Görüş Bildir
Haberler
Tıp mı Mühendislik mi?

Tıp mı Mühendislik mi?

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 10:49 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 12:24

Tıp mı Mühendislik mi?

İnsan sağlığının korunması, sürdürülmesi ve bozulan sağlığın düzeltilmesi ile ilgilenen Tıp ve insanların ihtiyaçlarını karşılama amacıyla yapılar, gıda, fen ve sosyal alanlarda uzmanların yetiştirilmesini sağlayan Mühendislik alanları fen bilimleri alanında eğitim alan üniversite adaylarının hayalini süslüyor. Her iki bölüm de MF puanı ile öğrenci almasına rağmen MF-3 ve MF-4 puanlarının konu ağırlıkları arasında önemli farklılıklar olması, adayların bu iki alan arasındaki seçimlerini önceden yapmaları çalışma stratejilerini oluşturmaları konusunda önem arz ediyor. Biz de birbirinden farklı olan Tıp ve Mühendislik alanları arasında seçim yapmak isteyen adaylar için bu iki disiplinin lisans derslerini, gerektirdiği kişilik özellikleri ve yetenekleri ve kariyer seçeneklerini detaylı olarak inceledik.

Mühendislik alanlarında eğitim 4 yıl sürüyor. Endüstri, Elektrik Elektronik, Makine ve İnşaat gibi çeşitli alanların bulunduğu Mühendislik Fakültelerinde genel olarak fizik, mekanik, tasarım, kimya, lineer cebir, ekonomi, istatistik, analiz ve matematik gibi temel mühendislik dersleri bulunuyor. Ayrıca öğrenciler seçtikleri alan doğrultusunda çeşitli zorunlu ve seçmeli dersler de alıyorlar. Tıp Fakültesinde ise eğitim 6 yıl sürüyor ve üç aşamadan oluşuyor. Eğitimin ilk aşamasını oluşturan birinci ve ikinci sınıfta, temel tıp bilimleri; ikinci aşamasını oluşturan üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfta klinik bilimleri eğitimi ve üçüncü aşama olan altıncı sınıfta öğrenciler tıp fakültesi hastanelerinde, gözetim altında üstlendikleri görev ve sorumlulukları yerine getiriyorlar.

Tıp eğitimi almak isteyen bir bireyin ise kimya ve biyoloji gibi temel bilimlere ilgili olması, hayat boyu öğrenmeye açık olması, insanlığa hizmet etmeye arzu duyması, empati yeteneğinin gelişmiş olması, güvenilir ve sorumluluk sahibi olması, insanları dinleyebilmesi ve insanlarla rahat iletişim kurabilmesi, detaylı araştırmalar yapabilmesi ve gelişmeleri takip etmesi gerekiyor.

Mühendislik alanında eğitim almak ve Mühendis olmak isteyenlerin matematik, fizik ve kimya gibi fen bilimlerine ve bilgisayar bilimlerine ilgili olması, teknolojik gelişme ve değişimleri takip etmesi; disiplinli, dikkatli ve ayrıntıcı olması, deney yapmaktan hoşlanması, analiz etme ve yorumlama becerilerinin gelişmiş olması, problemleri fark edebilmesi ve problem çözme becerilerine sahip olması; yaratıcı, sorgulayıcı ve meraklı olması, disiplinler arası çalışmaya yatkın olması, grup çalışmalarında başarılı olması, analitik ve sayısal düşünebilmesi, el-göz koordinasyonunun yüksek olması, plan yapma ve uygulama becerilerinin kuvvetli olması, şekiller arasındaki ilişkiyi görebilmesi ve zaman yönetiminde başarılı olması gerekiyor.

Tıp Fakültesinde eğitim almak ve Tıp Doktoru olmak isteyenlerin ise fen bilimlerine, anatomi ve insan sağlığına ilgili olması, iletişim kurma becerilerinin gelişmiş olması; esnek, açık fikirli ve yeniliklere açık olması, yaşam boyu öğrenmeye istekli olması, güncel bilgileri ve gelişmeleri takip etmesi; dikkatli, ayrıntıcı ve sorumluluk sahibi olması, analitik düşünebilmesi, hızlı ve doğru karar alabilmesi, analiz etme ve yorumlama becerilerinin gelişmiş olması, zaman yönetimi konusunda başarılı olması, araştırma yapmaktan hoşlanması, hem bireysel çalışmalarda hem de ekip çalışmalarında başarılı olması, acil durumlarda soğukkanlı olabilmesi ve baskı ve stres altında çalışabilmesi gerekiyor. 

Eğitim aldıkları alan doğrultusunda Gıda Mühendisi, Endüstri Mühendisi ve Makine Mühendisi gibi unvanlar alan Mühendislik mezunları ofislerde, atölyelerde, fabrikalarda, şantiyelerde ve laboratuvarlarda gibi çalışabiliyorlar. Uzmanlık alanları doğrultusunda savunma, bilişim, enerji ve otomotiv gibi çeşitli sektörlerde; kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektöre ait kuruluşlarda, uluslararası şirketlerde ve araştırma-geliştirme laboratuvarlarında görev yapabiliyorlar. Tıp Doktorları ise Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olduklarında farklı süreler devam eden eğitimlerin ardından onkoloji, nöroloji ve  endokrinoloji gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşabiliyorlar. Uzmanlık eğitiminin ardından ise Uzman Doktor unvanını kazanıyorlar.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
2
2
1
0