Ruhi Su, Aramızdan Ayrılışının 29. Yılında Anılıyor
Ruhi Su Anılıyor
Aramızdan ayrılışının 29. yılında müzisyen, aydın Ruhi Su yarın mezarı başında anılıyor.
(soL - Kültür) Aramızdan ayrılışının 29. yılında müzisyen, aydın Ruhi Su yarın mezarı başında anılıyor. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği, “Hiç susmadı o ezgili yürek” diyerek 20 Eylül'de saat 13.00'de Zincirlikuyu Mezarlığı'nda yapılacak anmaya tüm Ruhi Su dostlarını davet etti.
Ruhi Su kimdir?
1912 Van’da doğan Ruhi Su, 1936 Ankara Müzik öğretmen okulunu, 1942 Ankara Devlet Konservatuarı opera bölümü bittirdi ve Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaya başladı. Ruhi Su, sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tutuklamaları dolayısı ile hapise girdi, Devlet Operası'ndaki işine son verildi ve 5 yıl cezaevinde yattı. 20 ay Konya’nın Çumra ilçesinde polis gözetiminde kaldı. Ankara Devlet Operası'ndaki işine son verildi. 1975 yılında “Dostlar Korosu”nu kurdu.
Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te yaşamını yitirdi. Ruhi Su'nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü. Naaşı Şişli Cami'nden itibaren kitlenin omuzlarına alınarak, türküler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Kitlenin önü İETT garajı önünde o dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Asayişten Sorumlu Emn. Md. Yrdcısı Mehmet Ağar yönetimindeki polis tarafından kesildi. Kitle, uyarıları dinlemeyip zayıf polis barikatını aşarak yürüyüşüne devam etti. Kalabalık, Mecidiyeköy'den katılımlarla birlikte on binlere ulaştı. Cenaze yürüyüşü sırasında ve mezarlıkta gözaltına alınan 163 kişi İstanbul siyasi şubede ve 1'nci Ordu Cankurtaran Trafik İnzibat Bölüğüne ait eski bir binada 15 gün süreyle gözaltında tutuldu. Sıkıyönetim Komutanlığı'nın kararıyla serbest bırakıldılar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın