Görüş Bildir
Haberler
Trabzon'da Çığ Altında Kalan Son İşçiye de Ulaşıldı

Trabzon'da Çığ Altında Kalan Son İşçiye de Ulaşıldı

FreiGeist
14.01.2015 - 10:31 Son Güncelleme: 14.01.2015 - 16:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki HES inşaatında çığ altında kalan işçilerden Lokman Çelik'in cesedi çıkarıldı.

Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince, yürütülen çalışmalarda, çığ altında kalan son işçi olduğu belirtilen Çelik'in cesedi, bulunduğu yerden çıkartıldı.

Çelik'in cesedinin, otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderileceği bildirildi.

Çaykara Karaçam bölgesi Kavlatan mevkisindeki özel bir şirkete ait HES santrali tünel girişinde 10 Ocak Cumartesi günü meydana gelen olayda 5 işçi çığ altında kalmış, işçilerden Nusret Er'in cesedine olay günü, Muhammet Işıklı ve Özgür Özyürek'in cesetlerine önceki gün, Erhan Arslan'ın cesedine de sabah saatlerinde ulaşılmıştı.

3 gün önce yazı asılmıştı

HES çalışmasını yürüten firma yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çığ olmadan 3 gün önce şantiyenin bulunduğu panoya, 'olumsuz hava koşullarından dolayı işlerin geçici olarak durdurulduğuna' dair yazı asıldığını belirtti.

Çığın meydana geldiği 10 Ocak Cumartesi günü 8 işçinin tünel ağzında bulunan mazot tanklarından mazot almak için bu alana gittiğini ifade eden yetkililer, o sırada bazı işçilerin jeneratörü tamir etmeye çalıştığını, çığ anında 3 işçinin son anda kurtulduğunu söyledi.

Firma yetkilileri, 25 kişinin çalıştığı şirkette diğer işçilerin çalışmalar durduğu için firmaya ait lokalde beklediğini anlatarak, olay günü herhangi bir inşaat veya tünel çalışmasının yapılmadığını ifade etti.

Çaykara ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Karaçam bölgesi Kavlatan mevkisindeki özel bir şirkete ait HES santrali tünel girişinde, 10 Ocak Cumartesi günü meydana gelen çığda, 5 işçi çığ altında kaldı.

Yapılan ihbarın ardından Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 112 Acil Sağlık Hizmetleri, AKUT, UMKE ve jandarma ekipleri bölgeye hareket etti.

Kar nedeniyle yolun kapalı olduğu bölgeye ulaşım için iş makineleriyle çalışma başlatılırken, çığın meydana geldiği alana olumsuz hava koşulları ve yeni bir çığ riski nedeniyle helikopter çıkartılamadı.

Çalışmalar çığ riski nedeniyle kontrollü yapıldı

İlk gün jandarma ekiplerinin ulaşabildiği bölgede, çığ altında kalan işçilerden Nusret Er'in cesedi, şirket elemanları tarafından çıkarıldı.

İkinci gün sabah erken saatlerden itibaren titizlikle yürütülen çalışmalar sonucu, Trabzon, Erzurum ve Bayburt AFAD ekipleri de bölgeye ulaştı. Çığ riski nedeniyle yalnızca AFAD ekiplerince yürütülen çalışmadan olumsuz hava koşulları nedeniyle sonuç alınamadı.

İşçilerden Muhammet Işıklı ve Özgür Özyürek'in cesetlerine 12 Ocak Pazartesi günü AFAD ekiplerince ulaşıldı. Işıklı ve Özyürek'in cenazeleri, otopsinin ardından ailelerine teslim edildi.

Çığın meydana geldiği alanın şantiye olması, özellikle tünel ağzında çok sayıda araç, araç lastikleri ve diğer malzemelerin bulunması, çalışmaları olumsuz etkiledi.

AFAD yetkilileri, çığlarda en önemli arama unsuru olan sondalama sisteminin, bu malzemeler nedeniyle fazla işlevsellik göstermediğini, arama kurtarma çalışmalarının büyük bölümünün insan gücüyle yürütüldüğünü belirtti.

Ekipler, dere yatağına halatlarla indi

Özellikle ilk 3 gün kötü hava koşulları nedeniyle aksaklığın yaşandığı çalışmalara, dün Ankara'dan gelen AFAD ekipleri de katıldı.

Çığ riskinin devam etmesi nedeniyle bir arada çalışma imkanı bulamayan ekipler, hava şartlarının dünden itibaren normale dönmesiyle dere yatağında 30 kişiyle arama faaliyeti yürütüldü.

Arama kurtarma ekipleri, çığın meydana geldiği tünel ağzından çalışmaların yürütüldüğü dere yatağına yaklaşık 150 metrelik alandan halatlarla inerek çalışmalarını gerçekleştirdi.

Dünkü çalışmalardan sonuç alamayan ekipler, çığ altında kalan son iki işçi Erhan Arslan ile Lokman Çelik'in cesedine bugün ulaştı.

İşçi yakınları misafir edildi

Arama kurtarma çalışmalarına, çığ altında kalan işçilerin yakınları ile civar köylerdeki bazı vatandaşlar da katıldı.

Olay yerine en yakın mahallelerden Başyurt Mahallesi'nde bir cami altında oluşturulan alanda, işçi yakınları sıcak ortamda misafir edildi. Burada ailelere köylüler ve şirket yetkilileri tarafından yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu. Çığın olduğu alanı görmek isteyen ailelere de araçlar tahsis edildi.

Kızılay ekipleri de çığın meydana geldiği ilk günden itibaren çalışmalara katılan ekiplerle işçi yakınlarına gıda ve battaniye yardımında bulundu.

Muhabir: Zafer Sel | AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0