AB'den Perşembe Gününe Kadar Süre: Çipras Yeni Teklif Sunacak
Yunanistan'daki referandum sonrası Brüksel'de yapılan Euro Bölgesi liderler zirvesi sona erdi. Yunan halkının 'hayır' kararının ardından Başbakan Çipras'ın, bu zirvede yeni bir teklif sunacağı bekleniyordu. Ancak zirve sonrası konuşan Almanya Başbakanı Merkel, Çipras'ın teklifini Çarşamba günü sunacağını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Junker da 'Bugün anlaşma sağlayamadık. Yunanistan'ın iflası dahil tüm senaryolar masada' ifadelerini kullandı. Atina'ya yeni bir kurtarma başvurusu için perşembe gününe kadar süre veren liderler Yunanistan’ın durumunu pazar günü yapacakları nihai zirvede ele alacaklar.
Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizi çözmek için Brüksel'de gerçekleşen 'Yunanistan Zirvesi’ sona erdi. Yunanistan'daki referandumun ardından olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderleri hızlı bir çözüme ulaşamayarak ikinci bir toplantı kararı aldı.
Liderler, Yunanistan'a yeni bir kurtarma başvurusu için perşembe gününe kadar süre verdi. Alınan kararlara göre, Yunanistan 3. yardım paketi için resmen başvuracak ve yardım paketini alabilmek için de yol haritasının çerçevesini çizecek. Yol haritası 12 Temmuz Pazar günü toplanacak liderler zirvesinde masaya yatırılacak.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın en geç perşembe gününe kadar Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmi başvurusunu yapacağını ve bu talebi acil olarak değerlendireceklerini söyledi.
Merkel: 'Referandum bizim pozisyonumuzu zayıflatmadı'
Zirvenin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Merkel, 'Çipras yarın ülkesinin yeni teklifini sunacak. Bu teklif anlaşma için yeni bir zemin oluşturabilir. Son günler itibariyle Yunanistan'ın durumu zorlaştı. Biz Almanya olarak Yunanistan için uzun soluklu bir programı Alman Meclisi'nde görüşmek zorundayız. Liderler Pazar günü tekrar bir araya gelecek. Yunanistan için bir anlaşmanın sağlanması için çok az günümüz var. Euro için sorumluluk 19 üyede. Bir ülkenin onuru diğer üye ülkelerinin pozisyonunu belirleyemez. Referandum Yunanistan hükümetinin konumunu güçlendirmiş olabilir. Ama 18 üyenin pozisyonunu zayıflatmadı' diye konuştu.
'Bugün anlaşma sağlayamadık'
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 'Bugün anlaşma sağlayamadık. Yunanistan'ın iflası dahil tüm senaryolar masada' dedi.
Hollande: 'Yunanistan'ın AB'deki yerini tartışıyoruz'
Zirvenin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 'Şu an tartıştığımız olay Yunanistan'ın eurozone ve Avrupa Birliği içerisindeki yeri' diyerek, bu açıklamasıyla ilk kez Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ndeki geleceğinin de sorgulandığına net şekilde işaret etti.
Çipras: 'Yunanistan müzakereyi arkasına halkın iradesini alıp sürdürecek'
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 'Hedefimiz toplumsal adaleti ve ekonomik açıdan sürdürebilir olan bir anlaşmadır. Çok hızlı bir müzakere süreci ile karşı karşıyayız. Yunanistan müzakereyi arkasına halkın iradesini alıp sürdürecek. Meslektaşlarım bir Yunanistan problemi ile değil bir Avrupa problemi ile karşı karşıya olduğumuzu kabul ediyorlar' ifadelerini kullandı.
Atina'nın önerileri basına sızdı
Eurogroup maliye bakanlarının toplantısının başladığı esnada, Yunanistan'ın önde gelen haber kuruluşlarından in.gr, yeni Maliye Bakanı Euclid Çakalotos'un Avrupalılara sunmaya hazırlandığı önerilerin önemli bir kısmına eriştiğini açıkladı.
İn.gr'ın haberine göre, Yunanistan hükümeti kendisine 26 Haziran'da sunulan tekliflerde bazı iyileştirmelere gitti.
Çipras kabinesi, bu iyileştirmeleri gündeme getirirken, ekonominin bel kemiği turizm ve gemicilik sektörünün çıkarlarına ayrı önem atfediyor. Hükümet aynı zamanda emeklilerin haklarını da gözetiyor.
Emekli maaşlarında önemli kısıtlamalar öngörülüyor
Zira Atina'nın sunacağı yeni teklifte emekli maaşlarında, Avrupalıların istediği oranda olmasa bile oldukça önemli bir oranda kısıtlamalar öngörülüyor. Hükümetin hedefi bir yıl içerisinde 450-900 milyon euro civarında kısıtlamaya gitmek.
Atina'nın teklifinde otellerdeki vergi oranının yüzde 23 yerine yüzde 13 olması öngörülüyor.
