Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Tahtında En Uzun Kalan Padişah Hangisidir?

Osmanlı Tahtında En Uzun Kalan Padişah Hangisidir?

Elif Ateş
28.12.2021 - 11:37

Osmanlı, 1299 yılında kurulmuş bir beylik iken zamanla bir devlet haline gelmiştir. 15.yy'ın sonlarına doğru binlerce yıldır ayakta duran Bizans Devleti'ni yıkıp, günümüzde İstanbul olan Konstantinopolis'i başkent ilan etmiştir. Bu fetih ile birlikte büyük bir imparatorluğa dönüşmüştür. Bazı tarihçilere göre bu olay ile Orta Çağ kapamış, Yeni Çağ başlamıştır. İmparatorluğun en güçlü olduğu dönem ise 16. ve 17.yy'dır. Bu yıllarda Osmanlı Devleti üç kıtanın büyük bir bölümüne yayılmıştır. Ayrıca zaman zaman deniz aşırı topraklarda da egemenlik kurmuştur. Peki, Osmanlı tahtında en uzun kalan padişah hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı devleti kurulduğu yıldan beri Osmanlı Hanedanları tarafından yönetilmekteydi. Bu hanedan Âl-i Osman, Osmanoğulları gibi farklı adlar ile de bilinir. Osmanlı hanedanında hükümdar olanlar padişah olarak anılmaktaydı. Padişahlar, Osmanlı Devlet sisteminde askeri, siyasi, hukuki, sosyal gibi alanlarda en üstte bulunurdu. Aynı zamanda Allah'ın yeryüzündeki halifesi olarak da görev almaktaydılar. Ülke içinde alınan her karar padişahın hükmündeydi ve kararları ferman olarak nitelendirildi. Osmanlı İmparatorluğunda en uzun süre tahtta kalan padişah hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı Tahtında En Uzun Kalan Padişah Hangisidir?

Osmanlı Tahtında En Uzun Kalan Padişah Hangisidir?

Osmanlı İmparatorluğu'nda tahtta en uzun süre görev yapan padişah Kanuni Sultan Süleyman'dır. Tarihte I. Süleyman olarak da bilinen padişah, 46 yılın boyunca tahta kalmayı başarmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman, 1494 yılında Trabzon'da doğdu. 1508 yılında ilk olarak Şaki Karahisar'da, daha sonra ise Bolu'da sancakbeyi olarak görev yaptı. Babasının tahta çıkması ile birlikte Saruhan sancakbeyliğine atandı. Bu 7 yıllık görevinden sonra, babasının ölümü üzerine 1520 yılında Osmanlı tahtına oturdu.

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli rolleri bulunmuş bir padişahtır. Osmanlı Devleti'nin 10.padişahı ve 89. İslam halifesi olarak görev almıştır. Dünyanın pek çok yerinde adı duyulmuş, farklı lakaplar verilmiştir. Adaletli yönetim anlayışından dolayı Osmanlı toplumunda ve doğuda Kanuni lakabı almıştır. Batı'da ise Muhteşem Süleyman olarak anılmıştır. I. Süleyman'ın tahta çıkışı ile birlikte pek çok siyasi ve askeri gelişmeler yaşanmıştır. Bu nedenle padişahlık yaptığı dönemlerde Osmanlı Devleti, yükselme devrine girmiştir. Hükümdar olduğu süre boyunca 13 sefere katılmıştır. Saltanatının yaklaşık olarak 10 yılını seferlerde geçirmiştir. Böylelikle en uzun süre sefere çıkan padişah olarak tarihe geçmiştir.

Padişahlığı boyunca Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan topraklarının büyük bir kısmında egemenlik kurmuştur. Osmanlı sınırlarını Irak ve İran'ın iç kesimlerine kadar genişletmiştir. Aynı zamanda Osmanlı Donanması ile Kızıldeniz ve Akdeniz gibi sularda hakimiyet kurmayı başarmıştır. 1566 yılında yaptığı kuşatmanın son günü ise hayatını kaybetmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
11
6
3
3
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın