Türk-İş Açlık Sınırı Yükselmeye Devam Etti: Et Tüketimi 5 Yılda Yarıya Düştü, Gıdalara Alarmlar Takıldı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türk-İş Açlık Sınırı Yükselmeye Devam Etti: Et Tüketimi 5 Yılda Yarıya Düştü, Gıdalara Alarmlar Takıldı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) çalışmasına göre, gıda fiyatları mayıs ayında aylık yüzde 2,23, yıllık yüzde 72,18 oranında arttı. Buna bağlı olarak 4 kişilik bir ailenin gıda ve barınma masraflarını içeren açlık ve yoksulluk sınırı da yükseldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türk-İş: Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.362,01 TL’ye, yoksulluk sınırı 33.752,49 TL'ye yükseldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türk-İş açıklamasında "Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre % 2,23 oranında arttı.
Türk-İş değerlendirmesinde, vatandaşın gıdada tasarruf etme noktasında olduğu belirtilirken, öğün sayısının düştüğünü, daha az ve daha kalitesiz beslenildiğini açıkladı.
TÜİK'in açıkladığı 2021 yılı verilerinde yüzde 14,4 seviyesindeki yoksulluk oranı, 12 milyon insanın ciddi sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu gösterdiğine de dikkat çekildi.
Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, Mayıs 2023 itibarıyla süt, yoğurt, peynir grubunda, yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde gerilerken, peynir yüzde 3 zamlandı. Süt fiyatı değişmedi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta, bir ayda balık yüzde 5, tavuk yüzde 6 zamlandı.
Ekmek ve tahıllar grubunda, bir ayda pirinç yüzde 7, un yüzde 13 zamlandı. Bulgur fiyatı yüzde 12 düştü. Makarna fiyatı değişmedi. İrmik fiyatı sınırlı düzeyde geriledi. Ekmek fiyatı aynı kaldı.
Taze sebze-meyve grubunda, semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin fiyatı yüzde 20, pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları sınırlı seviyede arttı.
Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta, son bir ayda ayçiçek yağı ortalama yüzde 3, zeytinyağı yüzde 4 zamlandı. Tereyağında değişiklik olmadı, margarin fiyatı yüzde 3 düştü.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden, tuz, baharatlar, ıhlamur, zeytin, şeker ve pekmez fiyatları değişmedi. Salça fiyatı sınırlı düzeyde azaldı. Reçel hafif seviyede, çay yüzde 5, bal yüzde 10 zamlandı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ot yiyin ot zihin açıklığı verir.
ohhhhhhhhhhhh ohhhhhhhhhhhhhhhhhh ohhhhhhhhhh
tayip e oy verenler hoşt MK et sizin neyinize yiyemeyin MK gidin yalayın sıra ile belki bir kemik atar