Görüş Bildir
Haberler
Selçuklu Devleti'nin İlk Başkenti Neresidir? Selçuklu'nun Fethettiği Yerler...

Selçuklu Devleti'nin İlk Başkenti Neresidir? Selçuklu'nun Fethettiği Yerler...

Elif Ateş
28.10.2021 - 10:00

Selçuklu, Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından, Orta Çağ döneminde kurulmuş bir imparatorluktur. Bu devlet, Türk- İran kültürüne dayalıdır. Aynı zaman Sünni- Müslüman bir devlettir. Selçuklular, Hindikuş Dağları'ndan Batı Anadolu'ya, Orta Asya'dan Basra Körfezi'ne kadar uzanan topraklarıyla dönemin en güçlü imparatorluklarından biri olmuştur. Devlet, 1077 yılında kurulmuş ve kısa zamanda tüm Anadolu'ya hakim olmuştur. Selçuklu Devleti 1038 tarihine kadar büyük başarılara imza atmıştır. Türklerin Anadolu'da kalıcı hale gelmesini sağlayan en önemli devletlerden biridir. Peki, Selçuklu Devleti'nin başkenti neresidir? İşte Selçukluların fethettiği yerler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Orta Doğu'da devletler kuran Selçuklu Hanedanı, 300 yıl boyunca egemen olmuştur. Hanedanın adı ise kurucusu olan Selçuk Bey'den gelmektedir. Selçukluların kurduğu en önemli devlet ise Büyük Selçuklu Devletidir. 1037 yılında kurulmuş olan devlet Sultan Sencer'in ölümü ile 1157 yılında yıkılmıştır. Bu devlet daha sonra Anadolu Selçukluları, Kirman Selçukluları, Horosan Selçukluları, Irak Selçukluları ve Suriye Selçukluları olmak üzere beş devlette ayrılmıştır. 11. ve 14.yy'lar arasında Orta Asya'nın ve Orta Doğu'nun bir bölümünü yönetirken aynı zamanda toplamda 3.9 milyonluk bir alana hükmetmiştir. Selçuklu Devleti hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Selçuklu Devleti'nin İlk Başkenti Neresidir? Selçuklu'nun Fethettiği Yerler...

Selçuklu Devleti'nin İlk Başkenti Neresidir? Selçuklu'nun Fethettiği Yerler...

Orta Asya'daki Oğuz boylarından biri, Kınık boyudur. Bu boy, Selçuklu İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturmaktadır. Selçuklu Devleti'ne adı veren Selçuk Bey, öldükten sonra Oğuzlar'ın başına, oğlu Arslan Yabgu geçmiştir. Ancak Arslan Yabgu, Oğuzları Horosan'dan geçirmek için Karahanlılar ile anlaşmak istedi. Tuğrul ve Çağrı Beyler bu anlaşmayı kabul etmedi. Gazneliler ise Arslan Yabgu esir aldı ve ölümüne sebep oldular. Arslan Yabgu öldükten sonra kendisine bağlı olan Oğuzların bazıları dağıldı, bazıları ise Tuğrul ve Çağrı Bey'e bağlılık gösterdiler.

Bu iki kardeş Horosan'a gelip, burada Selçuklu Devleti'nin temelini attılar. Gazneli Mahmut ise Oğuz topluluklarını Horosan'dan çıkarabilmek için savaş açtı. Dandanakan bölgesinde üç gün süren savaş sonucunda Selçuklular zafer kazandı. Selçuklu Devleti, bu bölgede 1037 yılında kuruldu ve başkenti Nişabur kenti oldu. Yeni kurulan bu devlet, Bağdat hariç  çevredeki İslam topraklarının hepsine hakim oldu.

Tuğrul ve Çağrı Bey'in ölümünden sonra devletin başına oğlu Alp Arslan geçti. Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda bulunan Ani kalesini fethetti.  Sultan Alp Arslan ile birlikte devletin toprakları doğudan Ege kıyıları ve İstanbul boğazına kadar genişlemiştir. Ayrıca Yemen, Hazar ve Aral arasındaki bölgede Selçuklu topraklarına katılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
2
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın