendirmeye alınırken, Avrupa ülkeleri sıralamasında sonuncu oldu.
Avrupa ortalaması 1,681 iken Türkiye'nin GPI skoru 2,898 olarak tanımlandı ve bu bölgede Polonya ve Macaristan ile birlikte en keskin düşüşü yaşadı.
Ve Kuzey Kore'nin hemen üzerinde yer aldı.
En kötü not: "Komşuluk ilişkileri"
Ege'de ve Akdeniz'de anlaşmazlıkları artan, Ermenistan, Suriye ve Irak gibi ülkelerle siyasi, ekonomik ve askeri sınır problemleri yaşamaya devam eden, Rusya, İsrail, İran, ABD ve AB üye devletleri gibi pek çok ülke ile ilişkileri bozulan veya gerilen Türkiye, en kötü notu komşuluk ilişkilerinde aldı.
Türkiye 'iç ve dış anlaşmazlık' alanında 3,2; 'toplumsal güvenlik' alanında 3,2; 'militarizasyon seviyesi' alanında 2; 'komşu ülkelerle ilişkiler' alanında 5 ve 'siyasi terör'alanında 4,5 ile oldukça kötü notlar aldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
amk hdp gibi bir parti var mecliste ne barışı ??
Körler sağırlar birbirini ağırlar!
Bize oyun oynuyorlar,Avrupanın şeysi bu ver mehteri biz güçlüyüz hüülooo
cahillik endeksi yap ilk 10 a girer hatta ilk 3 ü zorlarız
Öyle zaten cehalette başlardayız geçen vardı okumuştum şaşırmadım tabi en cahil ülkelerden biriyiz