'Türkiye 230 Peşmergeyi Eğitti'
Dışişleri Bakanlığı kaynakları IŞİD'e karşı savaşması için 230 peşmergeye eğitim verildiğini aktardı. 'Eğit-donat' projesine de son şekil verildi; ilk etapta 2 bin Suriyeli Kırşehir'de eğitilecek, ihtiyaç oldukça proje tekrarlanacak.
CNN Türk televizyonunun diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye şimdiye kadar Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşmaları için 230 Kürt peşmergeye eğitim verdi.
IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona destek vermek için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçılarına yönelik 'eğit-donat' sürecinde de ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeler tamamlandı.
ABD ve Türkiye’de iç işlemlerden geçirilecek anlaşma belgelerinin hukuki incelemesi tamamlandıktan sonra, ilk etapta Kırşehir'de 2 bin kişi eğitilecek.
Programın donatım kısmını ABD üstleniyor. Eğitim alanı ise Türkiye'de olacak ve ihtiyaç duyuldukça tekrarlanacak. Türkiye'nin vereceği ‘eğit-donat’ programında sadece Türkler ve ABD'liler olacak. ÖSO'nun eğitilmesi için önereceği isimlere ABD ve Türkiye birlikte karar verecek.
Üslerin kullanımı
Koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelede üslerin kullanımı talebi de görüşmelerde yer buldu. Türkiye, uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge taleplerini ve bunların nasıl yapılacağına ilişkin önerileri ortaya koydu. Diplomatik kaynaklara göre, ABD ve Türkiye bu konuda uzlaşabilir.
Üsler, hedefler ve strateji konularında ilerleme sağlanmasının ardından planlama bölümüne geçilecek. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretinde esnasında, bu konuda ilerleme kaydedildi.
Bu kapsamda, ABD'nin bazı iç politika öncelikleri olduğu, iki ülke arasında taktiksel adımlar konusunda farklılıklar olduğu ve bu farklılıkları uyumlaştırma çalışmalarının sürdüğü açıklaması yapıldı.
Öte yandan, Biden'ın Türkiye ziyaretinde, özür meselesi ya da Gülen cemaatine ilişkin konuların gündeme gelmediği açıklandı.
Ayrışılan konular
Türkiye Suriye'de güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istiyor. ABD ise bu konuları değerlendirdiğini ifade etmekle yetiniyor.
Ankara'nın ısrarla vurguladığı başka bir noktaysa, IŞİD ile etkin bir mücadele için Suriye rejiminin değişmesi gerektiği. ABD yönetimi ise Esed rejiminin meşruluğunun kalmadığını söylese de, bu konuda da somut adım atmadı.
Ankara şu anda ABD önceliğindeki koalisyonun yaptığı gibi IŞİD'in yalnızca hava bombardımanıyla tehlike olmaktan çıkartılamayacağını düşünüyor ve kapsamlı bir yaklaşım sergilenmediği sürece ABD'nin IŞİD ile mücadelede Türk üslerini kullanma talebine sıcak bakmıyor.
Kaynak: AA, Al Jazeera