Petrolün Tükenmesine Seneler Kaldı: Peki Sonra Ne Olacak?
Dünyanın önündeki en büyük problemlerden birisi kuşkusuz tükenen enerji kaynakları. Birçok savaşın sebebi, birçok dengenin temel unsuru petrol, 21. yüzyılda tükenecek. En az 3 bin ürünün doğrudan, binlerce ürünün de dolaylı olarak hammaddesini, katkı maddesini oluşturan bu ürünün bitmesinin de, dünyanın tüm dengelerini değiştirecek bir etki yaratacağı şüphe götürmez.
Türkiye için konuşmak gerekirse, 1950 yılında fosil yakıtların (petrol, doğal gaz ve kömür) ülke içi toplam üretimdeki payı %2, tüketim içerisindeki payı %2,5 düzeylerindeydi. 2008 yılına gelindiğinde ise sırasıyla üretim ve tüketim payları %19,8 ve %97,2 şeklinde olmuştur. Karşımızdaki sorunun ciddiyeti bu oranla çok rahat anlaşılabilir.
Birçok sektörü derinden etkileyecek, tüketim alışkanlıklarını değiştirebilecek radikal yeniliklere yol açabilecek bu ciddi olay ne zaman gerçekleşecek?
Petrol ne zaman bitecek?
'Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir' Winston Churchill
Ülkelere göre petrol rezervleri
Yenilenebilir enerjiye yönelik ilginin ortaya çıkışı: 1973 Petrol Krizi!
Kısıtlı kaynaklara sürdürülebilir bir çözüm: Yenilenebilir enerji
Enerji Kaynaklarının Çevresel Kirlilik Üzerindeki Etkileri
Alternatif enerji kaynaklarında son durum: Güneş enerjisi
En büyük alternatiflerden: Elektrik
Rüzgar enerjisi ilgisizlik kurbanı
Yenilenebilir enerjide ciddi bir seçenek: Jeotermal enerji
Dünyada jeotermal enerji kapasitesi dağılımı
Yatırım başına en yüksek kazanç ve tehlike: Nükleer enerji
1950'li yıllarda nükleer enerji, geleceği değiştirecek bir güç olarak görülüyordu. Etkisi, belki de tüm enerji sektörünü değiştirebilirdi. Temiz, kullanışlı ve güvenli bir enerji olarak pazarlanmaya çalışan nükleer enerjinin 'riskli' yönü çok ön plana çıkmadığı dönemlerde, bu enerjiye uygun çalışma sistemi olan otomobiller dahi üretilmeye başlanmıştı. Ancak bir felaketle, dünya nükleer enerjinin diğer yüzünü gördü.
O andan sonra, her ne kadar gücü ve yatırım başına sağladığı kazanç diğer enerjilere göre yüksek olsa da, birçok ülke nükleere mesafeli yaklaştı.
Türkiye de o ülkelerden birisi olarak nitelendirilebilir. Çok tartışılan nükleer konusunu bir de size soralım.
Türkiye'nin nükleer enerji kullanmasına sıcak bakıyor musunuz?
Bize yaramadı ama torunlarımızı zengin edebilir: Bor
Dünyadaki rezervin % 72'sinin ülkemizde bulunduğu bor madeni, ümit verici bir enerji seçeneği olarak karşımızda.
TÜBİTAK, bor ile ilgili çalışmalara 2.5 milyon liraya kadar destek veriyor.
Bor kullanım alanları
Bor nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı gibi alanlarda kullanılan bir maden. Yani sanayide neredeyse birçok alanda tercih ediliyor.
Günümüz: Yeşil enerjiyi amaçlayan şehirler, altyapılarını hazırlıyor
Yenilenebilir enerji üzerine araştırmalar devam ederken, farklı ülkelerden birçok şehir yenilenebilir enerji için çalışmaları artırdı ve amaçları birer 'eko-şehir' olmak. İçlerinde metropoller de var, küçük ada şehirleri de...
Aspen
6600 nüfuslu Aspen, Colorado Eyaleti'nde. 2015 yılında % 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlıyorlar. Nitekim 2014'te bu oran onlar için % 86'ydı.
Kopenhag
Danimarka'nın Kopenhag şehri, 2025 yılında karbonsuz şehir olmayı amaçlıyor. Bunun için karbonsuz ulaşım destekleniyor. Bisikletle ulaşım teşvik ediliyor, elektrikli araçlar için ücretsiz park ve enerji istasyonları kuruluyor.
Bonaire
Karayipler'de yer alan Bonaire, 2004 öncesinde çevreyi kirleten dizel jeneratörlere bağımlı bir merkezdi. Sonrasında bu merkezin yanması, yenilenebilir enerji için onlara bir fırsat sundu! Bonaire, 2015'te % 100 temiz enerjiye geçmeyi planlıyor.
Münih
Almanya'nın en önemli merkezlerinden Münih, 2015 yılı içinde temiz enerjinin % 80'ini yenilenebilir enerjiden üretecek. Büyük plan ise, 2025 yılında su, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi ile şehrin tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji üzerinden elde etmek.
Sidney
Sidney, 2030 yılına kadar sera gazı salınımını % 30'a indirmeyi planlıyor.
San Diego
Kaliforniya'da bulunan San Diego, elektrikli araba pazarının geliştiği bir merkez. Amaçları ise 2035'e kadar % 100 yenilenebilir elektrik.
Wight Adası
İngiltere'nin 140 bin nüfuslu Wight Adası, 2020'de tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden elde etmiş olacak.
Frankfurt
2050'de karbon salınımından tamamen kurtulmayı planlıyor. Almanya'nın önemli şehirlerinden Frankfurt, 1985 yılından bu yana kapsamlı bir enerji programına sahip.
San Jose
Silikon Vadisi'nin ortasında yer alan San Jose, 2010'da toplam ihtiyacının % 17'sini yenilebilir enerjiden karşılıyordu, amaçları ise 2022'de elektrik ihtiyacının tümünü yenilebilir enerjiden karşılamak. Bunun dışında San Jose'nin çevre politikasında 100 bin yeni ağaç dikme ve % 100 atım su dönüşümü planı da yer alıyor.
San Francisco
2020 yılında San Francisco'nun elektrik ihtiyacının % 100'ünün yenilenebilir enerjiden elde edilmesi planlanıyor.
Kaynaklar
% 100 temiz enerji amaçlayan 10 şehir
Petrolün yerini hangi enerji alabilir?
Akademik
TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI KAPSAMINDA NÜKLEER ENERJİNİN KONUMU, Emre İşeri, Cem Özen
ENERJİ SORUNU, ÇEVRE VE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI, Haydiye Sağır, M Akif Çukurçayır
KÜRESEL RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKALARI ve UYGULAMALARI, H. Naci BAYRAÇ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Arasında Jeotermal Enerjinin Yeri ve Türkiye Açısından Önemi, Özlem Candan Külekçi