Görüş Bildir
Haberler
Saç Dökülmesini Önlemek İçin 10 Altın Öneri

Saç Dökülmesini Önlemek İçin 10 Altın Öneri

Murat DEMİR
08.06.2014 - 23:02 Son Güncelleme: 08.06.2014 - 23:56

Saç Dökülmesini Önlemek İçin 10 Altın Öneri

Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerini canlandırmak için zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı ile saç derinize masaj yapınız. Saçlarınızı duruladıktan sonra ılık su ile masaj yapmak, saç dökülmesini engellemek ve saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlamak için oldukça faydalıdır.

Saç dökülmesi tedavisinde, çok demlenmiş olan alma parçaları ve kremsi hindistan cevizi yağı ile hazırlanan alma yağı, saç uzaması ve kuru, kaşınan saç derisini tedavi etmede bilinen en yaygın yöntemlerdendir.Limon suyunu ve alma yağını birlikte karıştırın ve oluşan karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın.Bone yardımı ile saçınızı örtün ve bu oluşan karışımın saç köklerinin derinliklerine kadar etkilemesi için sabaha kadar bekleyin. Sabah uyandığınızda hafif bir şampuan ile saçınızı yıkayın ve soğuk su ile durulayın. Her hafta bu işlemi tekrarlayın ve saçınızın daha hızlı uzadığını ve güçlendiğini gözlemleyeceksiniz.

Aktarlardan kokulu sardunya yaprakları (güçsüz ve kırılgan saçlara sağlığını geri getirmede oldukça yaygın bir tedavidir) isteyin.Sardunya Yapraklarnı yaklaşık 15-30 dakika kaynayan suyan atın ve beyazlaşana kadar bekleyin. Sardunya suyu daha sonra bir kap içine süzdürün ve saçınızı şampuanlandıktan sonra en az haftada iki kez saç durulaması için uygulanmalıdır.

Marul ilaçları ve kesimmul muhtebasi saç dökülmesini azaltmada en çok kullanılan ürünlerdendir ve basit ev ilaçlarından bir tanedir. Bir demet marul yaprağını püre haline getirdikten sonra taze sıkılmış ıspanak suyunu mikser yardıymıyla karıştırın ve oluşan karışımı haftalık saç derisi ve saç maskesi olarak saçınıza sürünüz.

5-Biberiye dalları saç dökülmesi tedavisinde kullanılmıştır. Bir tutam biberiye yapraklarını kısık ateşte 20 dakika kaynatın.Daha sonra biberiye suyunu süzdürün, ve her gün saçlarınızı durulamak için kullanın. Kalan biberiye suyu ise yaklaşık üç gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Dökülen saçları geri getirmeye ilaveten,biberiye suyu doğal bir saç kremi olarak uygulanabilir.

Horozibiği çiçeği (yabani kadife çiçeği) yapraklarının suyu, saç tellerinin incelmesine karşı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Horozibi çiceğinin öz suyunu elde etmek için, bir meyve sıkacağı veya mikser kullanabilirsiniz. İlaç her gün taze olarak yeniden hazırlanmalıdır, çünkü sulandıktan hemen sonra saça uygulanmaz ise tedavi edici özelliği ortadan kalkar. Horozibiği çiçeği sıvısı saç derisinde ve saçlarda ve saçları durulamadan önce yaklaşık 1 saat öncesinde sıcak su ile masaj yapılarak uygulanmalıdır. Saç dökülmesini engellemesine ilaveten, horozibi çiceği saçların gençleşmesinde ve yumuşamasında da önemli rol oynar.

Saç güçlendirici etkisi inanılmaz olan kına, Hindistan’da yetişen bir bitkidir. Uzun, güzel saçları ve düşünceleriyle ünlü olan hemen hemen her Hintli kadın düzenli olarak kına ilaçları kullanmaktadır. Kına, saçların parlak ve güçlü görünmesinde önemli bir role sahiptir ve saç millerinin kırılması engeller. Kına özü içeren doğal saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösteriniz.

Yonca suyu, yıllardan beri kullanılan saç bakım ilaçlarından. Özellikle saç köklerini beslemede, saç incelmesini engellemede ve saç dökülen bölgelerdeki yeni saçların gelişmesinde önemlidir. Sıvısı,havuç suyu ile hem güncel olarak hem de serinletici bir vitamin içeceği olarak uygulanabilir.