Hükümet, adalara yüzde 30'luk vergi indirimini korumak istiyor
Aynı zamanda, kiralardaki vergi oranı da yüzde 13'ten yüzde 23'e çıkarılıyor. Temel gıda maddelerinde sadece belirli ve kısıtlı bir kategori için yüzde 13'lük vergi oranı öngörülüyor. Diğer kategorilere de yüzde 23'lük vergi oranı geliyor.
Hükümet, adalara uygulanan yüzde 30'luk vergi indiriminin ise korunmasını hedefliyor.
Ayrıca bu yeni teklifler çerçevesinde denizcilik şirketleri için yeni vergilendirme oranları da gündeme geldi.
Öte yandan Avrupalılara yeni tekliflerini sunmaya hazırlanan Atina, borcunun yeniden yapılandırılması gerektiği ısrarından da vazgeçmiyor.
Yunan halkının kreditörlerin teklif ettiği koşulları reddetmesinin ardından ,20 Temmuz Pazartesinin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğini şekillendirecek tarih olabileceği ifade ediliyor. Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas Pazar gecesi yaptığı konuşmada, “Atina 20 Temmuz öncesinde Avrupalı kreditörler ile bir anlaşmaya varabilir” demişti.
Bankalar Perşembe gününe kadar kapalı
Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Tsakalotos
Atina'da cumhurbaşkanlığından verilen bilgilere göre, ülkenin yeni maliye bakanı alacaklılar ile görüşmelerde baş müzakereci olarak görev yapan Euclid Tsakalotos oldu. Tsakalotos'un kısa süre içinde yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.
Tsakalotos kimdir?
1960’da Rotterdam’da doğan Tsakalotos, Oxford’da siyaseti ekonomi ve felsefe okudu. Sussex Üniversitesi’nde yüksek lisansını, Oxford’da doktorasını tamamladı.
2010 yılından beri Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’nde Ekonomi profesörlüğü yapan Tsakalotos’un eşi de İngiliz ekonomist Heather D. Gibson.
Yunanistan iktidar partisi Syriza’nın Merkez Komitesi’nde yer alan Tsakalotos, Varoufakis’in istifasının ardından Maliye Bakanlığı için en güçlü aday olarak gösteriliyordu.
"Kapımız müzakerelere açık"
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Pazartesi günkü görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı acilen harekete geçmeye çağırdı.
Merkel, Çipras'tan bu hafta içinde ülkesinin ekonomik geleceğine dair somut bir plan hazırlamasını beklediklerini belirterek, “Zaman daralıyor. Bu hafta önerilerin önümüze gelmesine değer vereceğiz” dedi.
Merkel orta vadeli bir plan için Yunan ekonomisinin yeniden büyümesini sağlayacak açık ve net öneriler beklediklerini belirterek, “Kapıların müzakerelere açık kalacağını açıkça söylüyoruz” dedi. Ancak Başbakan, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) çatısı altında yapılacak yardımlar için gerekli şartların yerine gelmediğine dikkat çekti.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Merkel ile buluşmasından sonra, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı ciddi öneriler sunmaya çağırdı. Hollande da kapıların açık olduğunu ancak zaman baskısının arttığını belirtti.
Rusya'dan yardım sözü
Başbakan Çipras'ın Pazartesi güünü Merkel'in yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonla görüştüğü, Putin'in görüşmede Yunanistan'a sorunlarının aşılmasında yardım sözü verdiği bildirildi.
Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada görüşmenin ayrıntıları konusunda bilgi verilmedi. Çipras'ın Putin'i referandumun sonucu hakkında bilgilendirdiği, tarafların ülkeleri arasındaki işbirliğinin dair gelişmeler konusunda istişarelerde bulunduğu kaydedildi.
Putin ile telefonla görüşme talebinin ise Çipras'tan geldiği bildirildi. İki ülke kısa bir süre önce 'Türk Akımı' doğalgaz hattı projesinin Yunanistan ayağının inşa edilmesi konusunda işbirliği mesajları vermişti.
"Talep edildiği takdirde yardım ederiz"
IMF Başkanı Lagarde Yunanistan'daki referandum sonucuyla ilgili olarak, ' IMF dünkü referandumdan önemli notlar çıkardı. Durumu yakından izliyoruz. Talep edildiği takdirde yardım ederiz' diye konuştu.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan’daki referandumdan “Hayır” yanıtı çıkmasından sonra Euro Bölgesi liderlerini 7 Temmuz akşamı Brüksel’de olağanüstü zirveye çağırmıştı.
Yunanistan pazar günü yapılan referandum'da, mali yardımın sürdürülebilmesi için kreditörlerin dayattığı ekonomik yaptırımlara yüzde 61'le 'hayır' demişti. Referandumun ardından Maliye Bakanı Varufakis ile muhalefet lideri Samaras görevlerinden istifa etmişti.
DW, Al Jazeera, Bloomberg HT ve Sputnik Türkiye | Fotoğraflar: AP