onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TBMM 25. Dönem'de Binlerce Soru, Yüzlerce Teklif Havada Kaldı

TBMM 25. Dönem'de Binlerce Soru, Yüzlerce Teklif Havada Kaldı

Onedio Medya
29.10.2015 - 11:57 Son Güncelleme: 29.10.2015 - 17:14

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 25. Dönem'de, milletvekilleri tarafından tam 500 adet kanun teklifi verildi. Ancak Meclis'in çalışmaması ve komisyonların kurulmaması sebebiyle bu teklifler işleme konamadı. 25. Dönem'de milletvekilleri tarafından 2 bin 222 tane de TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verildi. En fazla soru önergesi, milletvekilleri içerisinde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu (346) ile MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık (238) tarafından verildi. AK Partili milletvekilleri ise soru önergesi vermedi. Verilen yazılı soru önergelerinin çok az bir kısmına muhatapları tarafından cevap verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye, 7 Haziran'ın ardından 1 Kasım'da bir kez daha genel seçime gidiyor. TBMM 25. Dönem milletvekilleri Meclis açılmadığı için görevlerini çalışmadan tamamladı. 7 Haziran 2015 tarihindeki milletvekili seçimleri sebebiyle 4 Nisan 2015'te tatile çıkan TBMM, 7 Haziran seçimleri sonrasında sadece 8 gün toplanabildi. 8 günde de sadece milletvekili yemini, başkanlık divanı oluşumu, Lübnan ve Suriye-Irak tezkereleri ile RTÜK'e üye seçimini yapan Meclis, yaklaşık 6 aydır tatilde. 1 Ekim'de anayasal zorunluluk sebebiyle açılan Meclis, 1 Kasım seçimleri için yeniden tatile girmişti.

CHA'nın haberine göre, TBMM 25. Dönem'de, iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından tam 500 adet kanun teklifi verildi. Bu kanun tekliflerin 181'i, 23 ve 24. dönemlerden güncellenerek tekrar verildi. En fazla kanun teklifini CHP verdi. Ancak Meclis'in çalışmaması ve komisyonların kurulmaması sebebiyle bu teklifler işleme konamadı.

En fazla soru önergesi CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'ndan (346)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

25. Dönem'de milletvekilleri tarafından 2 bin 222 tane TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verildi. Meclis Araştırması Önergelerinin ise ilk imza sahibi milletvekillerine ve siyasi parti gruplarına göre dağılımına ilişkin istatistiki bilgileri ise toplamda 104 adet.

En fazla soru önergesi, milletvekilleri içerisinde CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu (346) tarafından verildi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun 25. Dönem'e ait çalışmaları şu şekilde: İlk imza sahibi olduğu kanun teklifleri 158; imzasının bulunduğu kanun teklifleri 161; yazılı soru önergesi 346 olup 32'si cevaplandırıldı. ilk imzasının bulunduğu Meclis Araştırması önergeleri 20; imzasının bulunduğu Meclis Araştırması önergeleri 36; imzasının bulunduğu Meclis Soruşturması önergeleri 4.

Tanrıkulu'nu 238 önerge ile MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık takip etti

Tanrıkulu'nu 238 önerge ile MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık takip etti

Tanrıkulu'nun ardından en fazla önerge veren vekil, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık (238) oldu. Bu soru önergelerinin de çok az bir kısmına muhatapları tarafından cevap verildi.

AKP'den önerge yok

AKP'den önerge yok

AK Partili milletvekilleri hiç soru önergesi vermezken; yazılı soru önergelerinin partilere dağılımı da şu şekilde: CHP 1300; HDP 420; MHP 502 olmak üzere toplamda 2222.

1 Kasım'da yapılacak seçim sebebiyle tatile geren TBMM, kesin sonuçların Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden 5'inci gün saat 15.00'te toplanacak. 7 Haziran seçimlerinden sonra toplanan Meclis Genel Kurulu'nda 10 toplantı gerçekleşti. 5 ayda yaklaşık 33 saat çalışan Meclis'in en kısa çalışma mesaisi 2 dakika, en uzun mesaisi ise 9 saat 42 dakika sürdü. TBMM, terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi istemiyle iki defa olağanüstü toplandı.

TBMM yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, geçici başkanlık görevini yürütecek. İlk oturumda önce milletvekilleri yemin edecek. Daha sonra Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye başkan seçilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
2
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam