Görüş Bildir
Haberler
Şehit Ailesine Acı Haberi Kameralar Eşliğinde Verdiler...

Şehit Ailesine Acı Haberi Kameralar Eşliğinde Verdiler...

Batuhan
16.09.2015 - 16:52 Son Güncelleme: 16.09.2015 - 21:03

Hakkari’de terör örgütü PKK’nın yola döşediği bombayı uzaktan kumandayla patlatması sonucu şehit düşen 29 yaşındaki polis memuru Mehmet Tuhal’ın Hatay’ın Hassa İlçesi’ndeki baba evi yasa büründü. Yetkililerin şehidin ailesine kameralar eşliğinde acı haberi vermesi büyük tepki çekti. Evladının şehit olduğundan o ana kadar haberi olmayan anne Feride Tuhal büyük şok yaşadı ve gözyaşlarına boğuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hakkari’de Terör örgütü PKK’nın yola döşediği bombayı uzaktan kumandayla patlatması sonucu şehit düşen 29 yaşındaki polis memuru Mehmet Tuhal’ın Hatay’ın Hassa İlçesi’ndeki baba evi yasa büründü.

Şehit polis memuru Mehmet Tuhal’ın Yukarı Bucak Mahallesi’nde oturan ailesine acı haberi, Hassa Kaymakamı Mustafa Pala, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, İlçe Emniyet Müdürü Murat Şimşek ve İl Emniyet Müdür vekili Mustafa Ay verdi. Acı haberi Kaymakam Pala’nın ağzından duyan şehidin aynı ismi taşıyan 75 yaşındaki babası Mehmet Tuhal ve 65 yaşındaki annesi Feride Tuhal gözyaşlarına boğuldu. Şehidin anne ve babasına hazırda bekletilen sağlık ekipleri müdahale etti.

6 yıllık polis memuru 29 yaşındaki Mehmet Tuhal’in, 9 kardeşten 8’incisi olduğu öğrenildi. Daha önce İstanbul’da olay yeri inceleme polisi olarak görev yapan Tuhal’in, yaklaşık 2 ay önce Hakkari’ye tayin edildiği belirtildi. Şehidin yakınları, ufak kardeşi Fuat Tuhal’in Ankara’da Uzman Erbaş Okulu’nda okuduğunu ve perşembe günü mezun olup, Şanlıurfa’da göreve başlayacağı söyledi. Fuat Tuhal’ın mezuniyet törenine hazırlanırken, Mehmet Tuhal’ın şehit haberini alan ailesi, yıkıldı. Şehidin baba evine Türk bayraklarıyla donatılırken, Hassa Camii İmamı Şemsettin Gönüleğmez Kuran okudu.

Hassa Kaymakamlığı'ndan ikinci skandal

Hassa Kaymakamlığı'ndan ikinci skandal
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hassa Kaymakamlığı’nın internet sitesine, şehit Mehmet Turhal’ın şehit haberi ‘Şehidimizin acı haberi, baba evinde yürekleri dağladı’ başlığıyla ve fotoğraf galerisiyle konuldu.

Söz konusu metinde “Kaymakamımız Sayın Mustafa PALA şahadet haberini vermekte zorlandı. Kelimeler adeta boğazında düğümlendi. Yutkunarak verdiği şahadet haberini duyan şehidimizin annesi adeta şok geçirdi. Ne mutlu evladımız şehit oldu. Peygamberimize komşu olacak. Sizlerde şehit annesi babası oldunuz.' ifadeleri kullanıldı.

Twitter hesabından da paylaşıldı

Twitter hesabından da paylaşıldı

Kaymakamlığın internet sitesinin yanında resmi Twitter hesabından da şehit haberinin fotoğraflarıyla paylaşıldığı öğrenildi.

Şehit haberleri yakınlarına nasıl veriliyor?

Şehit haberleri yakınlarına nasıl veriliyor?

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri, şehit haberini aileye özel bir prosedürle veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, şehit haberini aileye, ailenin yaşadığı il ya da ilçedeki Emniyet Müdürlüğü'nün sosyal hizmetler Şube müdürlüğünden bir görevli emniyet mensubu veriyor. Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğünde görevli memur ya da amirler, şehidin evine mutlaka yanlarına bir kadın polis memuruyla birlikte gidiyorlar.

'Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na bile telefonu hemen vermiyoruz...'

Üst düzey bir Emniyet yetkilisi Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şehit polis haberi geldiğinde, kimi zaman Cumhurbaşkanlığı ya da Başkanlığı'ndan başsağlığı dilenmesi için şehidin ailesinin adresi ve telefonunun istendiğini, ancak telefon numarasının verilmesinin bile, 'daha aileye haber verilmedi' diyerek, geciktirildiğini anlattı. Şehit haberini vermeye giden ekibe mutlaka bir de doktor ve ambulans eşlik ediyor. Emniyet uygulamasında, şehit ailesine giderken, asla basına haber verilmiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde şehit ailelerine haber verme görevini 'Şehit -Gazi İşler Şubesi' koordine ediyor. Bu şube, ilgili il ya da ilçenin bölge garnizon komutanına şehit haberini ve ailesinin adresini bildiriyor. Garnizon Komutanı uygunsa eşi ve birkaç subay eşliğinde, yanlarında ambulans ve doktorla birlikte aileye haber vermeye gidiyor. Basın asla haberdar edilmiyor.

Hem Emniyetin hem TSK'nın özel prosedürü var ama...

Ancak Emniyet yetkililerine göre, illerde Vali, ilçelerde ise kaymakam, gerek Jandarma komutanının, gerekse emniyet müdürünün 'amiri' durumunda olduğundan, Vali ya da kaymakam haberi kendisi vermek istediği zaman, haberin nasıl verileceğine ilişkin yönteme de kendisi karar veriyor.

Kameralar eşliğinde acı haberin verilmesine eleştiri

Acı haberin henüz olaydan haberi olmayan aileye kameralar eşliğinde verilmesi ise tepki çekti. Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından çok sayıda kullanıcı duruma tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu: "O kaymakam için soruşturma talimatı verdim"

NTV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hassa Kaymakamı Mustafa Pala hakkında soruşturma talimatı verdiğini söyledi

'Şehit haberlerini kamera önünde vermek doğru değil' diyen Davutoğlu; 'Kaymakam ya da vali haber veren postacı değildir. Onlara yukarıdan konuşma hakkına sahip olan bir yetkili de değildir. Oraya gidip acıyı paylaşmak ve sonra emrini, talimatınız nedir diye sormalıdır. Oraya gideceksiniz ve yanınızda kameralar olacak… Bunu kabul etmek mümkün değil. Gerekli soruşturmanın açılması talimatı verdim. Bu bakımdan gerekli  her türlü soruşturma yapılacak' dedi.

Hatay Valiliği: Görüntüler gizli şekilde çekildi

Hatay Valiliği, gündeme oturan görüntülerle ilgili bir açıklama yaparak basın mensuplarının gizli çekim yaptığını iddia etti.

Açıklamada İlçe Kaymakamı Mustafa Pala'nın şehit polis memuru Mehmet Tuhal'ın ailesine şehadet haberini vermek üzere giderken herhangi bir basın mensubunu davet etmediği ve görüntülerin gizli bir çekimle gerçekleştirildiği öne sürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
2
1
0
0
0