onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sultanahmet'i Diğer IŞİD Saldırılarından Ayıran 3 Fark

Sultanahmet'i Diğer IŞİD Saldırılarından Ayıran 3 Fark

ATKN
19.01.2016 - 12:05 Son Güncelleme: 19.01.2016 - 16:34

12 Ocak'ta gerçekleştirilen ve çoğu Alman 10 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı, 2015’te Türkiye’de gerçekleştirdiği diğer intihar saldırılarından ayıran üç önemli farklılık var. Metin Gürcan, Al-Monitor'e yazdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İstanbul’un turist merkezlerinden Sultanahmet Meydanı'nda 12 Ocak'ta gerçekleştirilen saldırıda çoğu Alman 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Suriye kökenli canlı bomba' açıklaması ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un 'İntihar bombacısı 1988 doğumlu ve Suriye uyruklu' açıklamasından kısa bir süre sonra saldırının Nabil Fadlı isimli bir Suriyeli tarafından gerçekleştirildiği bilgisi basına sızdı.

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan'ın Al-Monitor'deki analizine göre bu saldırıyı, IŞİD'in 2015’te Türkiye’de gerçekleştirdiği diğer intihar saldırılarından ayıran üç önemli farklılık var. Temmuz 2015’teki Suruç saldırısı ile Ekim 2015’teki Ankara saldırısı.

1- Sultanahmet saldırısının hem eylemcisi hem de kurbanları Türkiye vatandaşı değil

1- Sultanahmet saldırısının hem eylemcisi hem de kurbanları Türkiye vatandaşı değil

Bu farklılıklardan ilki Sultanahmet saldırısının hem eylemcisinin hem de kurbanlarının Türkiye vatandaşı olmaması. Bu, Türkiye’nin terörle mücadele tarihinde bir ilk. Hal böyle olunca da akla şu soru geliyor: 

Acaba Türkiye Ekim 2015’ten itibaren Suriye ve Irak’ta savunmaya geçen ve bu iki ülkede sıkıştıkça cepheyi genişletmek istediği gözlenen IŞİD için yeni bir çatışma mekanı mı olacak? Şayet örgüt Suriye ve Irak’taki sıkışmışlığını çatışmayı Türkiye’ye çekerek aşmaya çalışıyorsa ne yazık ki bu saldırının devamı gelecek demektir.

2- Doğrudan IŞİD bağlantılı değil örgütü ilham alan bir saldırı

2- Doğrudan IŞİD bağlantılı değil örgütü ilham alan bir saldırı
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İkinci farklılık ise bu saldırının, doğrudan IŞİD bağlantılı değil örgütü ilham alan bir saldırı olması. 2015’teki diğer saldırılarda özellikle Adıyaman merkezli ‘Dokumacılar ağı’ ile Diyarbakır ve Bitlis’teki ‘yerli’ IŞİD hücreleri ön plana çıkmıştı. Bu nedenle bu eylemlerdeki intihar bombacılarının IŞİD'le bağlantıları -Suriye’ye giriş-çıkış tarihleri, IŞİD içindeki faaliyetleri, Türkiye’deki faaliyetleri gibi- net olarak ortaya konabiliyordu. Ancak Sultanahmet saldırısının faili olarak ismi geçen Nabil Fadlı isimli şahısın geçmişi ve IŞİD bağlantısı tam bir muamma.

Türkiye medyasında adının Nabil Fadlı olduğu iddia edilen eylemcinin Suriye’den yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptığı, Kilis ve Gaziantep’in ardından Ankara’ya gittiği, Ankara’da üç-dört gün kaldıktan sonra İstanbul’a geçtiğine dair bilgiler yer aldı. Bu haberlerde, Fadlı’nın 5 Ocak’ta yanındaki dört kişiyle birlikte İstanbul Zeytinburnu’ndaki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı birime giderek kayıt için başvurduğu da bildiriliyor.

Peki elde bu eylemcinin kendi beyanı haricinde yüzde yüz Suriyeli olduğunu kanıtlayacak deliller var mı? Acaba Suriyeli göçmen olduğuna kesin gözüyle bakılan eylemci Türkiye’de hangi IŞİD hücreleriyle bağlantıya geçti? Bu sorulara kesin cevaplar vermek henüz zor. Dolayısıyla da Sultanahmet saldırısının eylemcisi hala bir hayalet durumunda, yani saldırının üstündeki sır perdesi halen devam ediyor. Bu nedenle de Sultanahmet saldırısı yüzde yüz IŞİD bağlantılı bir saldırı değil, IŞİD ilhamlı bir saldırı olarak sınıflandırılıyor.

3- Eylemin teknik boyutu

3- Eylemin teknik boyutu

Sultanahmet saldırısını diğer saldırılardan ayıran üçüncü özellik ise eylemin teknik boyutu. 2015’teki Suruç ve Ankara bombalamalarında kullanılan bomba düzenekleri elektrikli ateşleme ile çalışan daha profesyonel veya fabrikasyon sistemlerdi. Oysa bu saldırıda görgü tanıklarının ifadelerinden eylemcinin üzerinde taşıdığı el bombasının pimini çekerek patlattığı, patlamanın üç-dört saniye sonra gerçekleştiği anlaşılıyor. Bu sayede de 35 kişilik turist kafilesi içinde biri eylemciyi fark ederek, insanları uyarmış ve turistlerin kaçmasına olanak sağlayarak can kaybını önemli oranda azaltmış.

Metin Gürcan'ın yazısınının tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
71
32
26
12
3
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
irfan aktar

Komşularla sıfır sorun...

Mehmet Dikec

şu süriyeliler ülkemizi çok kirletti ve çok zararlar verdi artık yeter denmeli bu işe yoksa yakındır halk isyanı bu konuda...

irfan aktar

Müslüman Suryeliler, Müslüman Türkiyelilerden canı pahasına kaçıp gavurlara sığınıyorsa. Müslümanlığımızı teyit ettirmemiz gerekiyor..