TBMM'de Soma Araştırma Komisyonu Kuruluyor
TBMM'de Soma Araştırma Komisyonu Kuruluyor
TBMM Genel Kurulu, 20 Mayıs Salı günkü oturumunu Soma faciasına ayırdı. Oturumda AKP, CHP ve HDP’nin araştırma önergeleri görüşülecek. Görüşmelerin ardından kabul edilen önergeler doğrultusunda Soma Araştırma Komisyonu kurulacak.
CHP’nin faciadan kısa süre önce 29 Nisan oturumunda Genel Kurul’a getirdiği Soma Araştırma Önergesine ilişkin grup önerisi iktidar tarafından reddedilmişti. CHP, HDP faciadan sonra yeni bir önerge verdi. AKP ise biri Manisa milletvekillerinin verdiği iki adet araştırma önergesi sundu.
AKP’nin önergesi şöyle:
“Tüm dünyada olduğu gibi madencilik sektörü ülkemizde de önemli bir sektördür. Yüksek oranda istihdam sağlama özelliğine sahip olması ve enerji sektörümüz başta olmak üzere, ekonomimize büyük oranda katma değer sağlaması açısından vazgeçilmez sektörlerimizden biridir.
Madencilik ve özellikle de yeraltı kömür madenciliği, kendine has üretim tekniği ve iş güvenliği açısından birçok sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Yeraltı madenciliği, gerek teknoloji gerekse iş güvenliği açısından son yıllarda büyük gelişmeler göstermiş bir sektördür.
Bütün bu gelişmelere rağmen yeraltı kömür madenciliğinde riskler minimize edilmesine rağmen, ortadan tamamen kaldırılması işin doğası gereği mümkün olamamaktadır. Ülkemizde de bu riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla sektördeki gelişmelere bağlı olarak birçok mevzuat değişikliği ve sıkı denetimler yapılmaktadır.”
CHP’nin Soma ile ilgili önergesi ise şöyle:
“Halen TKİ ve özel sektör işletmelerinde 12.000 yer altı maden işçisi çalışmaktadır. Alın teri ve emek kenti Soma’nın adı sadece maden kazaları ile gündeme gelmektedir. 13 Mayıs 2014 Salı günü meydana gelen yangında son açıklanan resmi rakamlara göre 282 işçi hayatını kaybetmiş 80 işçi yaralanmıştır. Hala yeraltında 100’e yakın işçinin olduğu belirtilmektedir. Derin üzüntü yaratan bu elim kaza maden ocaklarında alınması gereken tedbirleri tekrar gündeme getirmiştir.”
HDP’nin önergesi ise şöyle:
“13 Mayıs 2014 tarihinde saat 15.05 civarında gerçekleşen maden faciasıyla ilgili aydınlatılmayı bekleyen birçok nokta vardır. Resmi ağızlardan yapılan ilk açıklamalarda facianın nedeni trafo patlaması olarak belirtilmiştir. Ancak daha sonra facianın trafodan değil, çok sayıda işçi çalıştırılması ve buna paralel olarak ortama çok fazla oksijen verilmesi sonucu kömürün alev almasından kaynaklandığı uzmanlar ve tanıklar tarafından ifade edilmiştir.
Soma’da facianın gerçekleştiği anda vardiya değişimi yapıldığı aktarılmıştır. Vardiya değişimi öncesinde madende bulunan işçi sayısının 787 olduğu belirtilmiş, vardiya değişimi için madene giren bir sonraki mesai işçilerinin sayısının kaç olduğu kamuoyuna ifade edilememiştir. Şimdiye kadar yaralı ve ölü olarak madenden çıkarılan işçilerimizin sayısı ile madenden bulunduğu halk tarafından dile getirilen işçi sayıları arasında oldukça büyük bir fark bulunmaktadır.
Özellikle son yıllarda artış gösteren işçi ölümlerinin en çok gerçekleştiği madencilik iş kolu, AKP döneminde hızlı bir özelleştirme ve taşeronlaştırma süreci geçirmiştir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma Türkiye’de başta madencilik işkolu olmak üzere tüm iş kollarında işçi ölümleri sayısında artışa neden olmuştur.
AKP (2002-2013) döneminde hayatını kaybeden işçi sayısı son 56 yıla göre (1946-2002) yıllık olarak yüzde 46 artmıştır. Teknolojik gelişmelere ve iş güvenliği esaslarının artmasına rağmen ölümlerin artması ters orantılıdır. Bunun nedeni başbakanın ifade ettiği gibi bu işlerin doğasından kaynaklı değil özelleştirme, taşeronlaştırnma politikaları ve kapitalist modernitenin kar hırsıdır.”
(Ankara- ZETE)