Kükürt içeren bir sebze olan soğanın saç çıkartmada etkili olduğu bilinmektedir.Meyve sıkacağı birkaç çorba kaşığı soğan suyu elde edin ve saçlarınızı yıkamadan önce soğan suyu ile saç derinize bir saat yavaşça masaj yapın.Soğan maskesi düzenli uygulandığı takdirde, saç foliküllerini güçlendirir ve yeni, güçlü ve sağlıklı saç gelişiminde etkili olur.

Hindistan cevizi sütü güçlendirici, besleyici ve saçları gençleştirici iyileştirici bir ilaçtır. Az miktarda taze veya konserve hindistan cevizi sütü ile saç derinize masaj yapın veya geceleyin saç derisinde bekletin. Bu işlem aynı zamanda saçınızın yumuşak ve parlak görünmesininde etkili olacaktır.

Bknz. http://www.sacdokulmesi1.com/kadinlarda-sac-dokulmesinin-sebepleri/364.html

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri

Uzmanlar, Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul ederken, eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğini bildiriyor.

Tüm toplumlarda saçlarla saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak, saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz. Bu nedenle aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, deri hastalıkları uzman hekimlerine başvurmaları gerekir. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90′ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10′luk kısım ise, 2-3 Ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir. Saç dökülmesinin nedenlerini bilmek hem bilinçli davranarak baştan bazı tedbirler almanızı sağlayacak, hem de bir sorun yaşadığınızda doğru tedavi şekli konusunda sizi yönlendirecektir. İşte sizi bu önemli sorundan kurtaracak saç dökülmesinin başlıca nedenleri.

Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Uzmanlara göre; boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken suzmakun katranı, atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.

FIRÇA YERİNE GENİŞ AĞIZLI VE DÜZ UÇLU TARAKLAR KULLANILMALI

Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ileovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Ailesel saç kaybı: Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebinin kalıtsal özellik olduğunu bildiren uzmanlar, bu kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma görüldüğünü, ancak kellik oluşmadığını belirtiyor. Bu duruma ”erkek tipi kellik” deniyor ve 10-20-30′lu yaşlarda başlayabiliyor. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamanın saç transplantasyonu dışında henüz mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, hasta için uygun olacak yöntemin doktor tarafından seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Alopesi areata: Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşuyor. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabiliyor. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan neden bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyüyor.

Doğum sonrası: Gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını bildiriyor.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı: Hastalıkların, saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiğini belirten uzmanlar, yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebileceğini, ancak zamanla saçların eski halini alacağını bildiriyor.

Tiroid hastalıkları: Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle saç kayıplarının da giderilebileceğini bildiriyor.

Eksik Protein içerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya Anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşuyor ve vücut Proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokuyor. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşuyor. Uzmanlar, bu durumun yeterli miktarda protein alınımıyla düzelebileceğini belirtiyor.

MANTAR HASTALIĞI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

İlaçlar: Uzmanlara göre, bazı ilaçlar geçici bir süre saç dökülmesine neden olabiliyor.

Kanser tedavileri: Bazı Kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini belirten uzmanlar, hastaların saçlarının yüzde 90′ını kaybedebileceklerini, ancak terapi sona erdikten sonra saçların tekrar büyüme göstereceklerini ve eski hallerine döneceklerini bildiriyor.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda saç dökülmesinin ancak kalıtsal yatkınlıkla oluşabileceğine işaret eden uzmanlar, dökülme gerçekleşirse hapların doktor kontrolünde değiştirilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Demir eksikliği: Demir eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğuna işaret eden uzmanlar, bazı kişilerin demiri besinsel olarak eksik aldıklarını, bazılarında ise demirin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olduğunu belirtiyor. Bayanlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliğinin daha sık görüldüğünü bildiren uzmanlar, bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastaların 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi fark edebileceklerini belirten uzmanlar, bu durumun birkaç ay içinde geçebileceğini, ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybının ömür boyu devam edeceğini bildiriyor.

Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalığının çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Saç koparma hastalığı (Trikotilomani): Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.

Kaynak: http://istanbul.indymedia.org/tr/habe...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0