Görüş Bildir
Haberler
Sigortasız Ev İşçisi Çalıştıran 3 Bin Eve Ceza

Sigortasız Ev İşçisi Çalıştıran 3 Bin Eve Ceza

adem kara
07.04.2014 - 12:15 Son Güncelleme: 07.04.2014 - 14:43

SGK sigortasız ev işçisi çalıştıran üç bine yakın eve 15 milyon TL ceza kesti. Denetimlerin yaklaşık yüzde 20’si komşu ya da akraba şikayetleri sonucunda gerçekleşti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortasız ev işçisi çalıştıran üç bine yakın eve 15 milyon TL ceza kesti.

Milliyet’ten Cem Kılıç’ın yazısına göre, denetimlerin yaklaşık yüzde 20’lik bölümü komşu ya da akraba şikayetleri sonucunda gerçekleşti. Diğer yandan, cezaların yaklaşık yüzde 30’u kendi kendilerini ihbar edenlere yazılmış. Yani yüklü cezalar ödemek yerine kişiler kendi kendilerini ihbar etmişler ve hem geçmişe dönük sorumluluklarını yerine getirmiş hem de bundan sonrası için gerekli işlemleri yaptırmışlar.

En çok ceza çıkan semtler İstanbul’da Kadıköy, Sarıyer, Beşiktaş, Ankara’da ise Çankaya ile Keçiören oldu. İzmir’de de Ankara’ya yakın sayıda ceza kesildi.

Kılıç’ın yazısına göre evde çalışan işçilerin SGK’ya bildirilmediği tespit edildiği gün kesinleşen ceza tutarları şöyle:

  • İki asgari ücret tutarında idari para cezası temizlikçinin sigorta girişi yapılmadığı için.

  • Bir asgari ücret tutarında idari para cezası işyeri SGK’ ya bildirilmediği için.

  • İki asgari ücret tutarında idari para cezası sigortalının aylık prim ve hizmet belgesi verilmediği için.

Böylece toplamda beş asgari ücret idari para cezası kesilmiş oluyor. Bu da 5.355 TL idari para cezasının ödenmesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca aykırılığın devam ettiği her ay için, iki asgari ücret tutarındaki idari para cezası uygulanıyor. Dolayısıyla yıl bazında toplam 28.917 TL idari para cezası uygulanması söz konusu.  

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/emek/154...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0