Görüş Bildir
Haberler
Teknolojide Yeni Kıyasıya Rekabet: Apple Vision Pro vs Meta Quest 3

Teknolojide Yeni Kıyasıya Rekabet: Apple Vision Pro vs Meta Quest 3

Barış Toku
07.06.2023 - 17:33 Son Güncelleme: 07.06.2023 - 19:01

Geçtiğimiz günlerde Apple'ın düzenleidği WWDC etkinliği ile beraber sanal gerçeklik alanında adeta kartlar tekrar dağıtıldı. Teknolojinin geleceği olarak görülen yeni endüstrinin öncüsü Meta ile iddialı üyesi Apple arasında rekabet kızışmaya başladı. ABD'li akıllı cihaz üreticisinin yeni karma gerçeklik gözlüğü Apple Vision Pro ile Meta'nın son sanal gerçeklik başlığı Meta Quest 3 de bu rekabetten payını fazlasıyla aldı. Bugün bu iki cihazın birbirinin önüne geçecek özelliklerini ve önemli farklarını sizler için irdeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: Hangisi daha iyi?

Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: Hangisi daha iyi?

Sanal/Karma gerçeklik başlığı olarak isimlendirilen bu cihazları tasarım, ekran, işlemci, pil ömrü, ekosistem, ve fiyat olmak üzere tam 6 alanda karşılaştıracağız.

1. Tasarım

1. Tasarım

Nadiren özgün tasarımlarla karşılaştığımız VR başlığı pazarında her iki model de nispeten orijinal yapıda. Apple Vision Pro, iki taraflı bir kayış ve arkada geniş bir yastıkla başınızı tutan hafif ve şık bir tasarıma sahip. Meta Quest 3'de ise üç tutucu kayış ve Vision Pro'ya kıyasla daha ince bir yastık gövdesi mevcut.

2. Ekran

2. Ekran

Bir başak tasarım ögesi olarak yorumlayacağımız ekran tarafında ise modeller arasında belirgin farklar bulunuyor. Saydam yapısı ile kullanıcının göz çevresini gizlemeyen Apple Vision Pro, her göz için 4K çözünürlüğe sahip iki mikro-OLED panel ile beraber geliyor. Meta Quest 3'e baktığımız zaman, 4128x2208 piksel çözünürlükte tek bir LCD ekran görüyoruz.

3. İşlemci

3. İşlemci

Her teknolojik cihazda olduğu gibi sanal gerçeklik başlıklarda da işlemci çok büyük önem arz ediyor. Mevcut gözlüklerin kalbi tanımını kullanabileceğimiz işlemci alanında Apple Vision Pro, kendisinden beklenildiği gibi markanın kendi işlemcileri olan M2 çip ve R1 çiplerini kullanıyor. Quest 3 ise gücünü yonga seti pazarının ağır abisi Qualcomm'un Snapdragon XR2 işlemcisinden alıyor.

4. Pil Ömrü

4. Pil Ömrü

Söz konusu başlıkların bir diğer önemli donanımı ise pil ömrü. Henüz bebek adımlarını atan ve çalışırken büyük güç harcayan yeni cihazlar, tahmin edersiniz ki pil ömrü konusunda pek fazla yetenekli değil. Kesin olamamakla birlikte Vision Pro'nun tek şarjda 2 saate kadar kullanım sunabildiği biliniyor. Quest 3 için ise net bir değer yok. Facebook tabanlı cihazın da 2 saati ancak zorlayabileceği tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Ekosistem

5. Ekosistem

Sanal gerçeklik teknolojisinin belki de en önemli boyutu görülen ekosistemde ise iki model de bizleri heyecanlandırıyor. Vision Pro, Apple ekosistemi ile derin bir entegrasyona sahip ve iPad uygulamalarını çalıştırabiliyor. Meta Quest 3 ise Meta’nın büyük ve gelişen ekosistemine bağlı ve çok sayıda VR oyunu ve uygulamasına erişim sağlıyor. Bu bağlamda, Quest'in daha çok oyun ve eğlence temalı bir model olduğunu, Vision'un ise profesyonel ve iş dünyasına yönelik bir cihaz olduğunu söylemek mümkün.

6. Fiyat

6. Fiyat

Kullanıcıların vereceği kararda büyük önem arz eden ve iki cihaz arasında dağlar kadar fark olan fiyat alanına gelmiş bulunuyoruz. Çoğunuzun bildiği gibi, henüz birkaç gün önce tanıtılan ve 2024'te satışa sunulması beklenen Vision Pro'nun fiyatı 3499 dolar olarak açıklandı. Dudakları uçuklatan fiyatlı başlığın ülkemizdeki satış bedeli 140 bin TL'den daha fazla olacak. Yeni tanıtılan Apple Vision'a kıyasla daha mütevazi donanımlar içeren Quest ise rakibinden tam tamına 3000 dolar daha ucuz. Bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen cihaz, fiyat alanında oldukça avantajlı.

Bonus: "Başka yok mu bunlardan" diyenler için diğer alternatif cihazlar:

Bonus: "Başka yok mu bunlardan" diyenler için diğer alternatif cihazlar:

Henüz tüm özellikler açıklanmayan cihazların iki arasında bir seçim yapamayan veya tercih etmeyenler için üçüncü taraf firmalarında ürettiği cihazlar mevcut. Bu başlıklar arasından en çok beğenilenler ise şöyle:

  • Google Glass Enterprise 2: Google'ın mevcut modellere rakip çıkabilecek başlığı, şirketin bir diğer AR ürünü Google Glass’ın geliştirilmiş bir versiyonu. Glass Enterprise 2, genel anlamda profesyonel kullanıcılar için tasarlanmış ve Android işletim sistemi ile çalışıyor. 

  • Microsoft HoloLens 2: Microsoft’un yeni karma gerçeklik başlığı, hem VR hem de AR deneyimi sunuyor ve Windows 10 işletim sistemi ile çalışıyor. Cihaz genellikle tasarım, işbirliği ve eğitim gibi alanlarda kullanılıyor.

  • Lenovo ThinkReality A3: Sevilen üretici Levonovo'nun başarılı ürünü, kablolu bir şekilde bilgisayar veya telefonlara bağlanabiliyor ve sanal ekranlar oluşturabiliyor. 

  • Vuzix Blade Upgraded: Havalı ismi ile piyasaya yer eden Vuzix, kablosuz şekilde akıllı telefonlara entegre ediliyor. Bildirimler, mesajlar, navigasyon ve fotoğraf çekme gibi özellikleri sanal ekranlar ile kullanıma olanak tanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz bir seçim yapmak isteseniz, tercihinizi hangi başlıktan yana kullanırdınız? Yorumlarınızı bekliyoruz...

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz bir seçim yapmak isteseniz, tercihinizi hangi başlıktan yana kullanırdınız? Yorumlarınızı bekliyoruz...

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın