Görüş Bildir
Haberler
Ramazana Özel Beslenme Önerileri

Ramazana Özel Beslenme Önerileri

guncel haber
26.06.2014 - 15:48 Son Güncelleme: 26.06.2014 - 18:43

Ramazana Özel Beslenme Önerileri

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, ramazan ayında azar azar, iyi çiğneyerek ve aralıklarla yemek yenmesi gerektiği ve kızartma türü yiyeceklerden kaçınılması uyarısında bulundu.

Hayoğlu, yaptığı açıklamada, ramazan ayında yemek seçimine ve beslenmeye her zamankinden daha fazla önem verilmesini gerektiğini söyledi.

Ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesinin vücudu sarsabileceğini aktaran Hayoğlu, bunun en hafif şekilde atlatılması için su dengesine dikkat edilmesini istedi.

İftar saatinde yemek süresinin mümkün olduğunca uzatılmasını öneren Hayoğlu, mideyi zorlayabilecek yapıdaki sıcak, aşırı tuzlu, yağlı ve ağır tatlıların tüketiminden kaçınılmasını tavsiye etti.

'Bol salata tüketin'

Kolay sindirilebilen ve sebze ağırlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Hayoğlu, şöyle konuştu:

'İftar ve sahurda çok fazla yemek ve gereğinden fazla su tüketmek mideyi rahatsız edebileceği gibi, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu dönemde daha çok vücut direncini artırıcı gıdalar tüketilmeli. Ayrıca gün boyu kaybedilen mineral dengesinin yeniden kazanılması için komposto ve hoşaf tüketilebilir. Vücudu fazla yormamak için iftara hafif bir çorbayla başlamak mideye iyi gelecektir. Ana yemek sonra yenmeli ve mümkün olduğu kadar proteince zengin, fazla yağlı olmayan, sebze ve haşlama gıdalara yer verilmeli ayrıca bol salata tüketilmelidir. İftarda kızartma gibi aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, lifli gıdalar ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir.'

Hayoğlu, herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenmesi gerektiğini, kızartma türü yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Ayran ve meyve suyu

İftar ile sahur arasında ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi meyvelerle yumurta gibi proteince ve vitamince zengin gıdaların tüketilmesinin tokluk hissi vereceğini vurgulayan Hayoğlu, yemeklerin yanında gazlı içecekler yerine ayran ve meyve suyunu önerdi.

HRÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayoğlu, toplumda çok sevilen kahve ve çay gibi içeceklerin vücudun gıdalardan alabileceği demir miktarını azalttığına işaret ederek, 'Bu içeceklerin iftardan en az 45 dakika veya 1 saat sonra tüketilmesi beslenme açısından önemli' değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/ramazana...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın